Open menu

falafel coleslawtzatziki pitabroodjes thbThuis kun je falafel maken door kant-en-klare spullen te kopen: er zijn falafelballetjes, er is falafel uit de diepvries, er is falafelmix en wie in de buurt van een Joodse winkel woont kan misschien zelfs aan falafeldeeg komen. Maar de allerlekkerste falafel maak je zelf door van nul af te beginnen. Moeilijk? Valt best mee!

Als je het jezelf makkelijk wilt maken, koop je kant-en-klare falafel-balletjes. Te vinden in de koeling van de beter gesorteerde supermarkten en bij natuurvoedingswinkels.

Wie er iets meer van zichzelf in wil leggen, koopt falafelmix. Beetje water toevoegen, eventueel nog wat eigen ingrediënten en dan van het deeg balletjes rollen en die frituren. Het makkelijkst verkrijgbaar is de mix van het merk Joannusmolen die je vindt bij natuurvoedingswinkels. Bij Turkse winkels kun je Wadi Choutra-mix tegenkomen en in Joodse winkels vind je falafelmix van het merk Telma. In sommige Joodse winkels kun je trouwens ook vers falafeldeeg kopen.

Helemaal van nul af zelf falafel maken is eigenlijk het allerleukst en levert vaak de lekkerste falafel op. Er is echter één nadeeltje: dat doe-het-zelven is nog niet zo makkelijk. Probleem is vaak de consistentie van de falafelballetjes; als die niet goed is, vallen ze uit elkaar zodra je ze in de hete frituurolie laat zakken. Maar als je de volgende vuistregels hanteert, moet het lukken.

9 Gulden Regels voor thuis-falafel

  1. Gebruik nooit kikkererwten uit blik, maar altijd gedroogde kikkererwten.
  2. Kook ze niet, maar laat ze weken (minimaal een nacht). Spoel ze voor en na het weken goed af en dep ze droog.
  3. Maal de geweekte kikkererwten zo fijn mogelijk. Maal eventueel nog een keer extra als het niet lukt om balletjes te vormen.
  4. Het falafeldeeg moet niet te plakkerig zijn, voeg eventueel broodkruim toe om het probleem te verhelpen.
  5. Het falafeldeeg moet ook weer niet te droog zijn, voeg eventueel olijfolie toe om het probleem te verhelpen.
  6. Het toevoegen van bloem of kikkererwtenmeel kan de consistentie verbeteren.
  7. Zet het deeg een tijdje in de koelkast voor je er balletjes van gaat draaien, dan worden ze steviger.
  8. Druk het deeg stevig aan als je er balletjes van maakt.
  9. Falafelballetjes die er niet erg stevig uitzien, kun je 'frituurproof' maken door ze een halfuurtje in de vriezer te leggen.

Falafel

Een basic-recept van Vegatopia-koks Christiaan en Tertia om ze zelf te maken

voor 6 personen

350 gram kikkererwten gewassen en een nacht geweekt en goed afgegoten
2 theelepels komijnzaad, 5 minuten in een oven van 200 graden geroosterd
1 theelepel zout
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel chilipoeder
1 klein uitje, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 eetlepels verse munt
4 takjes koriander en 4 takjes peterselie
peper

  • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en pureer ze tot een heel fijne pasta. Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken.
  • Neem vervolgens een eetlepel van het deeg tussen je handen en rol er een balletje van ter grootte van een walnoot. In totaal zou je er circa 30 balletjes van moeten kunnen draaien.
  • Verhit in een frituurpan de olie tot 180 graden, laat de balletjes er voorzichtig inglijden en bak ze in 2 tot 3 minuten goudbruin.

Wat kun je bij falafel serveren? Klik hier voor de suggesties van Vegatopia-kok Tertia.

falafel coleslawtzatziki pitabroodjes

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama