Open menu

Een basisschool in New York serveert sinds kort alleen nog maar vegetarisch eten. Een cateraar uit Leicester denkt dat een van zijn aubergines een reïncarnatie van Ganesha is. De vegetarische keuken is een ondergeschoven kindje in het koksonderwijs. Het allerbeste restaurant ter wereld vind je tegenwoordig in het Spaanse Girona. En creatief met falafel of dadels is hartstikke hip. Mei 2013 in vogelvlucht.

Jong geleerd, oud gedaan

In New York worden niet alleen trends geboren, ze worden ook opgelegd. Met succes. Na het rookverbod in parken wordt nu langzamerhand ook het vlees op scholen in de ban gedaan. In ieder geval op de basisschool met de welluidende naam 'public school 244' in de wijk Queens. Volgens het trotse schoolhoofd viel het experiment om in eerste instantie drie of vier keer per week vegetarisch eten te serveren zo in de smaak dat de kinderen elke dag wel bonen en quesadillas met cheddar wilden eten. En dat mogen ze - of moeten ze - dan nu ook.

Mochten de kinderen zich niet spontaan bekeren tot het vegetarisme, kun je ze natuurlijk altijd nog verleiden met 'vegetarische' merchandise, zoals de nieuwste kindercollectie van Didi, 'the Vegetarians'. Wat creaties als 'zebragraffiti' of 'perugia snake' nu precies vegetarisch maakt, is ons een raadsel, maar als je er jonge kinderen mee kunt hersenspoelen voor de goede zaak: tel uit je winst!

Gezichtsbedrog of openbaring?

Een cateraar uit Leicester gelooft er heilig in dat een van zijn aubergines een reïncarnatie is van de olifantengod Ganesha. Hij herkende onmiddellijk de gelijkenis en stelde de aubergine ten toon, in de overtuiging dat de Hindoegod hem geluk en voorspoed zal brengen. Wij krijgen heel andere - niet nader te benoemen - associaties bij de bewuste aubergine, maar we hopen dat de kinderen van public school 244 in Queens hem 'awesomely cool' vinden. Een god om op te vreten, en ook nog eens 'trailblazingly' vegetarisch.

Nog een bijzondere gelijkenis: automobilisten in zuidelijk Californië zagen een billboard waarop ze duidelijk Adolf Hitler meenden te zien. De commentaren op Twitter waren niet van de lucht. Bij nadere beschouwing blijkt de verguisde Duitse Führer slechts een onschuldige fluitketel te zijn. Een mooi voorbeeldje van Gestaltpsychologie - of nauwkeuriger gezegd, het foutief herkennen van een figuur op een achtergrond.

Een staaltje gezichtsbedrog waar je je gasten eens mee op het verkeerde been kunt zetten: koekjes met een fossiel er in. Voer voor paleontologen dus.

Lekker vegetarisch uit eten?

Regelmatig wordt er op ons forum geklaagd over het vegetarisch aanbod tijdens feestjes en bedrijfsuitjes. We hebben er in onze vraagbaak zelfs een artikeltje aan gewijd, met een aantal 'buffettactieken'. Volgens de Vegetariërsbond is dat inderdaad geen overbodige luxe; het probleem ligt voornamelijk in het koksonderwijs, waarin de vegetarische keuken een ondergeschoven kindje is.

Gelukkig kun je in heel wat restaurants wél terecht voor een lekkere maaltijd zonder beest, of zelfs voor vegetarische culinaire hoogstandjes, getuige de vele adressen in onze restaurantgids. Deze maand zijn in de gids maar liefst drie vegetarische restaurants in Den Haag aan de lijst toegevoegd: het gezellige vegetarische restaurantje Symbiose, het veganistische, moderne restaurant Veggies On Fire, en de Vegetarische Snackbar, waar je erg lekker kunt snacken: redacteur Miranda was zeer gecharmeerd van haar broodje vegetarische shoarma, karma.

Het allerbeste restaurant ter wereld staat niet meer in het Deense Kopenhagen, maar in het Spaanse Girona: El Celler de Can Roca van de gebroeders Joan, Jordi en Josep Roca heeft dit jaar René Redzepi's Noma van de troon gestoten. En als we deze blog mogen geloven, komen ook vegetariërs hier aan hun trekken.

Van het ene uiterste naar het andere uiterste: Chinese restaurants zijn de smerigste restaurants van Nederland. Het is maar dat u het weet.

Tertia's trends: falafel, dadels en ouderwetsche snoepwinkels

De fusion-falafel rukt op. We kwamen afgelopen maand meerdere keren de falafel meets scottish egg tegen, en bij restaurant Mana Mana kregen we een paddenstoel waar een falafel uit groeide (of was het andersom?). Falafel-evolutie dus, of zoiets.

En iedereen lijkt met dadels aan de gang te zijn. Dadelshakes, dadelkoekjes, dadels door de couscous en dadelsiroop. Iets zoets waar je je goed bij voelt doet het goed in dit superfood-tijdperk. Wij zijn eigenlijk ook wel toe aan een dadelcocktail.

Wie dat dadelgedoe maar geitenwollensokkerig vindt, kan terecht bij de oprukkende ouderwetsche snoepwinkels. Die zien we steeds meer, met een heuse toonbank met nostalgische snoeppotten erop, met daarin stroopsoldaatjes, honingsnoepjes,  zuurstokken en nog veel meer lekkers.

En verder

  • Op 25 mei werd in meer dan 55 landen een Mars tegen Monsanto, wereldleider in de genetische modificatie van zaden, georganiseerd. Ondertussen werkt de Europese Commissie aan nieuwe regels voor het toelaten van zaden op de Europese markt, volgens boze tongen sterk beïnvloed door de lobby van Monsanto en collega's. Al een paar dagen geleden hebben we hierover een column gepubliceerd, waarin we vooral pleiten voor een hernieuwde revival van vergeten groenten.
  • Ook in Amerika timmert de landbouwlobby aan de weg: naar verluidt probeert men het voor elkaar te boksen dat als  een melkproduct de kunstmatige zoetstof aspartaam bevat, dat dit dan niet op de verpakking hoeft te worden vermeld. Het zou de consument maar afschrikken, en aspartaam heeft tenslotte ook niet of nauwelijks voedingswaarde, zo betogen ze.
  • De honingtomaat van Looije Tomaten is verkozen tot beste tomaat van Nederland. "De één noemt het een smaakexplosie, ik noem het een bommelding."
  • Concurrentie voor de Vegetarische Slager? Het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat beweert hard op weg te zijn een - op soja gebaseerde - vleesvervanger op de markt te brengen die je nauwelijks van 'echt' kunt onderscheiden. Waar hebben we dat eerder gehoord?
  • Een edel zoutje, dat roze Himalayazout. Een duur zoutje ook, trouwens. En toch blijkt er niets esoterisch of gezonds aan Himalayazout te zijn: het bestaat voor 98% uit natriumchloride, ordinair keukenzout dus. En duurzaam is het ook al niet. Zoals de Keuringsdienst van Waarde al een tijdje geleden liet zien, geldt ongeveer hetzelfde voor Dode-Zeezout.
  • Een restje aardappel, ui, citroengras, gember of kool over? Niet weggooien, maar opnieuw uit laten groeien. Volgens deze site is dat helemaal niet moeilijk.
  • Jawel, hij bestaat: de ravioli-pizza. Gespot in Huntington op Long Island.
  • Vegetarisch smullen in schnitzelstad Wenen? Natuurlijk kan dat!

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama