Open menu

maandoverzicht 256x192In Arkansas mogen veggie burgers binnenkort geen burgers meer heten. Wie bij de Zweedse Burger King een 50/50-menu bestelt, heeft 50% kans op een plantaardige burger. Twee pro-vleesactivisten verstoren een Londense vegan markt met een opmerkelijke actie. Het besluit van een Duits kinderdagverblijf om geen varkensvlees meer te serveren stuit op onbegrip. Een New Yorks fastfoodrestaurant bedacht een wortel gemaakt van kalkoenvlees. In Little Rock kun je voor 4,25 dollar een 'mijn vriendin heeft geen honger'-supplement bestellen. Supermarktkrieltjes blijken geen kleine aardappelen te zijn. Hippe bamboebekers zijn niet zo recyclebaar en gezond als je zou denken. Een knaloranje vogel blijkt een in de currysaus gevallen meeuw te zijn. Juli 2019 in vogelvlucht.

Veggie burgers

In de Amerikaanse staat Arkansas wordt het binnenkort wellicht strafbaar om vegetarische producten een naam te geven die zou suggereren dat het vlees of zuivel is. De officiële reden is dat die namen misleidend zouden zijn, maar de voorstanders geven ook toe dat de wet vooral bedoeld is om de veehouderij te beschermen. Tegenstanders, waaronder de burgerrechtenorganisatie ACLU, wijzen er terecht op dat er juist geen sprake is van 'verwarring': consumenten kiezen juist bewust voor plantaardige alternatieven. Wij zouden daarentegen een 'veggie burger' met naast wortel ook gehakt er in wél behoorlijk verwarrend vinden.

Voordat je dit nieuws afdoet als 'Amerikaanse toestanden': in Europa moet het Parlement ook nog steeds stemmen over een soortgelijk voorstel, aangedragen door de Europese Landbouwcommissie. Het Britse House of Lords heeft zich ondertussen al tegen een dergelijk verbod uitgesproken: ze vinden de huidige conventies duidelijk genoeg, en de regelgeving zou juist leiden tot meer - en zeker niet minder - verwarring. "Het is het oplossen van een probleem dat niet bestaat."

vegan burger

De Zweedse tak van Burger King biedt ongewild een oplossing: als je een 50/50-menu bestelt, heb je 50% kans een vleesburger en 50% kans een plantaardige burger te krijgen. Het verschil zou niet te proeven zijn, is het idee achter de actie. Voor vegetariërs is dit natuurlijk geen alternatief.

Volgens Brits onderzoek zouden zowel vleeseters als vegetariërs zich afzetten tegen een 'vegan stigma': ze zouden veganisten ontlopen om niet met ze geïdentificeerd te worden. Uit de interviews lijkt echter voornamelijk naar voren te komen dat niet het vegan eetpatroon ("een afwijzing van het centraal staan van vlees en zuivel als de basis van een maaltijd"), maar het activistische, wijzende vingertje van veganisten de belangrijkste reden voor dat klaarblijkelijke 'vegan stigma' is.

veganisten

Vleselijk nieuws

Op een vegan markt in Soho, Londen, zijn twee pro-vleesactivisten beboet vanwege het eten van rauwe eekhoorntjes, met huid en haar. Klaarblijkelijk wilden ze met deze - volgens de politie "misselijkmakende en onnodige" - actie wijzen op de gevaren van het niet-vleeseten. Ze lijken het tegendeel te hebben bereikt.

Gordon Ramsay heeft in Peru een lokale specialiteit, cavia, gegeten en vond het blijkbaar overheerlijk. Het eten van cavia's is in Zuid-Amerika heel gebruikelijk en de protesten op de sociale media (in Europa en de VS worden cavia's vaak als huisdieren gehouden) laten zien dat vlees eten onlosmakelijk met (interculturele) controverses is verbonden.

Een kinderdagverblijf in het Duitse Leipzig dacht goed bezig te zijn door geen varkensvlees meer aan te bieden, als vriendelijk gebaar aan twee moslimkinderen en hun ouders. Dit leidde echter tot onrust in de politiek. De AfD maakte de volgende vergelijking: "Wat als Duitse kinderen in Riad het recht om curryworst te eten zouden krijgen en daarmee de rest zou dwingen hetzelfde te doen." Zodra religie in het spel komt, lijkt het verschil tussen mensen te dwingen iets wél te eten en mensen in een bepaalde context iets niet te hoeven laten eten om onverklaarbare redenen te vervagen.

Een New Yorkse vestiging van fastfoodrestaurant Arby's heeft een ludieke tegenbeweging voor de plantaardige vleesvervangers bedacht: een 'marrot', een wortel gemaakt van kalkoenvlees. Ze werken ondertussen ook aan een vleesgebaseerde 'moccoli'. Je kunt het met wat goede wil als een apart gevoel voor humor beschouwen.

wortels

Lekker (snel) uit eten

De Britse tak van Burger King heeft een vegetarische burger gelanceerd, waarin de burger is vervangen door halloumi. Tot ongenoegen van de vegetariërs wordt die halloumi echter in dezelfde olie bereid als de vleesproducten en is dus na bereiding strikt genomen niet meer vegetarisch. Volgens Burger King mag de halloumi wel degelijk 'vleesvrij' heten en is het op dit moment niet mogelijk de productiewijze te veranderen.

Stel, je gaat als man met een nieuwe vriendin uit eten. Zij beweert geen honger te hebben, maar steelt daarna wel al je frietjes. Bij Mama D's in Little Rock, Arkansas, kun je dit probleem oplossen door voor 4,25 dollar een 'mijn vriendin heeft geen honger'-supplement te bestellen. Heel erg politiek correct is het wellicht niet, maar voor sommige klanten blijkbaar wel handig.

girfriend not hungry

Zelfverklaarde influencers proberen op allerlei manieren aan gratis producten, etentjes en zelfs hotelovernachtingen te komen, in ruil voor een positieve foto of video. Een ijsjesverkoper in Los Angeles was het gebedel zat en laat ze nu voor straf dubbel betalen. "ik denk niet dat de school van mijn kinderen foto’s van beroemdheden aanvaardt als betaalmiddel."

Weet wat je eet

Die handige, voorgekookte krieltjes bij de supermarkt zijn doorgaans geen kleine aardappels, maar afgeronde blokjes uit grote aardappelen. Na een tip onderzocht en onthulde foodwatch deze 'misleiding'. Volgens de supermarkten en de aardappelbranche is dit al sinds jaar en dag gebruikelijk, maar ze tonen zich bereid de verpakking eventueel te veranderen. De krieltjes bestaan overigens wel altijd volledig uit aardappel, "nooit uit zetmeel of aardappelpoeder".

Cornflakes, cereals en andere ontbijtvlokken barsten van de suiker, zo blijkt uit onderzoek van - alweer - foodwatch. Hetzelfde geldt voor vruchtenyoghurt. Alle onderzochte merken overschrijden de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

cereals

Dan toch liever een bruine boterham met met kaas of pindakaas. Ook de Nijmeegse Vierdaagse kun je daar prima op lopen, aldus een voedingsdeskundige.

In plaats van een plastic wegwerpbeker een hippe bamboebeker voor de meeneemkoffie of -thee is geen goed idee, aldus de Duitse Consumentenbond, Stiftung Warentest. Ze zijn niet recyclebaar en de plakstof die wordt gebruikt lost op bij temperaturen hoger dan 70 graden, met ongewenste gevolgen voor de gezondheid. Gebruik daarom liever bekers van edelstaal of polypropeen.

bamboe bekers

Een betere wereld

Als we het hebben over misstanden in de landbouw en de voedingsindustrie, denken we al snel aan bedrijven als Monsanto en Nestlé. Een bij het publiek onbekende speler, die echter groter is dan de bekende zondebokken, is het Amerikaanse bedrijf Cargill, dat handelt in diervoer en vele basisproducten die door Unilever, Nestlé en andere bedrijven worden gebruikt. Hun naam vind je echter niet of nauwelijks op de etiketten terug, dus het is nagenoeg onmogelijk hun producten volledig te vermijden. Gek eigenlijk dat dit onderzoek in Duitsland breed is uitgemeten, maar in Nederland op weinig belangstelling stuit.

Over dertig jaar zullen we te des te meer te maken hebben met voedseltekorten door klimaatverandering. De effecten zullen het sterkst zijn in armere landen in Zuid-Azië, het Midden-Oosten, Afrika en de vroegere Sovjetunie.

Aardappelen uit Egypte, peren uit Argentinië, sperziebonen uit Kenia, het blijft opletten geblazen als je bewust wil inkopen. Bij gewassen en gesneden groente is het niet eens verplicht om de herkomst te vermdelden. Voor het milieu zou 'eigen groente eerst' niet eens zo'n gek principe zijn.

groentemarkt

En verder

  • Twee Duitse toeristen die aan de voet van de Rialto-brug een bakje koffie hebben gezet, hebben een boete van 950 euro gekregen en zijn de stad uitgezet.
  • In een supermarkt in Iowa is een dode supermarktmedewerker na 10 jaar gevonden achter de koeling.
  • Een in Groot-Brittannië gevonden knaloranje 'vuurvogel' blijkt een meeuw te zijn blijkbaar in een Indiase currysaus met veel kurkuma is gevallen.

oranje meeuw


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama