De salie in onze tuin explodeert welhaast, met prachtige, grote en smakelijke salieblaadjes. Hoewel veel mensen salie wel van naam kennen, heb ik het idee dat het relatief weinig wordt gebruikt. Je vindt het niet veel in de supermarkt en ook in de forumdraad 'wat eten we vandaag' wordt salie weinig genoemd. Tijd om daar verandering in aan te brengen.
Kala namak, ook wel zwart zout genoemd, is een vulkanisch steenzout uit de Himalaya dat veel wordt gebruikt in de Zuid-Aziatische keuken. In Europa vind je het in de betere biowinkel, toko of specialiteitenwinkel. Het bijzondere aan dit zout is niet zozeer de kleur, maar wel het feit dat het door zijn zwavelgehalte naar ei smaakt. Hier wordt het bij ons vaak aangeprezen als smaakmaker bij eivervangers, vooral in de veganistische keuken. Eigenlijk worden er heel wat verhalen verteld over kala namak. Kloppen die wel of zijn dit verkoopspraatjes? En waarvoor kun je kala namak het beste gebruiken? In dit artikel geven we wat meer uitleg.
In het derde en laatste bloemkoolartikel trekken we na het Midden-Oosten nog iets verder Azië in, naar India. Daar is de bloemkool via een kleine omweg beland: vanuit het Midden-Oosten heeft de bloemkool rond de twaalfde eeuw zijn weg naar Europa gevonden, om vervolgens in 1822 door de Britten in India te worden geïntroduceerd. India is inmiddels een van 's werelds grootste bloemkoolleveranciers en aloo gobi, een curry van aardappel en bloemkool, is al sinds jaar en dag een standaardgerecht in de Indiase keuken.
Bloemkool is de vergeten groente van morgen, volgens een onderzoeksbureau. Dat laten we natuurlijk niet gebeuren en daarom geven we je de komende tijd een fikse dosis bloemkoolinspiratie. Na de klassieke bloemkool met een papje en mediterrane variaties halen we dit keer inspiratie uit het Midden-Oosten. Bloemkool kun je namelijk ook roosteren en de groente combineert erg goed met kikkererwten, tahin en geroosterd sesamzaad. Bijvoorbeeld als onderdeel van een salade, uit de oven, of uit pan of wok als onderdeel van een mezze-diner.
Volgens een onderzoeksbureau weten mensen onder de veertig niet meer wat ze met bloemkool moeten doen. Ze noemden bloemkool zelfs al de vergeten groente van de toekomst. Dat bericht deed me een beetje pijn, want ik ben dol op bloemkool. Samen met spinazie was het al als kind mijn lievelingsgroente en je kunt er alle kanten mee op. Lekker met een volwassen papje, maar ook geroosterd of door de salade. Of in een ovenschotel. Daarom duiken we de komende weken het Vegatopia-archief in voor een fikse dosis bloemkool-inspiratie. We beginnen met de klassieke 'bloemkool met een papje' met mediterrane variaties.
Aardappelen gelden als bewerkelijk: je moet ze schillen en schoonmaken, en daarna moet je ook nog eens veel moeite doen om ze écht lekker te krijgen. Want gewone gekookte aardappelen zijn zonder jus droge, smakeloze meuk, en met jus net nog naar binnen te werken, als het echt moet. Gebakken aardappelen zijn een stuk lekkerder, maar ook veel meer werk. Logisch dus dat veel mensen de voorkeur geven aan pasta en rijst, of kant-en-klare aardappelproducten? Nee hoor, aardappelen zijn lekker, helemaal niet zo moeilijk te bereiden en verre van saai. In dit artikel een paar korte, wellicht herkenbare aardappelherinneringen en een hele lading aardappelinspiratie.
Eén van de leukste dingen van Nederland vind ik de seizoenen. Iedere paar maanden verandert het weer aanzienlijk en dit heeft invloed op de gewassen en dus op ons menu. Ik hou van de zomer met het zomerfruit, maar zodra ik de pompoenen weer in de winkel zie liggen, word ik toch ook een beetje warm van binnen.
Het jaar 2016 is uitgeroepen tot 'Het Internationale Jaar van de Peulvruchten'. Zoiets blijkt nodig, want de peulvrucht lijdt behoorlijk onder het Buckler-effect van Youp - of, erger nog, het bonen-effect van Bartje ('Ik bid niet veur brune bonen'). De gemiddelde Nederlander blijkt gemiddeld slechts 3 gram peulvruchten per dag te eten. Dat is nog geen kilo per jaar! Peulvruchten hebben het imago van armeluisvoedsel en je krijgt er ook nog eens overproductieve darmen van. Daarnaast vallen ze niet goed in een hokje te plaatsen als groente, zetmeel- of eiwitbron. Gelukkig past dit ‘vlees noch vis’-imago naadloos in een vegetarisch eetpatroon, want juist door de enorme veelzijdigheid en het vaak hoge gehalte aan eiwit, zijn ze een prima vleesvervanger.
Ken je ghee al? Het is een bakproduct dat oorspronkelijk uit de Indiase keuken komt, gemaakt van geklaarde boter. Dat zorgt ervoor dat je ghee op hogere temperaturen kunt verhitten dan boter. Ook is ghee lekker lang houdbaar. Maar het fijnste is: de smaak!
Freekeh is een graan, en granen zijn hip, zoveel is wel duidelijk. Maar dit is geen modeproduct, in het Midden-oosten gebruiken ze freekeh al heel lang en veel. Bovendien is het ook nog eens heel erg lekker, en sinds kort goed verkrijgbaar in Nederland. Tijd voor een test dus.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!