Een Amerikaanse puber roept de paus op om tijdens Vastentijd vegan te eten. Een nieuwe datingapp voor veganisten zal waarschijnlijk maar door een heel select publiek worden gebruikt. Er komen vegan Magnums en glutenvrije cornetto's. Een Nederlandse student denkt dat India op zijn vleesvervangers zit te wachten. Kabouter Plop en andere kinderhelden mogen niet meer op verpakkingen van ongezond voedsel staan. In een Israelisch museum hing tot voor kort Ronald McDonald aan een kruis. Snert behoort nu tot ons immateriële erfgoed. Er zijn bijna 2000 nieuwe darmbacteriën ontdekt en Duitse scholieren mogen onder toezicht bier drinken. Februari 2019 in vogelvlucht.
Vooral vegan
Een twaalfjarig meisje uit Californië roept de paus op om tijdens de Vastentijd, die na Carnaval begint, volledig veganistisch te eten. In ruil mag hij 1 miljoen dollar besteden aan een goed doel. Het initiatief wordt door bekende sterren gesteund.
Een Britse bank weigerde een lening te geven, omdat de aanvraagster aangaf veganiste te zijn. De desbetreffende medewerker bleek een persoonlijke aversie tegen veganisten te hebben en het is geen officieel beleid van de bank. Excuses zijn aangeboden.
In London is een vegan 'kaas'-speciaalzaak geopend, tot vreugde van de vegan Londenaren. De Britse melkindustrie is minder blij en overweegt een rechtszaak wegens misleiding aan te spannen.
De nieuwste dating-app speciaal voor veganisten heet Veganific. Na de proeftijd kost een abonnement wel bijna 20 euro per maand. Volgens de oprichter is de app zo duur om de klanten zo exclusief vegan mogelijk te houden. Misschien wel iets te exclusief...
Een columniste in de Zeit, zelf veganiste, heeft het niet zo begrepen op haar medeveganisten in de hippe wijken van Berlijn. Waarom die neiging om worsten, gehakt en kaas te vervangen en waarom moet je dan zo nodig wel quinoa eten? Is dat vooral om op feestjes en borrels goede sier te maken? Zelf eet ze liever 'gewoon' vegan zonder poespas en af en toe 'zondigt' ze en ze vindt dat niemand daar moeilijk over moet of mag doen.
Vegan verkoopt
Het is februari, bijna 20 graden en dus ijsseizoen. Hippe millennials eten graag vegan ijs en Unilever speelt handig daarop in met vegan Magnums en glutenvrije cornetto's.
Jackfruit is de rijzende ster onder vegetariërs en veganisten. Een vleesachtige textuur, perfect voor pulled jackfruit. In India werd de jackfruit tot dusver vooral als een overbodige vrucht beschouwd, maar ondertussen storten niet alleen de Indiërs maar ook de Chinezen zich op de lucratieve Europese markt.
De Nederlandse student Gijs ziet een markt voor vleesvervangers in India. "Veel Indiërs zijn vegetariër, toch zie je weinig vegetarische producten in de winkels. Ze eten vooral rijst en curry's", vertelt hij. Ons lijkt dit een nogal naïeve observatie voor een business plan, maar we wensen hem veel succes.
Broodje pulled jackfruit met coleslaw
Verleidelijke reclame
Lidl verwijdert een controversiële advertentie op Facebook voor bagels en donuts: "Loch ist Loch" oftewel "Een gat is een gat". Waarschijnlijk inderdaad slechte en gedateerde smaak, maar waarschijnlijk ook als dusdanig bedoeld.
Kabouter Plop en andere Vlaamse kinderhelden mogen in Nederland binnenkort niet meer op voedselverpakkingen staan. Gezondheidsorganisaties vinden dat kinderen daarmee niet mogen worden verleid om ongezonde producten te eten.
De Zweedse tak van de Burger King maakt zich vrolijk over het feit dat McDonald's vorige maand het alleenrecht over de merknaam Big Mac heeft verloren. Op het menu prijken namen als 'Like a Big Mac But Juicier'.
Traditie is traditie
Een bijzondere crucifix is onlangs uit een Israelisch museum verwijderd: Ronald McDonald gespijkerd aan een kruis. Is dat blasfemie of kunst? In ieder geval een onverwachte kunstuiting die je op verrassend veel verschillende manieren kunt interpreteren.
Snert behoort nu tot ons immaterieel erfgoed. Dat biedt de Stichting Oudhollansche Gerechten de mogelijkheid het te promoten "onder jongeren en Nederlanders van niet-westerse afkomst". We vermoeden dat dit helaas niet geldt voor vegetarische erwtensoep.
Italiaanse 'futuristen' trokken in de jaren 1930 ten strijde tegen de pasta, burgermanskost die mannen traag en minder vruchtbaar maakt. De futuristen bedachten ook menu's van veertien gangen, waarbij je tijdens het eten een stuk zijde moet betasten, terwijl de ober parfum rondspuit en er een opera van Wagner door de ruimte schalt.
Na ruim 70 jaar krijgt George Orwell excuses voor het afwijzen van een essay over de Britse keuken. Dat essay was niet erg flatterend, maar de oorspronkelijke reden voor weigering schijnt een minder geslaagd recept voor Britse marmelade te zijn.
Gezond is ook maar gezond
Het langdurig roosteren en grillen van groentes (en vlees) zorgt voor een fijnstofbelasting die hoger is dan 'de lucht in Delhi'. Zelfs brood in een broodrooster heeft een soortgelijk effect. Wasemkap aan en ramen open dus als je dit soort gevaarlijke activiteiten onderneemt.
We willen steeds 'natuurlijker' en gezonder eten, en dat merkt Kraft Heinz aan de verkoopcijfers van onder andere hun ketchup. De aandelenkoers is ondertussen zo'n 20% gedaald.
Veel Nederlanders met een vermeende voedselallergie zijn eigenlijk niet allergisch. Deze vermeende allergieën komen vooral door herinneringen aan negatieve ervaringen die verbonden worden met maaltijden die men toevallig net ervoor heeft gegeten.
Onderzoekers hebben bijna 2000 nieuwe darmbacteriën ontdekt. Verder zijn er grote verschillen gevonden in de darmflora van bewoners van de verschillende continenten. Met deze kennis hopen de wetenschappers gericht bacteriën te kweken voor een gezonde darmflora.
In het Duitse Brandenburg mogen scholieren onder toezicht bier drinken. In het kader van een voorlichtingsproject kunnen de zeventienjarige scholieren aan den lijve ervaren wat alcohol met je lijf doet. Ze hebben wel toestemming van hun ouders nodig en ze moeten na afloop door hun ouders worden opgehaald.
En verder
- Een Spanjaard heeft zijn moeder gedood en haar in kleine stukjes gesneden. Vervolgens heeft hij haar opgegeten en ook zijn hond met het vlees gevoerd.
- Wij Nederlanders willen wel minder plastic verpakkingen in de supermarkt, maar de trend is juist méér verpakkingen - er zijn meer eenpersoonshoudens en kant-en-klaarmaaltijden blijven onverminderd populair.
- In Duitsland is de zondagsrust heilig. Ook bakkers mochten tot dusver op zondag alleen 's ochtends en maximaal drie uur geopend zijn. Nu heeft een rechtbank besloten dat een broodje een 'ter plekke gemaakt levensmiddel' is en daarom mogen de bakkerijen, net als cafés, binnenkort de hele zondag broodjes verkopen.
- 2018 was een geweldig wijnjaar ook in Nederland. Volgens een Friese wijnboer moet je wel een waardeloze wijnmaker zijn als je nu geen goede wijn maakt.
- Het beroemde IKEA-ontbijtje wordt een stuk duurder voor niet-leden. Ook leden bepaalden ietsje meer voor een 'eigentijdser en voedzamer' ontbijt.
Meer!
- Januari 2019: een werelddieet, vegan groente en een pot mayonaise
- December 2018: vegan spreekwoorden, een schamele fooi en patat met Nutella
- November 2018: lange tenen, korte frietjes en een vaatwastablet
- Oktober 2018: racistische melk, water in de trein, en fotogenieke magnetronmaaltijden
- September 2018: een vegetarische hond, zelfbouwtoast met avocado, en een superieure groente
- Augustus 2018: een vegan voedselbank, groente met een vlekje en popcorn met Maggi-smaak
- Juli 2018: hot dogs, oude meuk en nieuwlichterij
- Juni 2018: vegan vandalen, schijngehakt en broccolipoeder
- Mei 2018: kindersigaretten, een gulle veganist en chocolaatjes in een schoen
- April 2018: schnitzelgate, plastic attacks en levende pissebedden
- Maart 2018: slimme vibrators, topless bediening en een pollepelmoord
- Februari 2018: chips voor vrouwen, vegan hot dogs, en vreetvloggers