Deze week is de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Tijdens deze week staat vegetarisch en plantaardig eten centraal, waarbij de supermarkten van de gelegenheid gebruik maken om vleesvervangers in de aanbieding te doen. Daarom is het waarschijnlijk niet geheel toevallig dat de Consumentenbond net afgelopen week een onderzoek publiceerde waaruit zou blijken dat veel vegaburgers nog steeds ongezond vanwege veel zout zijn. Ook het Voedingscentrum waarschuwt regelmatig dat vegan eten niet per se gezond(er) hoeft te zijn. Wat er niet bij wordt vermeld, is dat vleesvervangers doorgaans bewerkte vleesproducten imiteren, die net zo goed bekend staan als te vet en te zout. Daarom gaan we in dit artikel niet nog eens appels met peren vergelijken, maar vergelijken we worstjes met worstjes, spekjes met spekjes en schnitzels met schnitzels.
Onlangs wond de Belgische vegan activist Tobias Leenaert zich op Facebook op, omdat zijn medepassagiers in het vliegtuig op de vraag 'chicken' of 'vegetarian' massaal voor 'chicken' kozen. Ik merkte vervolgens op dat als mensen moeten kiezen tussen iets specifieks als kip en een niet nader omschreven 'vegetarische maaltijd', dat velen het zekere voor het onzekere zullen kiezen. Dit is geen geval op zichzelf: ik denk dat nog steeds de keuze voor vegetarisch of vegan te vaak als onaantrekkelijke tweede keus wordt gepresenteerd. En dat kan echt gemakkelijk heel anders. Nou ja, theoretisch dan.
We zitten alweer bijna aan het einde van het zomerfestivalseizoen. Elke week was er wel ergens een klein of groot festival te bezoeken. Lang was het behelpen als vegetariër op een muziekfestival. Een frietje, broodje kaas, misschien een pizza margarita en dan had je het wel weer. Eigenlijk kon je beter zelf wat eten meenemen of op de camping maken en maar hopen op het beste. Maar de afgelopen jaren is er heel erg veel veranderd in festivalland. Eerst waren vooral de kleinere sfeerfestivals zoals Best Kept Secret vooruitstrevend met beter eten, maar de grote festivals zijn hard aan het inlopen.
Stel dat een echtpaar in een restaurant een bestelling opgeeft. De een bestelt een halve liter bier met schnitzel en patat, en de andere witte wijn met een maaltijdsalade. Wie is dan de man en wie is dan de vrouw? Juist, ja. Eelco heeft met een aantal collega's onderzocht of die vermeende verschillen ook kloppen, met deels verrassende en deels heel logische conclusies.
De infographics zijn alweer op hun retour, maar toch blijven grafische overzichten leuk. Omdat ze bevestigen wat je al denkt te weten, of omdat ze toch iets nieuws laten zien. Wij bekeken met Google Trends of vergeten groenten inderdaad populairder worden, hoe zeer we hunkeren naar typische seizoensgroenten, of de opmars van quinoa nog te stuiten is, hoe geliefd verschillende buitenlandse keukens zijn, of we nog steeds graag picknicken in de zomer, en of veganisme zo langzamerhand het nieuwe vegetarisme wordt.
Wat was hot en wat was not op culinair gebied in 2013? Elke maand kun je op Vegatopia 'in vogelvlucht' lezen wat er over koken, eten, drinken en alles wat erbij hoort in de serieuze en iets minder serieuze media wordt gemeld. Vaste prik van het maandoverzicht zijn de trends. In dit jaaroverzicht vind je alle trends van 2013 op een rijtje.
Films over eten zijn in opmars. Steeds vaker worden er documentaires gemaakt waarbij voedsel en de productie centraal staan. Onlangs werd in Amsterdam zelfs een heel filmfestival rondom eten georganiseerd. Vegatopia sprak met een van de initiatiefnemers van ‘Food Filmfestival’, Joris Lohman, over zijn motivatie en bewustwording. “Maar ik ben echt geen bomenknuffelaar”.
Wat voor salades hebben we de afgelopen zomer gegeten? Hoe eten we bloemkool het liefst? En welke ovenschotels vinden we lekker? Deze en andere vragen beantwoorden we vandaag met word trees van de forumberichten uit het topic 'Wat eten we vandaag'.
Elke dag kun je op het forum van Vegatopia lezen wat vegetarisch Nederland zoal kookt. En wat koken we dan eigenlijk? En hoe vooroordelenbevestigend zijn we? Bekijk de word cloud van het populaire topic 'wat eten we vandaag'.
Zoals pepernoten bij Sinterklaas horen, zo is het geen Chinees Midherfstfestival zonder maancakes. Het festival wordt gehouden op de 15e dag van de 8ste maand van de Chinese kalender (dit jaar op 22 september), wanneer de maan op haar felst en haar volst is. Deze gebakjes zijn dan vaak ook zo net zo rond en goudgeel als die maan.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!