Omdat pompoen gewoon een zoete vrucht is, bedacht ik dat er ook best jam van te maken valt. Ik ging op zoek en vond diverse recepten waarmee ik aan de slag ging. Ik gaf er mijn eigen draai aan en kwam tot onderstaand resultaat. In het recept dat hieraan ten grondslag lag werd geen geleersuiker gebruikt, maar fijne kristalsuiker. De verhouding was 80 gram suiker per 100 gram pompoen, maar ik vond dat te zoet en gebruikte iets meer pompoen. Dat resulteerde in een dunnere jam, maar ik vind dat geen probleem, omdat ik de jam voornamelijk gebruik in yoghurt of kwark.
De winter kan me gestolen worden, ik hou zó niet van kou dat ik zelfs een mooi besneeuwd bos niet echt kan waarderen. Wat groenten en fruit betreft ligt het echter genuanceerder: ik kan erg genieten van stamppotten, wortelsoorten, knollen en stoofgerechten. En stoofpeertjes, daarvan ben ik een groot fan. Zodra het winter wordt, zoek ik ernaar in de winkels en ik heb het hele seizoen lang bakjes klaargemaakte peertjes in de koelkast staan.
Fruit met kwark en slagroom, dat ken ik al sinds mijn kindertijd. 's Winters aten we het met fruitsalade uit blik, in het voorjaar en de zomer met aardbeien uit eigen tuin. We geven het nu als dessert bij het moederdagmenu. Het is een heel simpel recept dat bijna niet kan mislukken, zolang je maar uitkijkt dat je de slagroom niet tot boter klopt. Ik heb het recept een beetje aangepast en verfijnd, zodat het een beetje lijkt op een omgekeerde cheesecake. Juist door zijn eenvoud valt of staat dit gerecht met de kwaliteit van de ingrediënten. Gebruik daarom aardbeien uit eigen land van goede kwaliteit. De koekjes kun je zelf kiezen. Ik gebruikte Bretonse boterkoekjes, maar elk simpel maar lekker koekje is in principe goed.
Wat doe je als je per ongeluk voor je curry het blikje gecondenseerde kokosmelk hebt opengemaakt in plaats van de normale kokosmelk? Je gaat op zoek naar leuke recepten voor gecondenseerde melk. Veel vallen al af, omdat je voor karamel het hele blikje moet koken. Ik ben eigenlijk niet zo'n grote fan van karamel om daar een grote hoeveelheid van te maken. En toen vond ik het: je kan er heel makkelijk snel en romig ijs van maken. En dat zonder ijsmachine!
Nu we beperkt reizen kunnen, zoeken we de zomervakantie een stukje dichter bij ons eigen huis en reizen in plaats daarvan op ons bord. Het nationale dessert van Schotland heeft de weinig onthullende naam ‘cranachan’. Het blijkt een gelaagd dessert van havermout, whisky, honing, room en verse frambozen. Gelukkig zijn de frambozen weer in het seizoen.
Kleefkruid is momenteel overal in onze bossen, bermen en weilanden te vinden. Wist je dat je dit plakkerige spul ook kunt verwerken in bijvoorbeeld soepen, puree, dranken en ijs? Kleefkruid heeft een milde smaak en je herkent het makkelijk, want het kleeft echt aan je kleding.
Kompot is een fruitdrank die bekend is in heel Oost-Europa en de Balkan. Hij wordt verkregen door het koken van fruit en suiker. Je kunt hier eindeloos op variëren, maar zelf kiezen we nu voor appels en peren, het fruit van dit ogenblik: de fruitbomen geven volop vruchten nu en soms word je tijdens een bezoek zelfs overladen met appels. Dan is dit recept erg handig. Het fruit hoeft er ook niet mooi uit te zien, je kookt het toch, tenslotte. Kompot is een lekkere verfrissende drank op een zonnige herfstdag.
Voor mij geen zomer zonder sangría of tinto de verano, het liefst natuurlijk op een Spaans terras onder een parasol. Maar ook lekker in eigen tuin, zeker als de zon schijnt. Bijna iedereen weet wel wat sangría is: wijn met sterke drank, frisdrank en fruit. Tinto de verano is wat minder bekend, de naam van dit drankje laat zich vertalen als 'rode zomerwijn'. Het is wijn aangelengd met frisdrank, een minder alcoholische variant met meer bubbels. Heel geschikt voor de zomer dus: je kan er beduidend meer van drinken dan van onverdunde rode wijn en het is lekker verfrissend.
Griesmeelpudding is van oorsprong een ietwat ouderwets dessert, maar met deze frisse draai van limoen en sinaasappel wordt het al een heel andere smaak. Zeker in combinatie met het frisse sausje van ingekookte sinaasappelsap met gehakte amandelen. Je hoeft verder geen suiker toe te voegen aan de saus, deze is zoet genoeg van zichzelf. Je kunt de puddinkjes al in de ochtend maken. Zo ook het sausje en de noten, dat scheelt je een hoop werk, en je hebt je handen vrij om aandacht te geven aan de andere gerechten.
Polenta is een traditioneel gerecht uit Noord-Italië en was eigenlijk van oorsprong voedsel voor arme mensen. Gelukkig hebben veel meer mensen, en ook veel chique restaurants dit product inmiddels op waarde weten te schatten. Het is een heerlijke vervanger van pasta en rijst en ook als ontbijt niet te versmaden. Daarbij is het ook nog een erg gezond product. Je hebt snelkookversies en soorten die langer moeten koken. Ik neem meestal de snelkookversies die je vindt in supermarkten of in Turkse en Marokkaanse winkels.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!