Open menu

maandoverzicht 256x192Alle signalen wijzen er op dat we met zijn allen veel minder vlees moeten eten, maar zowel de politiek als de consument lijkt daar geen zin in te hebben. Uit onverwachte hoek komt de kritiek dat avocado's niet vegan zouden zijn, en melk moeten we vooral laten staan omdat het racistisch is. Binnenkort kunnen treinreizigers gratis kraanwater tappen en komen groente en fruit uit het voedselbos. Spanjaarden vechten over de vraag of ui nu wel of niet in een klassieke tortilla hoort. In hipstercafés drinken we komboecha en eten we groente van een stokje. Oktober 2018 in vogelvlucht.

Geef ons heden ons dagelijks vlees

Nieuw onderzoek heeft weer eens bevestigd: vlees en dierlijke producten uit ons dieet schrappen is het beste dat we voor de aarde kunnen doen. Hoewel 83% van de landbouwgrond voor veehouderij wordt gebruikt, levert het maar 18% van de calorieën op die we tot ons nemen. Als iedereen zich voornamelijk plantaardig zou voeden, zou maar liefst 75% minder landbouwgrond nodig zijn.

Een andere studie benadrukt eveneens dat een drastische reductie van de vleesconsumptie essentieel is om de klimaatverandering tegen te gaan. Dus wat doet een verstandige Britse klimaatminister? Inderdaad, die overweegt juist niet om een klimaatvriendelijk, plantaardig dieet te promoten of zelf het goede voorbeeld te geven: "Dat zou echt belachelijk betuttelend zijn."

lege pan

Als mensen dan zo nodig vlees moeten eten, is kweekvlees dan de oplossing? Nee, zegt de Duitse filosofe Silvia Woll. De productie van kweekvlees, en met name de stamcellen die hiervoor nodig zijn, stellen ons voor andere, grote ethische problemen. Daarnaast is kweekvlees slechts een schijnoplossing voor het hoofdprobleem: er moet gewoon veel minder vlees worden gegeten - maar helaas is het tegendeel het geval.

Een studentenrestaurant in Leuven serveert sinds kort weer elke dag vlees, na protesten van studenten die helemaal geen zin hadden in vegetarisch, gezond en duurzaam eten. Zoals we eerder deze maand al opmerkten: dwang werkt niet, je kunt beter verleiden.

Aardig plantaardig?

Volgens een Britse quiz zijn avocado's niet vegan. Kiwi, butternutpompoen en meloen trouwens ook niet. Net als bij honing is de productie namelijk afhankelijk van bijen, die met vrachtwagens door het hele land worden gereden. Het interessante van dit bericht, aldus een columnist, is dat het dit keer niet vegans onder elkaar zijn die een wedstrijdje dierenlevens-redden houden: nee, dit zijn niet-vegans die door veganisten op hun inconsequente handelen te wijzen, zich zelf minder schuldig willen voelen.

Naast de klassieke argumenten heeft PETA nu wel een heel bijzondere reden om mensen op te roepen geen melk meer te drinken: melk is racistisch en staat symbool voor de blanke overheersing. Extreem? Ja misschien, maar inderdaad lijkt melk de groene kikker Pepe te hebben vervangen als symbool van alt-right. In extreem-rechtse haattaal is 'lactose-tolerant' juist een geliefde term voor intolerantie geworden. De vraag wie wie nu geen dienst heeft bewezen, laten we wijselijk in het midden.

lactose tolerant

Een beter milieu begint op het station of in het bos

Binnenkort kan je treinreis nóg milieuvriendelijker worden: de NS gaat op 200 stations gratis drinkwatertappunten aanleggen. Hiermee spelen ze in op een toenemende vraag en ze nemen op de koop toe dat ze minder flesjes water verkopen.

Na een experimenteel voedselbos in het Gelderse Groesbeek komt nu in het Brabantse Schijndel het grootste voedselbos van Europa. De initiatiefnemer wil hiermee laten zien dat je landbouw en natuur wél op een duurzame manier kunt combineren.

champignons besjes

Trends en tradities

Een tortillastrijd in het Spaanse Betanzos: de organisatoren van een tortillawedstrijd vinden dat ui niets in deze Spaanse aardappelomelet te zoeken heeft. Verwacht echter geen verharde, onverzoenlijke fronten: buiten de wedstrijd om mag iedereen lekker zelf weten wat ze doen.

Komboecha, een traditionele gefermenteerde thee, maakt de sprong van geitenwollensokkententjes naar mainstream hipstercafés. Het drankje wordt niet als superfood gepromoot, maar als een eigentijds alternatief voor bier.

kombucha

Na de bowls, kommetjes met kunstig gestapeld eten dat je lekker kunt combineren, is eten op een stokje de nieuwe trend (of noem het terug van weggeweest). Het is tenslotte ontzettend praktisch, groente of tempeh dat je zo van een stokje kunt trekken. Die stokjes kun je natuurlijk wel goed in een kommetje kwijt en daarmee combineer je in één keer twee trends.

Binnenkort worden zelfs de magnetronmaaltijden instagramwaardig. Een Australische kok in Londen werkt aan kant-en-klare pastamaaltijden, inclusief accessoires om ze een beetje leuk op de foto te kunnen zetten.

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama