Open menu

maandoverzicht 256x192Eind mei beslist het Europese Parlement of vleesvervangers nog 'burgers' of 'worstjes' mogen worden genoemd. Vleesverwerkers stappen toenemend over op vegetarische producten, maar supermarkten maken juist steeds meer reclame voor vleesproducten. Vegan 'junkfood' is bezig aan een gestage opmars, met onder andere de Impossible Whopper en de vegan Hema rookworst. De voedselindustrie zit niet te wachten op de Nutri-Score, die met kleuren laat zien hoe gezond een product is. Het mijden van plastic verpakkingen is niet de enige, beste manier om milieubewust te consumeren. Burger King mag niet lollig doen over het eten met stokjes en er wordt onderzocht of vanillevla zonder vanille wel zo mag heten. April 2019 in vogelvlucht.

Vlees of vega?

Als het aan de Landbouwcommissie van het Europese Parlement ligt, mogen vleesvervangers niet meer 'burgers' of 'worstjes' worden genoemd. Dat zou misleidend zijn, zelfs als er met koeienletters 'vega' op de verpakking staat. Wij hopen dat het Europese Parlement, die eind mei over dit voorstel zal stemmen, wat minder pro-vleeslobby zal zijn. 'Worst' bijvoorbeeld verwijst tenslotte naar een bepaalde vorm die een komkommer toevallig ook heeft. Het begrip 'vegaburger' lijkt ons ondertussen ook afdoende ingeburgerd, zodat er geen enkele reden is om dat woord door iets als 'vegaschijf' te vervangen.

komkommer worst

Dit vriendelijk provocerende plaatje van Eelco ging vorig jaar bescheiden 'viral' op de sociale media

Inmiddels zijn de eerste vleesproducenten overgestapt naar de vegamarkt. Bobeldijk Meat Company is het bedrijf achter Vegafit en hoopt eind dit jaar volledig te stoppen met vlees. Ook het bedrijf achter Vivera, Enkco Food Group, is nu in de positie om als vleesvrij bedrijf door te gaan.

Supermarkten daarentegen adverteren gek genoeg steeds meer met vlees. Albert Heijn verdubbelde het aantal vleesreclames, naar eigen zeggen omdat de klanten erom vragen. Volgens onderzoek is het omgekeerde juist het geval: er wordt meer vlees gekocht omdat supermarkten blijven uitstralen dat dat de norm is.

In Berlijn is onlangs een compleet vegan mensa geopend. Geen geitenwollensokkenmensa maar een hippe tent. Al sinds 2010 is er in Berlijn een zeer populaire vegetarische mensa, dus succes is welhaast verzekerd.

aspergeburger

Vegan junkfood

Vegan eten is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden, niet alleen onder veganisten. In dit artikel wordt zelfs van een 'vegan wapenwedloop' gesproken. Vegan producten zijn vaak relatief goedkoop te produceren en voor veel geld te verkopen, al pikt de consument oplichterij als 'champignongehakt' (gewoonweg klein gesneden champignons) niet. De belangrijkste marketingtrend, die wij ook op de VeggieWorld in Utrecht hebben geobserveerd, is 'dirty' vegan junkfood - dit om te benadrukken dat veganisten niet meteen gezondheidsfreaks hoeven te zijn.

Fastfoodketens als Burger King blijven natuurlijk niet achter bij de trend: Burger King lanceert in samenwerking met Impossible Foods de vegan "Impossible Whopper" en beweert dat niemand het verschil met een 'echte burger' kan proeven.

Ook Hema zet in op vegan producten. Naast het vegetarische saucijzenbroodje en een vegan appeltaart komen ze nu ook met een vegan rookworst. Wij zijn benieuwd hoe die rookworst smaakt in vergelijking met de rookworsten die wij onlangs hebben getest.

Volgens een trendwatcher is het logisch dat mensen graag veganistisch snacken: het voelt gezonder en duurzamer aan, en vegan kapsalons, bitterballen en shoarma zijn nog spannend ook, ook voor vleeseters.

impossible burger

Gezond groenvoer of rood junkfood?

Als het aan de Consumentenbond ligt, krijgen levensmiddelen binnenkort - naar Frans voorbeeld - een 'Nutri-Score', een label met een kleur van groen tot rood. Op die schaal scoort een gezond klinkende rijstwafel met yoghurtlaagje veel slechter dan veel mensen zouden verwachten.

Ook in Duitsland wordt over de Nutri-Score nagedacht. De verantwoordelijke minister Klöckner lijkt er echter om onduidelijke, 'zeer vertrouwelijke' redenen pertinent op tegen te zijn.

Dat de voedselindustrie niet echt op een Nutri-Score zit te wachten is niet verrassend: uit onderzoek van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, blijkt dat soepen, bouillons en sauzen te zout zijn; ook overige afspraken met betrekking tot suiker, vet en zout worden vaak niet nageleefd.

Na de Ieren zijn de Belgen koplopers wat betreft het eten van groente. Ook eten Belgen meer fruit dan Nederlanders, die zowel qua groente- als fruitconsumptie een magere middenmotor zijn.

nutriscore consumentenbond

Bron: Consumentenbond

Een beter milieu

In Groot-Brittannië worden jaarlijks 720 miljoen eieren weggegooid omdat ze over datum zijn, en dat terwijl ze vaak nog prima eetbaar zijn: veel Britten kennen de zogenaamde watertest niet.

Zoals vorige maand gemeld, proberen supermarkten de hoeveelheid plastic verpakkingen te verminderen. Onduidelijk is echter of een komkommer zonder plastic hoesje werkelijk milieuvriendelijker is (licht beschadigde komkommers worden doorgaans niet verkocht). Meer winst boek je door er op te letten waar en hoe producten worden geproduceerd, en door op de fiets naar de supermarkt te gaan.

Waterbedrijf Vitens adviseert om korter te douchen om water te besparen. Goed voor de bewustwording, maar milieubewuster consumptiegedrag - zoals minder of geen vlees eten - heeft een veel grotere impact.

Vorig jaar werd er door de droge zomer in Europa minder graan geoogst dan de wereldbevolking nodig heeft, en ook dit jaar stevenen we af op een graantekort. Tot hongersnood leidt dit nog niet, want er is nog meer dan voldoende voorraad.

komkommer plastic

Culinair racisme en misleiding

De Nieuw-Zeelandse tak van de Burger King heeft een grappig bedoelde reclame voor een Vietnamese burger, waarin Westerse mensen deze burger met stokjes proberen te eten, na een stroom van kritiek op Twitter en Instagram teruggetrokken. Grappen maken over andere eetculturen is niet meer politiek correct.

Gordon Ramsay's Aziatische restaurant Lucky Cat in Londen oogste eveneens kritiek: volgens een recensent is het een Westerse interpretatie - of imitatie - van een mix aan Aziatische keukens. Chinees of Japans, het wordt allemaal op één hoop gegooid, en natuurlijk pretendeert Ramsay authentieker te koken dan de Aziaten zelf, zo luidt de kritiek.

Ondanks eerdere afspraken verkoopt Nestlé nog steeds babymelk met vanillesmaak als een gezond alternatief voor moedermelk in, onder andere, Hong Kong. Het bedrijf zegt op zoek te zijn naar alternatieve productiemethodes.

Na een melding van voedselwaakhond foodwatch onderzoekt de Reclame Code Commissie of de 'vanillevla' van Optimel, geheel zonder vanille maar met kunstmatig aroma, misleiding is of niet.

burger king chopsticks

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama