Open menu

courgette aspergesoep kleinCourgette laat zich erg makkelijk tot een romige, milde soep verwerken en is goed te combineren met andere groenten, waardoor er ongelofelijk veel varianten van deze soep zijn. Ik word daar blij van, want ik houd van courgettes en ik houd van soep. Daarom varieer ik er in de zomer, als courgettes goed verkrijgbaar zijn, op los. Deze soep is een simpele basissoep, die door de toevoeging van groene asperges en de kruidenolie net wat chiquer wordt. En of je het nu eet als lunchgerecht of als voorgerecht, je krijgt in elk geval een aardige portie groente binnen.

Voorgerecht voor vier personen

Voor de courgettesoep:
2 courgettes (± 750 g)
100 g ui
1 teentje knoflook
250 g groene asperges
2 el olijfolie
1 l water
zout en witte peper naar smaak

Voor de kruidenolie:
10 g peterselie
6 g bieslook
50 ml olijfolie
een snuf zout

  • Maak de ui schoon, snijd in grove blokjes en bak ze in 1 el olijfolie op laag vuur glazig.
  • Maak ondertussen de courgette schoon, snijd ze door de helft en vervolgens in plakken van ongeveer een halve centimeter dik, voeg dit bij de ui. Draai het vuur wat hoger en roer tot alles heet en goed gemengd is.
  • Draai het vuur weer lager, maak ook de knoflook schoon, snijd in dunne plakjes en voeg toe aan het ui-courgettemengsel. Laat het geheel nog een minuut of 5 bakken.
  • Voeg 1 liter water toe, breng aan de kook en laat nog zo'n 15 minuten koken tot de courgette goed gaar is.
  • Maak ondertussen de asperges schoon (wassen en 2 á 3 cm van de onderkant afsnijden, droog deppen met keukenpapier) Wrijf de asperges in met een eetlepel olijfolie en bak ze 5 minuten op hoog vuur in een koekenpan of een grillpan. Let wel op: ze moeten wat bruine randjes of strepen krijgen, maar mogen niet aanbranden! Snijd de asperges door de helft.
  • Was voor de kruidenolie de peterselie en bieslook en doe de kruiden samen met het zout en de olie in een mengbeker. Maal de kruiden heel fijn met een staafmixer, er mogen geen stukjes steel meer herkenbaar zijn. Bewaar de kruidenolie in een goed gereinigd flesje. In de koelkast blijft het wel een dag of 5 goed.
  • Wanneer de courgettes gaar zijn, pureer je de soep tot deze mooi glad en romig is, voeg peper en zout naar smaak toe.

Schep de soep in 4 soepkommen, verdeel daar de aspergehelften over en druppel in elke kom een paar theelepels kruidenolie.

Tip: de kruidenolie is ook lekker in andere soepen, zoals bijvoorbeeld tomaten- of paprikasoep, maar ook over rauwkost of aardappelsalades of als dip voor stukjes lekker desembrood.

courgette aspergesoep groot 

Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama