De afgelopen 50 jaar is de wereld letterlijk op ons bord gekomen. De diversiteit aan beschikbare gerechten en ingrediënten is nog nooit zo groot geweest. Tegelijk met de globalisering, of net als gevolg hiervan, zijn er lokale gerechten die in de vergetelheid geraken, of zelfs helemaal verdwenen zijn. Een voorbeeld hiervan is de traditionele Limburgse bokeskook, oftewel boekweitpannenkoek. Ik herinner me als kind dat er wel eens een boekweitpannenkoekenmiddag in het gehucht waar ik woonde georganiseerd werd. Maar nadat de boekweit (bokes in het Limburgs) als landbouwgewas verdwenen was, ebde het gebruik van boekweit in de keuken ook langzaam weg. Bokeskook was een boerenontbijt, vaak met de toevoeging van een plak spek in het midden van de pannenkoek. Dit alles is verleden tijd.
Wraps zijn al een aantal jaren niet meer weg te denken uit de fastfoodrestaurants. Je vindt ze in alle soorten en maten. Een van de klassiekers is de burrito, een pittige Mexicaanse wrap. Ook hiervan vind je heel wat verschillende versies. We maken nu een stevige versie met zwarte bonen, paprika en rijst. Met een beetje planning in de keuken zijn ze snel klaar. Deze burrito's zijn eigenlijk een volledige maaltijd op zich die je lekker met je handen mag eten. Je kunt eventueel ook de wraps weglaten en verschillende onderdelen op een bord serveren met wat tortillachips. Maar dan is het geen burrito meer.
Ik maakte deze pizza’s omdat ik een aardige hoeveelheid jackfruit over had van de vorige dag. En jammie, dat smaakte supergoed! Voor het maken van pizza’s gebruik ik altijd het recept van Eelco. Supermakkelijk en ont-zet-tend lekker! Je kunt het deeg ruim van tevoren maken en als je over hebt, blijft het ook zeker nog een dag of twee gewikkeld in huishoudfolie in de koelkast goed. Tip: trakteer je zelf op een pizzasteen. Dit maakt je pizza lekker krokant en het tilt je pizza-skills natuurlijk naar een hoger niveau. Ik bak de pizza’s één voor één op de pizzasteen.
Hartige pannenkoeken als hoofdgerecht, ik ben er dol op. Vaak bak ik ze op een zondagmiddag of voor gasten waarvan ik niet weet wat ze precies graag lusten. De pannenkoeken die we nu bakken zijn op basis van kikkererwtenmeel en gewone bloem. Een ei heb je niet nodig. Door het kikkererwtenmeel gaan eigenlijk wel wat op omelet lijken. Dat wordt nog versterkt wanneer je kala namak toevoegt. Dit is een zwart zout uit India dat van nature zwavel bevat. Deze zwavel zorgt voor de smaak van eieren. Je vindt het in winkels met een zeer uitgebreid veganistisch aanbod of online. Deze pannenkoeken liggen qua smaak en structuur tussen pannenkoeken en omelet in, maar toch noem ik ze nog liever geen 'vegan omelet'. Als vulling nemen we een kruidige stoofpotje van groenten en champignons.
In een hommagefilmpje aan de onlangs overleden Britse prins Philip legde een voormalig paleiskok uit dat hij erg dol was op crêpes à la islandaise, IJslandse pannenkoeken. Hij had dit gerecht leren kennen tijdens een bezoek aan de IJslandse ambassade. IJslandse pannenkoeken? Is dat echt een authentiek gerecht uit dat land? Op zo'n moment heb je écht mijn aandacht. Ik heb meteen gezocht naar het oorspronkelijke recept en het is verrassend eenvoudig: dunne pannekoekjes belegd met slagroom en jam. Het resultaat is erg lekker en daarom deel ik het recept op Vegatopia. Ik gebruikte rabarberjam, omdat deze volgens een IJslandse blog de meest traditionele is, maar pruimenjam of een andere soort kan ook. Lekker als ontbijt, lunch of als vieruurtje.
Het basisprincipe van een quesadilla blijft altijd gelijk: tortilla, geraspte kaas en een andere vulling. Verder kun je eindeloos variëren. Het is van oorsprong een Mexicaans gerecht, maar versies geïnspireerd op andere keukens kunnen ook erg interessant zijn. Vandaag maken we een eenvoudige versie met slechts vier ingrediënten, die ook nog eens een kruising is met de welbekende pizza margharita. Omdat het recept lekker simpel is, kun je deze quesadilla's prima samen met de kinderen maken. Leuk als lichte lunch, als aperitiefhapje of als versnapering op een feestje.
Met een lokale organisatie organiseren we ieder jaar een pannenkoekenmiddag. Sinds vorig jaar kwam er ook de vraag om vegan pannenkoeken te voorzien. Het was niet helemaal een succes door een beslag dat niet genoeg getest was en een gebrek aan planning. Dit moest beter. Voor de editie van begin dit jaar kreeg ik zelf een recept toegeschoven en de vraag om ze alvast voor te bakken om een optimale bediening te kunnen garanderen. Het recept heb ik uiteindelijk flink aangepast na een proefbaksessie. Na afloop was iedereen erg tevreden van het resultaat. Daarom hier mijn eigen versie van het recept voor jouw eigen pannenkoekenfeestje thuis.
Het nagerecht van ons moederdagmenu zijn blintzes, dunne Isrealische pannenkoekjes die zowel op basis van water als melk kunnen worden gemaakt en gevuld met een zoete of hartige vulling. Blintzes gevuld met kaas worden traditioneel gegeten op de eerste dag van het Sjavoeotfeest, een oogstfeest dat in Israel gevierd wordt door alles te versieren met bloemen. De zuivelmaaltijd op de eerste dag van Sjavoeot wordt ook toegeschreven aan de Bijbelse woorden ‘En Hij gaf ons dit land dat overvloeit van melk en honing.’ Ik maakte deze zoete blintzes met een vulling van kwark, noten, gedroogde abrikozen, vanille en eidooier. Na het bakken worden ze rijkelijk bestrooid met poedersuiker.
In Iran in een omliggende gebieden vieren ze ieder op 21 maart noroez, het Perzisch nieuwjaar. Niet toevallig valt dit samen met het begin van de lente. Op dit belangrijke feest zijn er ook natuurlijk typische gerechten. Eén daarvan is kulu sabzi, een omelet met zeer verse kruiden. Deze kruiden symboliseren het nakende voorjaar. Voor ons is deze omelet lekker als lunchgerecht of als onderdeel van een mezze met onder andere brood, hummus, yoghurt, rauwkost, falafel... Een speciale dank aan de Iraanse Nargess om me te helpen met dit artikel.
Eerder recenseerden we het kookboek Groene tofu van Amalia Wasiliev. Vandaag geven we jullie uit dit boek een recept voor tofupannenkoekjes. Deze veganistische pannenkoekjes zijn net zo lekker als gewone pannenkoekjes. Als basisingrediënt gebruiken we zijdentofu. Dit is een zeer zachte soort tofu die gebruikt wordt voor blokjes in de soep of gemixt in allerlei bereidingen zoals hier in een pannenkoekenbeslag.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!