Dit is een simpel recept dat weinig werk vraagt. De tijd die het kost om dit te maken is voornamelijk kooktijd en de tijd om alles af te laten koelen. Het resultaat is een lekker dessert dat door de chocoladesaus en de amandelsnippers toch ook wat feestelijks heeft, zeker als je het een beetje leuk opdient.
Koken kan ik na jaren recepten testen en uitwerken voor Vegatopia intussen best wel goed. Met gebak heb ik echter iets minder ervaring. Een cake of wafels maak ik probleemloos, maar aan complexere bakrecepten waag ik me meestal niet. Daarom zoek ik doorgaans naar eenvoudige recepten die toch origineel zijn. Hierdoor kwam ik uit bij klassieke bladerdeegflappen, die we dit keer niet met appel vullen, maar maar met mango. De vulling bereiden kost even tijd, maar de rest is zo gepiept. De vulling kan je trouwens ook perfect een dag eerder klaarmaken.
Van pastinaak kan ik maar moeilijk begrijpen dat het ooit vergeten werd, maar dat is wat er gebeurd is: van volksvoedsel werd het een vergeten groente! En dat terwijl het een heerlijke en gezonde groente is die goed past bij de herfst. De pastinaak wordt gecombineerd met stoofpeertjes, die de kruidig-zoete smaak van de pastinaak benadrukken. Ze worden zonder suiker klaargemaakt, omdat ze voldoende zoet van zichzelf zijn. De hartige kaassaus zorgt voor een stevig contrast met die zoetheid. In plaats van met aardappelen serveer ik dit gerecht met ijsbergsla. Wanneer je dit gerecht met gekookte of gebakken aardappelen eet, is onderstaande hoeveelheid genoeg voor vier personen, zonder aardappelen eten we er met z'n tweeën van en houd ik er nog een goede lunch aan over.
Nu de dagen killer worden, lunch ik graag met een verwarmend soepje. Deze herfst is dit snelle misosoepje mijn favoriet. De groente en tofu heb je zo gesneden en terwijl de soep kookt, kun je nog wat andere nuttige dingen doen. Een lekker lichte lunch, waarop ik toch de hele middag kan teren, mede omdat de soep lekker pittig en smaakvol is.
Omdat pompoen gewoon een zoete vrucht is, bedacht ik dat er ook best jam van te maken valt. Ik ging op zoek en vond diverse recepten waarmee ik aan de slag ging. Ik gaf er mijn eigen draai aan en kwam tot onderstaand resultaat. In het recept dat hieraan ten grondslag lag werd geen geleersuiker gebruikt, maar fijne kristalsuiker. De verhouding was 80 gram suiker per 100 gram pompoen, maar ik vond dat te zoet en gebruikte iets meer pompoen. Dat resulteerde in een dunnere jam, maar ik vind dat geen probleem, omdat ik de jam voornamelijk gebruik in yoghurt of kwark.
Als het weer het even toelaat, staat bijna heel Nederland in tuin of op balkon te barbecueën. Ik ben geen fan van barbecue, maar als mijn buren op burendag een buurtbarbecue organiseren, laat ik mijn gezicht natuurlijk wel even zien. Ik verschijn dan pas als het barbecuegedeelte zo goed als voorbij is en de koffie tijdelijk de wijn vervangt. De kinderen zijn dan druk met het verbranden van marshmallows, de brokken rocky road gaan rond en ik zet mijn cakejes op het buffet, zodat iedereen die dat wil zichzelf kan trakteren. Dit jaar maakte ik appelcakejes, die ik op smaak bracht met citroen, gember en kaneel. Mijn hazelnoten waren op, dus gebruikte ik de walnoten die ik nog had liggen. Het resultaat was een hoeveelheid kruidige, gevulde cakejes die schoon opgingen.
Aubergine is een echte zomergroente die veel gegeten wordt in mediterrane landen, denk maar aan ratatouille, melanzane alla Parmigiana, briam of imam bayildi. Deze groente wordt niet door iedereen gewaardeerd: sommigen gruwen ervan als hij helemaal zacht en gaar gekookt is terwijl aubergine die niet helemaal gaar is nogal eens vergeleken wordt met een schoenzool. Ik houd er juist van en naast de klassiekers heb ik ook een klein assortiment eigen recepten. Onderstaand recept is er zo één, geboren uit zin in een zomerse stoofschotel en gebaseerd op wat er nog in huis aanwezig was. De bonen zorgen voor vulling, zodat rijst, pasta of aardappels niet nodig zijn, ik combineer het met ijsbergsla voor een beetje crunch.
Deze insalata pantesca is een traditionele salade van het eiland Pantelleria, een van de meest zuidelijke eilanden in de Straat van Sicilië dat eigenlijk al voor de kust van Tunesië ligt. Dit zonovergoten eiland staat vooral bekend om de uitstekende kappertjes die er gekweekt worden en er ook in het wild voorkomen. Deze gebruiken we dan ook voor deze salade. Het recept is zo eenvoudig dat er eigenlijk geen varianten van bestaan, wel zijn de verhoudingen tussen de ingrediënten variabel. Gebruik net daarom ingrediënten van goede kwaliteit. Dan komen de verschillende smaken het best tot uiting. Traditioneel is deze salade een bijgerecht, maar kan ook perfect als hoofdgerecht of als voorgerecht.
Gigantes plaki, Griekse reuzenbonen in tomatensaus, is een traditioneel Grieks gerecht dat geserveerd wordt als hoofdgerecht of als mezze. Kenmerkend zijn de grote witte bonen, gigantes of reuzenbonen genaamd. Gebruik het best gedroogde bonen als basis, het smaakverschil is toch beduidend. Maar mocht je deze niet kunnen vinden, gebruik dan reuzenbonen uit blik. Deze zijn helaas wel vaak een kleinere variëteit. Gigantes plaki is een oud streekgerecht met veel verschillende versies, wij maken er eentje met iets meer groente.
Poké bowls doen het al een aantal jaren goed bij ons: in elke stad vind je wel meerdere poké-bowlrestaurants. Voor de consument is het gezond fastfood en voor de uitbaters is het erg simpel om te bereiden, want de basis is altijd dezelfde en de toppings liggen al klaar in bakjes. Echt veel variatie heb je echter niet. Dat heeft me wel aan het nadenken gezet: kan je eigenlijk een Poolse versie van een poké bowl maken? Om deze vraag positief te kunnen beantwoorden heb ik mijn eigen creativeit gebruikt, in combinatie met een bezoek aan de Poolse winkel om de hoek. In plaats van rijst gebruiken we kasha, geroosterd boekweit, en als topping nemen we een paar favorieten uit de Poolse keuken. Plakjes rooktofu maken het geheel af als verwijzing naar de vele gerookte bereidingen van de Poolse keuken.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!