Open menu

Van vegetarisch eten krijgen zowel pianisten als gladiatoren vleugels. Hoe moeilijk kan het zijn om vegetarisch te eten tijdens je huwelijk of in een pretpark? Hoe expliciet en realistisch mogen koekjes zijn? Pumpkinstein is de ideale pompoen voor Halloween. Het duurste broodje hamburger ter wereld lijkt ons vooral protserige bling bling. Een veggieburger mag er best veggie uitzien. En dadels in de salade zijn lekker, mits goed gedoseerd. Oktober 2014 in vogelvlucht.

Piano's en vleugels

Deze week is het prestigieuze Franz Liszt pianoconcours in Utrecht begonnen. En meteen kregen de pianisten het zwaar: ze moesten het zonder vlees stellen bij hun lunch. En waarom? Omdat de Britse popzanger Morrissey, die die avond in de Grote Zaal optrad, in zijn contract had geëist dat er in het hele gebouw geen vlees zou worden geconsumeerd. De meningen over de actie lopen nogal uiteen, maar klachten zijn er niet binnengekomen. Nu hopen dat men wat beters heeft weten te verzinnen dan broodjes kaas en geitenkaassalade.

Morrissey is niet de enige artiest die weinig op heeft met vlees. Ook de Romeinse gladiatoren aten grotendeels vegetarisch - voornamelijk graanproducten en een powerdrankje op basis van plantenas. Hoe effectief dat antieke powerdrankje was, is niet bekend. Wel lijkt het er op dat het hedendaagse powerdrankje Red Bull je helemaal geen vleugels geeft. En omdat Red Bull deze leugen in zijn reclame heeft gebruikt, is het bedrijf akkoord gegaan met een schikking die er op neer komt dat elke Amerikaan die in de afgelopen tien jaar minstens één blikje Red Bull heeft gekocht, tien dollar mag claimen. Nou ja, de rechtszaak tegen Red Bull gaat voornamelijk over de claim dat het meer energie geeft dan een kop koffie.

Hoe moeilijk kan het zijn?

Hoe moeilijk kan het zijn om een vegetarisch buffet tijdens je huwelijk te regelen? Erg moeilijk, zo merkte een echtpaar uit Edinburgh. Het feit dat het een homostel was, vindt men ondertussen niet meer zo schokkend. Maar geen vlees tijdens een feestje, daar wilde men niet aan meewerken.

Hoe moeilijk kan het zijn om een vegetarische snack in een pretpark te krijgen? Erg moeilijk, volgens Wakker Dier. In de meeste pretparken word je als vegetariër afgescheept met een broodje kaas of een omelet - bij een dagje uit horen blijkbaar snacks met vlees. Ook in de Efteling en Duinrell, die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en diervriendelijkheid, is het aanbod nogal schraal. Niet vergeten zelf een lunchpakketje mee te nemen, dus.

Hoe moeilijk is het om te weten wat een vegetariër of veganist al dan niet eet? Best lastig, als we afgaan op uitspraken van de Universiteit Antwerpen. Op de Vlaamse universiteiten, die duurzame catering hoog in het vaandel hebben staan, worden nu burgers van insecten (buffalowormen) verkocht. Op zich een goede zaak dat men zulke alternatieven verkent. Echter, bij de Universiteit Antwerpen is men er nog niet over uit "of een wormenburger als vegetarisch dan wel vleesgerecht moet worden verkocht." Dames en heren academici, het antwoord daarop lijkt ons vrij duidelijk.

Hoe moeilijk kan het zijn om in een restaurant te eten met een notenallergie, suikerziekte of een andere beperking? Dat valt best mee, tenminste, als je in de Verenigde Staten uit eten gaat. Daar is de horeca namelijk verplicht daar rekening mee te houden en minstens één persoon met het certificaat 'Food Protection Manager' in dienst te hebben. In Europa is men helaas nog niet zo ver.

Rode oortjes

Een Amerikaanse schoolklas kreeg een wel heel bijzondere traktatie: zelfgebakken koekjes in de vorm van vrouwelijke geslachtsdelen. De juf vond de koekjes echter wel iets te realistisch om aan de jonge kinderen te geven. De moeder die de koekjes had gebakken, had hier blijkbaar geen begrip voor. Het is overigens niet duidelijk of dit nu echt is gebeurd of dat het een hoax is - een sappig verhaal mét plaatjes is het in ieder geval.

En nu we toch bezig zijn: een Colombiaanse vrouw is in het ziekenhuis opgenomen met een aardappel in haar vagina. Haar moeder had haar verteld dat dit ervoor zou zorgen dat ze niet zwanger zou worden.

Liefhebbers kunnen ook rode oortjes krijgen van Rens Kroes' boek Powerfood, waarin ze redelijk vaak redelijk schaars gekleed te zien is. Het boek blijft een bron van vermaak bij de bloggers, die misschien wel 'healthy' maar niet 'happy' beweren te worden van quinoasalade, speltbroodjes, ontbijtshakes, boekweitpannenkoeken - ook 'bewust zondigen' met een wodka Spa rood schijnt niet echt te helpen.

Geld speelt geen rol

Ook in Nederland rukt Halloween steeds meer op. Wie geen zin heeft om een pompoen uit te hollen en er een gezicht van te maken, of gewoon iets originelers wil hebben, kan een pumpkinstein kopen: een pompoen gekweekt in de vorm van een hoofd, met behulp van een mal. Deze bijzondere pompoenen gaan voor een slordige 100 euro over de toonbank.

Een Amerikaanse pizzabezorger heeft voor het bezorgen van twee pizza's een fooi van zo'n duizend euro gekregen. De pizza was besteld door een docent die zijn studenten had gevraagd om voor één persoon te doen wat ze voor alle mensen zouden willen doen. En wat doet de pizzabezorger met het geld? Kerstcadeautjes kopen. Het blijft tenslotte Amerika.

Het Londense restaurant Honky Tonk verkoopt het duurste broodje hamburger ter wereld. De kok heeft er drie weken over gedaan om dit meesterwerk, dat 1400 euro kost, te creëren. Uiteraard met behulp van bladgoud, zwarte en witte truffel, champagnejus en andere aanstellerige ingrediënten. Zo kunnen wij dat ook, en we durven te wedden dat die burger ondanks de poespas nergens naar smaakt - of, beter gezegd, naar van alles tegelijk.

De hamvraag

Moet een vegetarische burger er uitzien en smaken als een 'echte vleesburger'? Het liefst wel, als we de producenten van vleesvervangers mogen geloven. Een fabrikant uit Californië komt griezelig dicht bij het origineel, compleet met 'plantenbloed'. Wat ons betreft mag een veggieburger ook 'veggie' smaken en er ook zo uitzien, graag zelfs. Daarom hier een korte quiz: herken jij de veggieburger?

Tertia's trend: Dadels in de salade

In onze geitenkaassalade treffen we de laatste tijd steeds vaker dadels aan. Ook in andere salades (met pompoen bijvoorbeeld), beginnen ze bekend te worden. Lekker, mits goed gedoseerd. Het is tenslotte niet de bedoeling dat dadels de nieuwe zongedroogde tomaten worden. Andere dadelgerechten (in mei 2013 nog als trend gerapporteerd) verdwijnen inmiddels weer naar de achtergrond.

En verder

  • Een jonge Chinese vrouw met liefdesverdriet heeft een week lang in een KFC-restaurant gebivakkeerd. Ze wilde gewoon wat snacken en is toen blijven hangen. Tot de pers er lucht van kreeg.
  • In Amsterdam is de eerste pepernotenwinkel van Nederland geopend, die wel 35 verschillende soorten aanbiedt.
  • Een 26-jarige kleine man uit Wales kreeg tijdens een date in een restaurant een kleurplaat en kleurpotloden van de serveerster. De serveerster schaamde zich achteraf rot, de man kon er de lol wel van inzien.
  • In de Efteling is het wereldrecord pannenkoeken stapelen gebroken. Het record ligt nu op 91,2 centimeter. Wie voelt zich geroepen een nog hogere stapel te maken?
  • Thee behoor je met een wolkje melk te drinken. En er is nu wetenschappelijk bewijs dat je de melk in je theekopje moet schenken vóórdat je kokend water toevoegt. Het is maar dat je het weet.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama