We eten de hele week pasta en aanverwanten zonder dat het saai wordt. Er bestaan immers zo veel verschillende pastasoorten en nog meer verschillende bereidingen. Op maandag bijten we de spits af met risotto van parelcouscous met kastanjechampignons en spinazie. Op dinsdag maken we broccolignocchi met tomaten-paprikasaus en op woensdag spinaziepici met veel groente en kikkererwten. Daarna wordt het iets klassieker: pasta bolognese en dan twee-kazen mac & cheese met witlof om daarna verder te gaan met feestelijke Poolse pierogi. Afsluiter van de week is geen pasta maar een wortel-gembercake met citroenglazuur.
De eerste sneeuw hebben we inmiddels overal in de Lage Landen wel gehad, daarom hebben we deze week lekkere wintergerecht om weer op te warmen. We beginnen met een tijdloze klassieker: spaghetti aglio, olio e peperoncino en gaan verder op hetzelfde pad met gewokte groente en noedels. Op woensdag lunchen we gezellig met Turkse linzensoep en op donderdag serveren we een ovenschotel met prei en stamppot. Vervolgens zetten we het weekend zondig in met een chocoladefondue. Zaterdag serveren we sellerieschnitzels met jagersaus en rode kool. De week sluiten we over met een wortelcake met pompoenpitolie en mascarpone-icing.
Rashta, of ook wel rishta, is een maaltijdsoep met linzen en pasta die je vindt in Palestina, Libanon en andere landen van het Midden-Oosten. De basis is altijd gelijk: ui, linzen en een pastasoort. Maar in elke regio maken ze rashta op hun eigen manier klaar, ik kwam zelfs een Marokkaanse versie tegen in de vorm van een pastasalade. Het voordeel van dit gerecht is dat je de ingrediënten doorgaans al in huis hebt. Het is ook flink vullend en daarom een maaltijd op zich. We maken onze eigen versie van rashta, die het midden houdt tussen de meest courante varianten, aangevuld met eigen intuïtie. Durf zelf ook te variëren: voeg eventueel een grof geraspte wortel toe of werk extra mooi af met gebakken uitjes en granaatappelpitjes.
De feestdagen zijn achter de rug, net zoals de overdadige diners. Deze week maken we daarom relatief eenvoudige wintergerechten met een centrale rol voor groente. Op maandag maken we alvast orzo met schorseneren en hazelnoten, op dinsdag een snelle misosoep met aubergine, champignons en tofu. Op woensdag eten we een zoetzure salade van geroosterde biet. Daarna gaan we verder met zoete aardappel met zuurkool en een hartige taart van gegrilde groente. Gemarineerde saliespruitjes met venkel-champignonrisotto staat voor zaterdag op het menu. Op zondag bakken we mangoflappen voor bij de koffie.
Meestal haal ik oliebollen bij de bakker op de hoek of bij de kraam op het plein, maar die worden gemaakt met melk en boter en dit jaar krijgen we vegans op bezoek. Ook hen wil ik graag op oliebollen kunnen trakteren, dus ik besloot zelf aan de slag te gaan. Als kind hielp ik jaarlijks met bakken van oliebollen en het leek me niet zo moeilijk het recept een beetje aan te passen. Ik experimenteerde wat met mijn vaders recept en haalde meer inspiratie van internet en uit kookboeken. Ik probeerde verschillende soorten plantaardige melk en varieerde met smaakstoffen. Mijn gasten houden niet van krenten en rozijnen, die liet ik dus weg, maar als je er wel van houdt kan je ze natuurlijk gewoon toevoegen.
Het jaar 2024 loopt op z'n einde. Het was weer een jaar vol culinaire inspiratie en lekkere recepten. De gewaagde Tiktok-trends laten we veiligheidshalve links liggen. In plaats daarvan geven we een bloemlezing uit onze voldoende geteste Vegatopia-recepten: cassavevelouté met paranoten-peterselietopping, een Italiaanse groentepan zonder pasta, een vullende pasta met pompoen, walnoten en feta. Verder twee recepten met spitskool: kruidige spitskool met bruine bonen en basmatirijst en spitskoolstamppot met tempehblokjes, pindasaus en gebakken uitjes. We eindigen de week met courgette op Midden-Oosterse wijze en tot slot cannelés.
Onlangs besliste Vegatopia om geen lijst met vegetarische kerstmenu's in restaurants meer te publiceren zoals dat vroeger het geval was. Ooit konden we nog vrij makkelijk alle zaken met een vegamenu verzamelen, later werd het al vanwege het gestaag groeiende aanbod een eigenzinnige keuze. Nu lijkt het aanbod aan vegetarische (kerst)menu's groot genoeg geworden en vinden de veganisten, vegetariërs of flexitariërs makkelijk zonder ons hun weg, denken we.
We hebben even geteld: ons kerstarchief telt 100 volledige menu's van voorgaande jaren. Daarbij komen ook nog de twee menu's van dit jaar: Haute friture en Kerst in Quebec. Met minstens vier gerechten per menu geeft dit een enorm aantal aan lekkere recepten die op zich doorgaans vrij gemakkelijk te maken zijn. Daarom geven we deze week een weekmenu met een bloemlezing uit ons rijke kerstarchief. Beginnen doen we met een pompoenrisotto en daarna gaan we verder met een koude Koreaanse noedelsalade. Op woensdag maken we Cajun pilaf met coleslaw en krokant gebakken tofu. Seitan stew met aardappelen uit de oven en black eyed beans eten we op donderdag en op vrijdag vormen vele verschillende hapjes de maaltijd. Op zaterdag stellen we een rustiek diner samen uit verschillende menu's en tot slot bakken we op zondag erg feestelijke pannenkoekjes.
Recepten ontstaan niet enkel in rijke keukens met een overdaad aan keuze. Vele gerechten zijn oorspronkelijk ontstaan doordat mensen met de weinige middelen die ze hadden toch een lekkere maaltijd wilden maken. In de Sovjetunie en net na de val hiervan leefde niet iedereen daar in weelde, vele mensen moesten sprokkelen om een maaltijd op tafel te zetten. De drie goedkoopste ingrediënten waren toen rode biet, aardappel en wortel - vanouds ook traditionele elementen van de Russische keuken. Deze brachten ze samen tot vinegret, een verwarmende en vullende maaltijdsalade. Deze werd aangevuld met augurken of zuurkool, soms ook met bonen of erwten. Een vast recept bestaat niet, net omdat het gebaseerd is op creativiteit met de beschikbare producten. Vandaag maken we onze eigen meer verfijnde versie met een Nederlandse knipoog door het gebruik van bruine bonen. De naam van het gerecht zelf is een verbastering van het Franse woord vinaigrette.
Deze week een ode aan herfstfruit en wintergroenten om de kou te negeren en ons warm te eten. We beginnen de week met preistamppot, comfortfood bij uitstek en daarmee is de toon voor deze week gezet. Dinsdag gaan we op dezelfde voet verder met een snelle pasta die onze dag opfleurt. Woensdag genieten we van stoofpeertjes en (bloed)sinaasappels, donderdag van spruitjes met een kazige puree. Vrijdag weer pasta, omdat pasta altijd lekker is. Diit keer gaan we voor een volwassen smaak, met paddestoelen en cognacsaus. O ja, vergeet op vrijdag niet de bonen in de week te zetten voor de vurig gekleurde bruinebonensoep van zaterdag. We maken de zaterdag extra feestelijk met appeltaart. Zondag sluiten we af met nog meer peulvruchten met traditioneel zoervleisj net even anders.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!