Rashta, of ook wel rishta, is een maaltijdsoep met linzen en pasta die je vindt in Palestina, Libanon en andere landen van het Midden-Oosten. De basis is altijd gelijk: ui, linzen en een pastasoort. Maar in elke regio maken ze rashta op hun eigen manier klaar, ik kwam zelfs een Marokkaanse versie tegen in de vorm van een pastasalade. Het voordeel van dit gerecht is dat je de ingrediënten doorgaans al in huis hebt. Het is ook flink vullend en daarom een maaltijd op zich. We maken onze eigen versie van rashta, die het midden houdt tussen de meest courante varianten, aangevuld met eigen intuïtie. Durf zelf ook te variëren: voeg eventueel een grof geraspte wortel toe of werk extra mooi af met gebakken uitjes en granaatappelpitjes.
Nu de dagen killer worden, lunch ik graag met een verwarmend soepje. Deze herfst is dit snelle misosoepje mijn favoriet. De groente en tofu heb je zo gesneden en terwijl de soep kookt, kun je nog wat andere nuttige dingen doen. Een lekker lichte lunch, waarop ik toch de hele middag kan teren, mede omdat de soep lekker pittig en smaakvol is.
Courgette laat zich erg makkelijk tot een romige, milde soep verwerken en is goed te combineren met andere groenten, waardoor er ongelofelijk veel varianten van deze soep zijn. Ik word daar blij van, want ik houd van courgettes en ik houd van soep. Daarom varieer ik er in de zomer, als courgettes goed verkrijgbaar zijn, op los. Deze soep is een simpele basissoep, die door de toevoeging van groene asperges en de kruidenolie net wat chiquer wordt. En of je het nu eet als lunchgerecht of als voorgerecht, je krijgt in elk geval een aardige portie groente binnen.
Als we in Duitsland bij de schoonfamilie op bezoek zijn, serveert mijn schoonmoeder steevast een goed gevulde soep. Ik heb haar niet naar het geheim gevraagd, maar in plaats daarvan geprobeerd de soep na te maken toen ze bij ons op bezoek waren. Mijn schoonfamilie was enthousiast, dus ik geloof dat ik in die opzet ben geslaagd. Ook mijn eigen familie was verrassend lyrisch, alhoewel het echt geen culinair hoogstandje is. Ik denk dat de soep in al zijn simpelheid overtuigt door zijn pure smaken en de juiste verhoudingen. Het echte geheim is dat de helft van de soep wordt gepureerd. Eenieder die een iets avontuurlijkere soep wil hebben, kan deze universele basissoep interessant maken met toppings en andere smaakmakers.
Dit is een simpel te maken soep die lekkerder wordt naarmate je 'm meer tijd gunt. Door het karameliseren van de suikers in de groenten wordt de smaak intenser. Als je het kookvocht in de pan houdt, hoef je geen water toe te voegen en blijft er meer smaak behouden. Verwarm het wel langzaam aan, zodat er niets aanbrandt en bitter gaat smaken.
Als ik tijdens deze kille en natte februaridagen thuiswerk, dan gaat een kom warme soep er wel in. Tijd om uren in de keuken te staan, heb ik natuurlijk niet, maar gelukkig is het vrij makkelijk om in een paar minuten een smakelijke soep te knutselen. Met wat handigheid heb je de soep sneller in de pan dan een tosti in het tosti-ijzer. En je kunt eindeloos variëren.
Een van mijn goede voornemens voor dit jaar was om eindelijk eens een recept te maken met cassave. Ik ken het knolgewas natuurlijk wel, maar ik had er nog nooit een recept mee gemaakt. Gelukkig heb ik een leuke Afrikaanse winkel om de hoek die cassave verkoopt. Voor dit recept liet ik me inspireren door een gerecht uit Martinique, een Frans overzees Caribisch gebied. Ik maakte een kruidige velouté, een roomsoep, die ik afwerkte met kokosmelk. Omdat de smaak vrij neutraal is, hoef je hier ook geen andere groente aan toe voegen. Deze soep is bedoeld als voorgerecht, maar met een kommetje witte rijst erbij kan je ze ook eten als hoofdgerecht.
Het is alweer herfst, al lijkt dat qua temperatuur soms nog niet helemaal zo. De dagen worden korter en de zomergroentes verdwijnen uit de aanbiedingen en maken plaats voor herfstige groentes. Wat dus ook weer in het seizoen komt, zijn pompoenen. Ik ben er dol op, je kunt ze verwerken in zowel hartige als zoete gerechten en ze zijn lekker lang houdbaar. Als bonus staan pompoenen natuurlijk ook nog eens superdecoratief op je aanrecht. Vandaag delen we een recept voor een royaal gegarneerde pompoensoep!
Het is nu het hoogseizoen van de paprika's uit eigen land. Ze zijn nu lekkerder en ook minder duur dan anders. Daarom gaan we er opnieuw mee aan de slag. We maken dit keer een romige soep van rode paprika en courgette. Deze soep is gemakkelijk klaar te maken en lekker als voorgerecht voor de hoofdmaaltijd, of als lunch met een stukje brood.
Noedelsoep is voor mij één van die gerechten om op terug te vallen als ik geen zin of tijd heb om uitgebreid te koken, maar wel goed wil eten. Het is een prima manier om restjes te verwerken en ook nog eens lekker veel groenten binnen te krijgen. Speciaal voor noedelsoep heb ik eigenlijk altijd wel een paar pakjes udonnoedels in huis, maar ik gebruik ook wel glasnoedels of dunne bami als dat zo uitkomt.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!