Onze verkenningen rond het treinstation van het Antwerpse Berchem, waar ook vele internationale treinen halt houden, zouden niet volledig zijn zonder in de gezellige buurt ten zuiden ervan te flaneren. In de lange, centrale as Statiestraat-Driekoningenstraat, van oudsher een bekende winkelstraat, zijn nu vele Turkse bakkers, Marokkaanse theehuizen en fastfoodzaakjes uit de grond geschoten. We zoeken naar de plekken die voor de jonge én oudere buurtbewoners en voor de nogal eens in het weekend aanspoelende citytrippers hipheid aan gemoedelijkheid koppelen, met altijd voldoende vega-insteek.
Wie het tergend trage autoverkeer van de Brusselse Ring wil vermijden, kan treinen naar de Henegouwse provinciestad Mons (Bergen). Je komt dan evenwel niet aan in het nog steeds onafgewerkte nieuwe station van de controversiële architect Calatrava, dat al in 2023 diende open te gaan - daarnaast vertienvoudigde de prijs tegenover de oorspronkelijke raming. Dit gigantisch ruimteschip in opbouw oogt als een vervreemdende, megalomane droom die een financiële en organisatorische nachtmerrie werd.
Er zijn nogal wat Antwerpse buurten waar een verjongde bevolking ook nieuw leven bracht in een ingeslapen horecalandschap: het Groene Kwartier, het Antwerpse Zuid rond het KMSKA, en Zurenborg rond de Dageraadplaats. Sinds enkele jaren gebeurt hetzelfde in de Boelaerbuurt, ten oosten van Berchem-Station en de Ring. Vele jonge gezinnen werden aangelokt door het groen van de parken, de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en ooit nog haalbare woningprijzen. Met hun komst kwamen er naast gewone ook trendy winkels en vele eigentijdse cafés en eetzaken.
De Ravensteingalerij werd in de jaren 1950 in het centrum van Brussels gebouwd als verbinding tussen het station Brussel-Centraal, het kunstencentrum Bozar en verder het Warandepark. De galerij vormt geen toeristische attractie op zich en heeft bij de lokale bevolking zelfs een ietwat muffig imago. Toch passeren hier zo'n 17.000 mensen per dag, vooral pendelaars die in een van de talloze kantoren in de buurt werken. En deze mensen willen ook iets eten tijdens hun middagpauze. Om die reden heb je in de Ravensteingalerij een aantal restaurants die zich voor een groot deel op het lunchpubliek richten. Net omwille van het publiek is het vegetarisch en veganistisch aanbod hier verrassend goed. Voor toeristen in Brussel is het ook wel een kleine omweg waard, de gallerij ligt tenslotte maar 10 minuten te voet van de Grote Markt. We gaan op ontdekking!
Leven als een god in Frankrijk, luidt het gezegde. Leven als een vegetariër in Frankrijk is echter niet bepaald hetzelfde. Op het vlak van vegetarisch aanbod heeft dit land nu eenmaal niet de beste reputatie, maar gelukkig evolueert dit wel in goede richting, net zoals in alle andere Europese landen. Helaas evolueert Parijs dan weer een pak sneller dan de rest van het land, dat duidelijk achterblijft. Ook zijn de regionale keukens binnen Frankrijk erg verschillend: in Marseille eten ze Mediterraans, in Rijsel (Lille in het Frans) eten ze dan weer letterlijk Vlaamse kost. Onlangs trok ik twee weken door de regio Bretagne. Daarom deel ik graag mijn ervaringen en geef ik een aantal tips om het beste uit je reis te halen.
Op 1 en 2 oktober nam een honderdtal Antwerpse eetzaken en drankgelegenheden deel aan het festival Smaakmeesters, dat Antwerpen als culinaire bestemming nog meer op de kaart moet zetten. Of, zoals schepen Koen Kennis stelde: dit is in Vlaanderen culinair wat Tomorrowland voor de muziekfestivals is. Naast kookdemonstraties, wandelingen en proeverijen kon je bij de deelnemende zaken tegen voordeeltarief een proevertje van een 3 euro binnenhappen of een groter gerecht proeven tegen 8 à 10 euro. Het was een prettige manier om enkele eetzaakjes te leren kennen waar we nog niet geweest waren.
Molenbeek, officieel Sint-Jans-Molenbeek, is een gemeente die deel uitmaakt van het Brussels Gewest. Simpel gezegd kunnen we Molenbeek een stadsdeel van Brussel noemen. Je mag het ook niet los zien van de Brusselse context: vanaf de Grote Markt met het bekende stadhuis is het maar een dik kwartier wandelen tot het Gemeenteplein van Molenbeek, waar het gemeentehuis ligt en waar ook de wekelijkse markt op donderdag plaatsvindt. Op basis van het nieuws van de afgelopen jaren en de visie van bepaalde zelfingenomen politici, heeft iedereen wel een bepaalde mening over deze plek, zonder er ooit geweest te zijn - en nee, er met je auto doorrijden geldt niet als een echt bezoek. Daarom verkennen we vandaag samen Molenbeek: de musea, de geschiedenis en natuurlijk ook de plekken waar je lekker kan eten - we zijn tenslotte Vegatopia.
De twee eerste begrippen in de titel hebben weinig met elkaar te maken, want de ooit alombekende schrijver van dagelijkse Kronkels in Het Parool Simon Carmiggelt was een traditionele eter, die niet hield van liflafjes als "opgeklopte ezelinnenmelk met radijspuree, bedacht door iemand die nu in een inrichting zit." Hij vertrouwde de Franse klassieke keuken: "Stuur een Franse kok met een tafelpoot en een keisteen naar zijn keuken en hij keert terug met een delicatesse." In Het Wapen van Athlone in De Steeg, het laatste hotel waar hij tussen 1969 en 1986 geregeld verbleef, werd zelfs een gerecht naar hem genoemd. Een omschrijving ervan zou evenwel de meeste lezers van deze site walgend doen afhaken. Vegetariërs noemde hij een keer als voorbeeld hoe rustgevend een overtuiging kan zijn: men kon volgens hem dan simpelweg een boek of film veroordelen op grond van een weerzinwekkende scène waarin niet-vegetarisch voedsel wordt verorberd. Zelf vond hij twijfelen toegestaan, dus mogen we dat ook bij zijn culinaire voorkeuren en zijn kijk op vegetariërs.
Het was in Antwerpen wereldnieuws dat Nick Cave een frietje had gestoken en een champignonkroket had gegeten in De Frieterij, naast het Berchemse Groen Kwartier, het vroegere Militair Hospitaal. Er wordt gefluisterd dat hij meer incognito in deze buurt komt en er relatief met rust gelaten wordt. Cave heeft een voorkeur voor veganistisch eten, wat blijkt uit zijn Comfort Eating with Nick Cave. Dus kunnen we hem nog enkele tips geven - en jullie meteen ook.
Goed bereikbaar vanuit Vlaanderen en Nederland, wordt Luik meer en meer de bestemming voor een citytrip. Deze Vurige Stede verbergt, onder haar wat ruig, uniek uiterlijk, dan ook tal van verrassingen. De aanwezigheid van nogal wat goede restaurants met mooie groentegerechten maakt de stad voor de vegetariër nog aantrekkelijker.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!