Deelnemers aan Veganuary lopen de kans aan het eind van de plantaardige maand van vlees te walgen. Wegwerpbestek en -verpakkingen van afhaaleten kost nu standaard 25 cent. Britse spruitjes zijn dit jaar een kwart groter dan gebruikelijk. Rauwe koemelk is ongekend populair, maar niet zonder risico. In Duitsland zijn in Dubai-chocolade verboden kleurstoffen en niet-gedeclareerde allergenen aangetroffen. Koffie wordt steeds duurder. Het aantal oliebollenkramen is flink gestegen. Bierbrouwer Guinness spreekt zijn Ierse reserves aan. In het ISS wordt sake gebrouwen. December 2024 in vogelvlucht.
Bij het Amerikaanse Starbucks hoef je voortaan niet extra te betalen voor plantaardige melk. De Nederlandse bevolking wordt steeds zwaarder en het aanbod van supermarkten blijft ongezond. De glutenallergie coeliaki blijft vaak ongediagnostiseerd. Op etiketten in de supermarkt staan vaak misleidende gezondheidsclaims. Het eten in Duitse supermarkten is vaak ongezond en onsmakelijk. Pistachebomen profiteren van de klimaatverandering. Zweeds snoep is schaars na een TikTok-hype. November 2024 in vogelvlucht.
Afgelopen vrijdag, 1 november, was World Vegan Day, een moderne gedenkdag die precies dertig geleden voor het eerst werd gehouden. Ik vond dit een mooie aanleiding om weer eens stil te staan bij de ontwikkeling van veganisme, vegetarisme en flexitarisme. Dit mede omdat ik al een jaar geleden een 'vegetarische stagnatie' heb geconstateerd. Hoe vanzelfsprekend is vegetarisme anno 2024 en hoe succesvol zijn de flexitariërs in het minderen van hun vleesconsumptie?
In Frankrijk mag vegaworst gewoon worst blijven heten. Dankzij de dalende prijs van vleesvervangers hoeft plantaardig niet meer duur te zijn. Inspecteurs controleren of er op kantoor geen wegwerpbekers worden gebruikt. Kinderen eten na hun vierde jaar ongezonder. Koken op gas is slecht voor de luchtkwaliteit. In zuidelijk Afrika dreigt hongersnood. In Nederland valt de pompoenoogst flink tegen. Frietzaken en pizzeria's blijken hasj en cocaïne te verkopen. Ook dieren houden van de roes van alcohol. Oktober 2024 in vogelvlucht.
In oktober werden naast de bekende rode Michelinsterren ook acht nieuwe groene sterren voor duurzaamheid aan restaurants uitgedeeld. We bekijken hun concept en zoeken uit of er ook volledig vegetarisch kan gegeten worden, want uit het verleden weten we dat gastronomische "groenterestaurants" dikwijls niet zonder iets dierlijks kunnen.
Als vegetarisch de standaardkeuze wordt, zullen meer mensen ook die keuze maken, blijkt uit onderzoek. De plantaardige sector groeit in Vlaanderen, met Alpro als vlaggeschip. Supermarktklanten letten steeds meer op dierenwelzijn. Reclame voor junkfood is verboden op steeds meer Britse bussen en treinen. Danone wil af van de Nutriscore. Verschillende supermarkten misleiden hun klanten door eerst de prijzen te verhogen, om ze daarna als 'aanbieding' te verlagen. September 2024 in vogelvlucht.
Lidl maakt vegan goedkoper dan vlees en zuivel. De 'vegan haring' op Lowlands zorgt voor spot. Je kunt appels beter schillen dan wassen. Volkoren in de supermarkt is niet altijd volkoren. Diëtisten maken zich zorgen over mukbangs. De Voedselbank Amsterdam is blij met een donatie van Taylor Swift. Koffie wordt bitterder en duurder. Zorgcentra stappen over op eetautomaten. In IJsland zijn de komkommers niet aan te slepen. Zomer 2024 in vogelvlucht.
De eerste plantaardige chefs zijn bijna afgestudeerd. Door de regenval worden groente, fruit en aardappelen duurder. De Voedselbank probeert de schaamte te doorbreken en gebruikt data-analyse om te herkennen waar hulp nodig is. De kunstmatige intelligentie van McDonald's laat te wensen over. Nederlanders krijgen twee keer zoveel suiker binnen als ze denken. Zwitsers ontwikkelen gezondere en duurzamere chocolade. Voetbalfans spotten met de nationale gerechten van de tegenstander. Een Amersfoortse snackbar ontwikkelt een variant op de Groningse eierbal. Juni 2024 in vogelvlucht.
Quorn is niet meer in Nederland te koop. Lidl legt vleesvervangers niet meer tussen het vlees. Het dierenwelzijn wordt in de Belgische grondwet opgenomen. Bruine eieren verdwijnen uit de schappen. De prijs van olijfolie blijft stijgen. Alcoholvrij is lang niet altijd alcoholvrij. Steeds meer supermarkten verkopen eiwitshakes. Chinese restaurants mogen geen Aziatische koks meer aannemen. Duitsers eisen dat het broodje döner weer goedkoper wordt. Mei 2024 in vogelvlucht.
Duitsers eten steeds minder vlees en zuivel, vooral in januari en tijdens de vastentijd. Er komt een milieuvriendelijke vrachttrein die vers voedsel van Spanje naar Noorwegen brengt. Bruine eieren worden steeds meer vervangen door witte eieren. De EU verbiedt het gebruik van rookaroma. Britse triathleten eten yoghurt als voorbereiding op de Olympische Spelen. Het is nog niet bekend of de suikertaks ook voor plantaardige zuivel gaat gelden. De Groningse eierbal is klaar om Nederland te veroveren. Meghan gaat exclusieve aardbeienjam verkopen, net als Buckingham Palace. April 2024 in vogelvlucht.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!