Een casserole smaakt niet alleen in de winter, ook in de zomer is het een lekker simpel gerecht dat in de oven gaar wordt terwijl je lekker in de tuin zit. Deze zomerse casserole heeft een Italiaans tintje door de cocktailtomaatjes en de oregano, die goed combineren met de smakelijke, geroosterde bloemkool. De trouwe lezer zal herkennen dat dit recept erg lijkt op mijn casserole met wintergroenten van een aantal jaren geleden. Op een goed recept kun je tenslotte eindeloos variëren.
Met lasagne kun je volop variëren, en toch kom ik vaak uit op een lasagne linzenbolognese of een spinazielasagne. Die klassiekers zijn natuurlijk altijd de moeite waard, en toch is het fijn om af en toe je repertoire uit te breiden. Onlangs maakte ik deze lasagne met broccoli, bleekselderij, prei en witte bonen. Deze combinatie vond ik zo geslaagd dat ik hem vandaag opnieuw heb gemaakt, maar dit keer met een notitieblokje erbij.
Ovenschotels kosten vaak wat voorbereidingstijd, maar als ze eenmaal in de oven staan, heb je alle tijd om de boel op te ruimen, de kat te knuffelen of je social media bij te werken. Ik maak eigenlijk altijd dubbele porties: één om meteen te eten en één voor in de vriezer. Er zijn superhandige ovenschalen te koop, die je zo vanuit de vriezer hup, de oven in schuift. Een aanrader.
Als student heb ik regelmatig bij een bevriend echtpaar gegeten, waarvan de vrouw des huizes uit Japan kwam. Met name aan de cross-over pompoenquiche met Aziatische smaken heb ik goede herinneringen. Hoe die quiche precies smaakte, weet ik na een slordige twintig jaar niet meer, maar dat heeft me er niet van weerhouden om het na te maken. Deze hartige taart met stukjes pompoen in een pittig-zoete, stroperige sojasaus is een feestelijk gerecht dat je ook gewoon op een doordeweekse winterdag kunt eten. Ook voor de afgesneden randjes bladerdeeg heb ik een smakelijk doel gevonden.
Soms ontstaan recepten door omstandigheden. Ik wilde uienmuffins maken, maar tijdens de bereiding ontdekte ik dat ik niet genoeg tarwebloem in huis had. Wel had ik nog boekweitmeel om de ontbrekende hoeveelheid aan te vullen. Daarmee was het probleem op een smakelijke manier opgelost. Deze muffins passen goed bij de feestdagen. Ze kunnen als bijgerecht bij een salade of een ander voorgerecht, maar ze zijn ook erg geschikt als hapje op een feestje of zelfs voor in de broodtrommel. In een afgesloten doos kun je ze trouwens wel een paar dagen bewaren. Mocht je geen boekweitmeel in huis hebben, dan kan je dit natuurlijk prima vervangen door gewoon tarwemeel.
Dit keer maken we een puur plantaardige ovenschotel met bruine bonen, wortel en kastanjechampignons die we afwerken met aardappelpuree en een krokant laagje van panko. Een ideaal gerecht na een lange werkdag of wanneer je wil opwarmen na een herfstige regenbui. Het gerecht is voor één persoon, want lekker en gevarieerd koken voor jezelf is helemaal niet moeilijk. Wanneer je de ovenschotel voor meerdere personen wil klaarmaken, vermenigvuldig je simpelweg de hoeveelheden.
Op mijn werk kreeg ik een poosje geleden een spinazielasagne geserveerd. Heerlijk romig en verslavend lekker, dankzij veel room en kaas. Ik weet zeker dat als ik die lasagne als kind zou hebben gegeten, het meteen mijn lievelingskostje zou zijn geworden. Maar die lasagne was wel erg machtig en daarom ook niet overdreven gezond. Ik heb om die reden thuis een versie gemaakt die net zo smaakvol en romig is, maar dan met lekker veel groente en een plantaardige bechamelsaus.
Pom is een Surinaams gerecht gemaakt van pomtajer, de wortelknol van de tajerplant. Een goede pom is smeuïg met een knapperige korst en bijzonder smaakvol, het is niet voor niets een feestgerecht. Je kan het eten als hoofdgerecht, met groenten en rijst maar het is ook heel lekker op brood. Serveer er in beide gevallen zuur en tjatni (Surinaamse sambal) bij. Pom wordt van een dagje staan alleen maar lekkerder en kan ook ingevroren worden, een goede reden om een flinke hoeveelheid klaar te maken.
Het was guur en koud buiten, dus ik had zin in een troostrijke ovenschotel. Maar tegelijkertijd leek een chili me ook wel heel lekker. Dat bracht me op het idee van een chili-ovenschotel bedekt met een laagje krokante polenta - en natuurlijk was ik niet de eerste die dit had bedacht. Het is dan ook een bijzonder goede combinatie, die flink ruimte laat voor variatie. Je zou het zelfs kunnen beschouwen als een Mexicaanse variatie op de welbekende shepherd's pie. Deze versie heb ik bewust simpel en plantaardig gehouden, maar varieer gerust met groenten, bonen en specerijen, of strooi nog wat geraspte kaas over de polenta als je daar zin in hebt.
In de ijdele hoop dat ze toch nog zouden groeien, stonden de rode bieten in mijn moestuin daar al veel te lang. Groter werden ze niet, maar lekker waren ze gelukkig toch – bleek bij de late oogst. Samen met pompoen uit de tuin plus wat andere groenten, heb ik ze geroosterd in de oven. Een makkelijk en heerlijk herfstgerecht, dat door de halloumi nóg smaakvoller wordt. Dit recept is voor bereiding in de oven, maar liefhebbers kunnen de groenten ook in de airfryer bakken.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!