Open menu

maandoverzicht 256x192Toeristen in Italië betaalden honderden euro's voor een bord spaghetti. Een menukaart voor vrouwen zonder prijzen is uit de tijd. De Chinees en de frietkraam verdwijnen uit het straatbeeld. Veganisten die nogal recht in de leer zijn roepen weerstand op. Vlees eten is misschien niet zo kankerverwekkend als gedacht, maar nog steeds geen goed idee. De Duitse Lidl deelt lepels uit die de suikerconsumptie moeten beperken. In Italiaanse restaurants krijg je milieuvriendelijke rietjes gemaakt van pasta. De brandweer adviseert een kinderslot op het fornuis om branden veroorzaakt door katten te voorkomen. Oktober 2019 in vogelvlucht.

Rumoer in restaurants

Twee Japanse toeristen in Rome keken raar op toen ze een rekening van 430 euro kregen voor twee bordjes spaghetti, vis en twee glazen water. Nadat ze de rekening bij TripAdvisor hadden geüpload, volgde aldaar een kleine shitstorm. Volgens de restauranteigenaar was de hoge prijs terecht vanwege de verse vis. Het schijnt in Italië echter niet ongebruikelijk te zijn buitenlandse toeristen tot wel tien keer zoveel te laten betalen.

bonnetje restaurant rome

Een restaurant in Peru moet 55.000 boete betalen omdat vrouwen daar standaard een gouden menukaart zonder prijzen er in overhandigd krijgen. Tenslotte wil een vrouw van een romantische avond genieten zonder zich over prijzen druk te maken, redeneerde de restauranteigenaar. Een nogal verouderd, macho wereldbeeld, vond de rechter. Overigens zijn menukaarten zonder prijzen best een uitkomst bij bijvoorbeeld bruiloften of bedrijfsuitjes.

Het aantal Chinees-Indische restaurants daalt gestaag. Nederlanders lopen niet meer warm voor het vrij zware en vette eten, de menukaart is vaak verouderd, en het clientele vergrijst snel. Ook de oerhollandse frietkraam verdwijnt uit het straatbeeld. Niet zozeer omdat er gebrek aan klanten is, maar vooral omdat de frietkraam het straatbeeld te rommelig zou maken. Net als met de afhaalchinees verdwijnt hiermee een stukje "Nederlandse eetcultuur".

chinees restaurant

Ook sterrenrestaurants hebben het moeilijk: de huidige klanten worden rap ouder en de jongere generatie kan of wil geen torenhoge prijzen betalen voor een klassiek menu. Daarom wordt er druk geëxperimenteerd met creatieve menu's en aanbiedingen voor jonge klanten - waarbij de definitie van 'jong' uiteenloopt van jonger dan 25 tot maximaal 40 jaar oud.

Een bordje tolerantie

Gastvrijheid en je ergens thuis voelen is onlosmakelijk verbonden met koken en eten, is te lezen in een fijne long read van de Guardian. Veel mensen hebben dierbare herinneringen aan gerechten en gebeurtenissen uit hun jeugd - en worden op hun beurt ook gastvrouw of -heer. In veel culturen speelt eten een belangrijkere rol dan pakweg in Groot-Brittannië, Duitsland of Nederland. Het uitwisselen van recepten - bijvoorbeeld die van Ottolenghi -  tussen culturen kan een band scheppen.

falafel coleslawtzatziki pitabroodjes

Een andere long read staat stil bij de vraag waarom zoveel mensen een hekel hebben aan veganisten. Uit onderzoek is gebleken dat vegetariërs en veganisten net zo zeer worden gediscrimineerd als andere minderheden. Ook nu nog, terwijl de voedingsindustrie miljoenen verdient aan 'impossible' vegan burgers en andere vervangers. De eigenlijke discussie, zo wordt in het artikel betoogd, gaat niet zozeer over veganisme op zichzelf alswel over de kloof tussen individuele vrijheid en wat goed is voor je gezondheid en de aarde. Daarbij zijn veel veganisten dikwijls net wat te recht in de leer - en dat roept weerstand op.

De Belgische veganismevereniging heeft met de campagne "Melk is Dodelijk" op trams in Antwerpen en Gent weinig zieltjes gewonnen. Deze campagne werd door "bepaalde publieksgroepen" als kwetsend ervaren. Het Algemeen Boerensyndicaat sprak zelfs van '"fake news" van de veganistische lobby', wat natuurlijk minstens zo polariserend is als de toon van de campagne zelf.

melk is dodelijk

Eet je gezond

Al jaren staat 'rood' vlees bekend als ongezond en kankerverwekkend. Een team onderzoekers van Dalhousie University in het Canadese Halifax beweert dat de meeste studies die tot dit imago hebben bijgedragen slecht zijn uitgevoerd. In een eigen studie, volgens onafhankelijke deskundigen wel goed uitgevoerd, zijn geen causale effecten gevonden. Desondanks is de conclusie "blijf maar lekker vlees eten" te simplistisch - en gaat bovendien voorbij aan de impact van vlees eten op milieu en dierenwelzijn.

De Duitse Lidl geeft lepels weg met in het midden een bobbel die de inhoud ervan behoorlijk vermindert. Een onding eigenlijk, want daardoor wordt meteen de eigenlijke functie van de lepel, eten en het afmeten van bijvoorbeeld suiker, moeilijker gemaakt. Maar dat is nu precies de bedoeling: zonder je gewoontes te veranderen gebruik je per lepel suiker toch 20% minder. Een soort sociaal experiment dus.

lidl loeffel

In eerste instantie was de Duitse minister van Landbouw tegen het 'stoplicht', de Nutri-Score, die met kleuren aangeeft hoe gezond of ongezond een product is. Maar omdat dit stoplicht, vergelijkbaar met energielabels voor huishoudapparatuur, toch het beste alternatief bleek te zijn, is ze nu wel enthousiast.

Nog beter dan algemene voedingsrichtlijnen zou een advies op basis van DNA-analyse zijn. Die zou rekening houden met je persoonlijke behoefte aan bijvoorbeeld vet of zout. Hier is zeker een wetenschappelijke basis voor, maar die is vooralsnog te beperkt. Daarom is het advies om de richtlijnen van bijvoorbeeld het Voedingscentrum te volgen nog steeds de beste garantie om gezond (genoeg) te eten. Vergeet vooral niet om ook te genieten, gezond eten is niet perse onsmakelijk of ongezellig - integendeel.

nutri score

Een beter milieu

Plastic rietjes staan in een kwaad daglicht en worden binnenkort zelfs verboden. Italiaanse restaurants hebben hier een antwoord op: rietjes van pasta. Het bedrijf Stroodles verkoopt ze, ze gaan minstens een uur mee, als je warme dranken drinkt worden ze geinig flexibel, en na gebruik kun je ze zonder gewetensbezwaren weggooien - of opeten.

De melkboer is terug van weggeweest, in ieder geval in Londen. Na een documentaire van David Attenborough is de vraag naar melk in glazen flessen aldaar explosief gestegen. Beter voor het milieu en misschien is het ook wel een beetje een statussymbool.

melkflessen

En verder

  • Na verschillende branden veroorzaakt door katten adviseert de brandweer van het Vlaame Oost-Brabant de inductiekookplaat op het kinderslot te zetten. Of in ieder geval geen frietketel op het fornuis te laten staan.
  • De nieuwe reclamesupermarktmanager van Albert Heijn, Ilse, wakkert de discussie over man-vrouw-clichés aan. In een apart artikel leggen we uit waarom het ook voor Ilse jammer is dat mannen in de reclame steevast als carnivore culinaire onbenullen worden neergezet.

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama