Open menu

maandoverzicht 256x192In Amsterdam en Groningen wordt binnenkort standaard vega en vegan geborreld. De Vegetarische Slager voert een ludieke campagne tegen #schnitzelgate. Het imitatievlees van Beyond Meat doet het goed op de beurs. In je eentje eten wordt steeds normaler, gezellig samen met je mobieltje. Duitsland is het beloofde land voor snack- en drankliefhebbers. Eendenkroos is het voedsel van de toekomst. De 'mayochup' van Heinz roept in Canada onsmakelijke associaties op. Mei 2019 in vogelvlucht.

Vegetarisch of vegan de nieuwe standaard?

Als de gemeente Amsterdam borrelt, zullen de hapjes vegetarisch zijn - tenzij mensen expliciet ook om vlees en vis vragen, onder het motto "Carnivoor? Geeft het door!" De faculteit Wijsbegeerte van de RUG, de Rijksuniversiteit Groningen, experimenteert zelfs met standaard vegan catering. De reacties zijn vooralsnog erg positief en de vegan proeverij is erg in de smaak gevallen.

Ondertussen wordt er op Europees niveau gesproken over een vergaand verbod op 'misleidende' namen als vegaburgers. De Vegetarische Slager reageert op #schnitzelgate met een verkiezing van andere misleidende productnamen, waarbij tijgerbrood, studentenhaver en blinde vink ("gaan we schelden?") hoge ogen scoren.

vleestomaat schnitzelgate

Onze inzending voor #schnitzelgate

Een Britse school wil kinderen bewust maken waar vlees vandaan komt door varkens te houden en ze vervolgens te slachten. Het plan wordt zowel door vegetariërs (om voor de hand liggende redenen) als door vleeseters (een vega-samenzwering) bekritiseerd.

Wat voor de acceptatie van bijvoorbeeld een vegan lasagne niet helpt is als deze een verkapte salade met sla en plakjes tomaat blijkt te zijn. Een foto van een Amerikaanse 'kantoorlasagne' ging viral op Twitter. Vriend en vijand waren het erover eens dat lasagne geen salade is, maar een stevige ovenschotel.

vegan lasagne salade

 Imitatievlees de beurs op

Beyond Meat, de fabrikant van vegan imitatievlees waar het bietenbloed uit spuit, is met succes de beurs op gegaan, ondanks dat het bedrijf nog steeds niet winstgevend is. Beursanalisten vermoeden het begin van een kleine vegan-vlees-'bubble', vergelijkbaar met de ICT-bubble van twintig jaar geleden.

Ondertussen heeft Beyond Meat het eerste proces voor zich liggen: boeren uit het Canadese Quebec hebben het bedrijf aangeklaagd omdat - jawel - de term 'plantaardig vlees' misleidend en verwarrend zou zijn.

In Groot-Brittannië wordt de eerste vegan hotdog gelanceerd die 'echt' naar vlees smaakt, dit blijkbaar in tegenstelling tot de vegan hotdog van IKEA, die van Sven overigens 4 sterren kreeg. Het verrassende geheime ingrediënt: ordinaire zonnebloempitten. We laten ons verrassen.

ikea veggie dog

Je bent wat je eet

Veel vleesreclames spelen in op de 'mannelijkheid', als tegenwicht voor de trend naar 'vrouwelijk konijnenvoer'. Dit in onze cultuur ingebakken vooroordeel lijkt een reden te zijn dat minder mannen dan vrouwen vegetariër of veganist worden - en als ze het worden, dan denken ze die keuze extra stellig te moeten verdedigen.

Vroeger was je zielig als je in je eentje in een restaurant at, tegenwoordig is het vrij normaal - gezellig samen met je smartphone. Ook thuis wordt steeds meer alleen gegeten en daar spelen onder andere kookboekschrijvers op in met bijvoorbeeld 15-minuten recepten met maximaal vijf ingrediënten.

foto restaurant instagram

Voor mensen die graag snacken, er graag een biertje bij drinken, en er eventueel ook een sigaretje bij roken, is Duitsland het beloofde land. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek tussen EU-landen, de "Nanny State Index". In Duitsland zijn relatief weinig beperkingen om er reclame voor te maken en de accijns is ook lager dan in andere landen.

Zwaar bewerkt voedsel zorgt ervoor dat je meer gaat eten, volgens Amerikaans onderzoek. Dit lijkt een open deur, maar nu blijkt ook dat je na een portie ultrabewerkt voedsel veel sneller honger krijgt dan na een even grote portie 'echt eten'.

vegan burger

Een beter milieu

Als het aan teler Hans Roelofs ligt eten we binnenkort allemaal eendenkroos, liefkozend ook 'waterlinzen' genoemd. Boordevol eiwitten en het groeit als een gek, en dat ook nog eens in ons eigen kikkerlandje.

Britse restaurants zullen wellicht binnenkort verplicht worden om overgebleven resten aan klanten mee te geven in zogenaamde 'doggy bags'. Klanten lijken de schaamte voorbij en juist trots op hun milieuvriendelijke gedrag te zijn. Sommige restaurants zijn wel huiverig voor schadeclaims, als er toch door toedoen van de klanten iets mis gaat met de voedselveiligheid.

Friet eet je doorgaans uit een wit, plastic bakje, maar nu al vind je alternatieven als karton, suikerrietpulp, bamboe en palmblad. Nadeel is nog wel dat de bakjes vaak zacht en slap worden.

patat in een bakje

Opvallend culinair

Heinz had een briljant idee: meng ketchup met mayonaise en noem het 'Mayochup'. Op de Canadese markt zal het waarschijnlijk geen succes worden: in de taal van de Cree, oorspronkelijke bewoners van Canada, betekent het woord ongeveer 'poepgezicht'.

Alarm in de universiteit van Canberra: een sterke gaslucht. Na evacuatie bleek de bron een doerian, een intens stinkende vrucht. Gezien de stijgende populariteit van de doerian zullen de medewerkers maar aan de geur moeten wennen.

doerian

Eigen schuld, dikke bult: toen een Aziatische vlogger een levende octopus wilde opeten, zoog het beest zich vast aan haar gezicht. Eén-nul voor de octopus dus.

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama