Open menu

Wie blieft er een broodje tenenkaas? Dieren horen niet op je bord, maar wel er naast. Fatsoenlijke vrouwen eten hun burger met een maskertje op. Trendy babyworteltjes met een smaakje zijn niet alleen goed voor je ogen. De moderne veganist schermt niet meer met argumenten, maar met onweerstaanbare recepten. Er wordt gewerkt aan een vegetarische kookopleiding. En de geobsedeerde foodie moet gewoon maar weer lekker eten en er verder niet al te veel woorden vuil aan maken. November 2013 in vogelvlucht.

Tenenkaas en navelvet

Echte fans zullen vast een moord doen voor een blokje kaas met een stukje tenenkaas of navelvet van hun favoriete beroemdheid. Op een tentoonstelling over synthetische biologie wordt die (ietwat vunzige) droom werkelijkheid: daar vind je kaasjes die gemaakt zijn met menselijke bacteriën. Waaronder: navelvet van chefkok Michael Pollan, bacteriën uit de mond van kaasmaakster Seana Doughty en tenenkaas van microbioloog Ben Wolfe. Volgens de makers kun je hun lichaamsgeur in de kazen ruiken. Met het project Selfmade wil men laten zien dat er nogal wat bacteriën zijn die je zowel in ons lichaam als in ons eten kunt vinden. Of de kaasjes ook een beetje naar hun 'donor' smaken, weten we niet, want ze zijn niet bedoeld om op te eten.

Een dier naast je bord en een lesbo vraagt of het smaakt

Geen dier op je bord, maar naast je bord, of misschien zelfs op je schoot of schouder. Dat is al een poosje het succesrecept van vele cat cafés in Japan: wie geen tijd heeft om zelf een huisdier te houden, kan hier - tegen een riante betaling uiteraard - knuffelen of spelen met een spinnende viervoeter. En voor wie het ietsje exotischer wil: er zijn nu ook owl cafés. Uilen zijn echter wat minder aaibaar dan katten.

Gegeten wordt er in Japan ook, en niet alleen sushi: Japanners zetten graag hun tanden in een onvervalst westers broodje hamburger. De fastfoodketen 'Freshness Burger' merkte op een gegeven moment dat hun Classic Burger vrijwel alleen door mannen werd gekocht. De reden hiervoor bleek het Japanse vrouwelijke schoonheidsideaal 'ochobo' te zijn, wat ongeveer betekent dat vrouwen worden geacht een kleine mond te hebben, en deze te bedekken als ze die mond eens opensperren - wat voor deze burger hard nodig is. De oplossing: de 'Liberation Wrapper', die meteen dienst doet als een soort Venetiaanse masker en verhult hoe elegante Japanse jongedames de hamburger verslinden. Volgens redacteur Tertia heb je die wrapper voor hun vega-bonenburger overigens niet nodig: die valt vanzelf uit elkaar.

Een Liberation Wrapper zul je in een van de drie-sterrenrestaurants van meesterkok Alain Ducasse wel niet nodig hebben. Maar wat koken mensen die de meester zelf op bezoek krijgen? "Degenen die niet echt kunnen koken, proberen indruk op me te maken met een hoogdravend recept uit een duur kookboek. Dat is eigenlijk nooit wat soeps. Bescheiden mensen koken gewoon wat ze kunnen, en dat smaakt bijna altijd goed. Je moet jezelf niet beter voordoen dan je bent, ook niet als ik op bezoek kom."

En sinds kort heeft Nederland een derde drie-sterrenrestaurant: Michelin gaf een derde ster aan Restaurant De Leest in Vaassen, van chefkok Jacob Jan Boerma. We mogen echter slechts kort van de luxe van drie drie-sterrenrestaurants genieten, want Oud Sluis sluit op 22 december zijn deuren. Het derde drie-sterrenrestaurant, de Librije in Zwolle - waar Miranda onlangs een culinair feestje beleefde - blijft natuurlijk gewoon open.

Na een gezellig avondje eten in een restaurant is het gebruikelijk een fooi achter te laten - zeker in Amerika. Dayna Morales, een serveerster in een Aziatisch restaurant in New Jersey, kreeg van een gezinnetje geen welverdiend extraatje, maar een krabbeltje op de bon: "Het spijt me, maar ik kan je geen fooi geven, omdat ik je levenswijze afkeur." De serveerster had namelijk kort haar en moest daarom wel lesbisch zijn (of ze het ook is, wordt nergens gemeld). Ze luchtte haar hart op Facebook en een kleine online rel volgde. Ondertussen gaan er geruchten de ronde dat Morales het gewraakte bonnetje vervalst had.

Terug naar de hamburger: een McDonald's-filiaal in het Britse stadje Stockport had nogal last van agressieve klanten. Ondertussen heeft men een effectieve oplossing gevonden: in de achtergrond wordt nu klassieke muziek gedraaid, wat blijkbaar rustgevend op de klanten werkt. Zo lang ze niet gaan headbangen op het 'schandaalstuk' Le sacre du printemps, tenminste.

Worteltjes, wattenbolletjes en een handjevol noten

Babyworteltjes vind je tegenwoordig in vrijwel iedere supermarkt. Een gezonde snack voor iedereen die even geen tijd heeft om zelf een worteltje te schrappen. Maar dat kunnen de Amerikanen natuurlijk beter: Bolthouse Farms' ShakeDowns zijn babyworteltjes met een zakje smaakmakers erbij. Op de site staat zelfs een lollig filmpje waarin wordt uitgelegd hoe je de smaakmakers over de worteltjes moet verdelen (gewoon even schudden dus). Helemaal niet zo gek bekeken eigenlijk, want wortels zijn niet alleen goed voor de ogen.

Vorige maand berichtten we al over onorthodoxe dieettrends als het korset en het 'vegan before 6'-dieet. Daar kunnen we een nieuwe aan toevoegen: het wattenbolletjesdieet. Met een lading wattenbolletjes in je maag krijg je tenslotte nooit meer honger. Mocht je toch een paar kilootjes willen verliezen, doe het dan verstandig: ontbijt stevig, vermijd light-producten, blijf gevarieerd eten en neem gewoon ietsje minder. En neem vooral dagelijks een handjevol noten, dat is goed voor je hart.

Gewoon gezellig vegan

Vorig jaar mopperden we nog een beetje over ongezellige, dogmatische veganisten, die ook - of vooral - vegetariërs met de nek aankeken. Dat schijnt in rap tempo te veranderen: de moderne veganist schermt niet meer met morele appellen, maar met lekkere recepten. Lekker vegan voor iedereen dus. En het veganisme lijkt steeds meer aanhangers te krijgen, als we de stapels veganistische kookboeken in de boekenwinkels mogen geloven. Een mooie trend dus. De Duitse Zeit breekt nog een lans voor de dogmatici van vroeger uur: zonder hen zou het nooit zo ver zijn gekomen.

Nog meer goed nieuws: er wordt gewerkt aan een vegetarische kookopleiding. Het project Vegucation is een samenwerking van de Nederlandse Vegetariërsbond, de Belgische EVA, de Vegetarierbund Deutschland en de Vegane Gesellschaft Österreich. Vegucation is een 'open opleiding': het leermateriaal kun je gratis downloaden. En bovendien kun je met de opleiding een certificaat behalen.

Food is trendy

Eten naar binnen werken doen we al sinds we hebben besloten rechtop te lopen en het vuur uit te vinden (en daarvoor vast en zeker ook al). Maar ondertussen is de etende mens geëvolueerd tot een foodie, die haar fraai opgemaakt bordje eerst even moet fotograferen en sharen, constant over eten wil praten, en vooral heel zeker weet dat ze de perfecte wijn voor bij haar - uiteraard locaal geproduceerde, het boertje kent ze persoonlijk - pastinaken en snijbieten weet te vinden. In een giftige column legt 'food and travel writer' Laura Miller uit waarom lekker eten gewoon weer lekker eten moet worden.

En daarmee komen we dan bij vijf trends die de Huffington Post spotte op een Amerikaanse conferentie: zoete groente (denk aan courgette-chocoladekoekjes), proteïne uit erwten (doen het goed in energierepen), de herontdekking van zaden en pitten, gepimpte smaken (waaronder de al eerder genoemde babyworteltjes van Bolthouse Farms, maar ook kimchi-tortillachips) en - Willy Wonka zou jaloers zijn - voedzame repen als vervanging voor elke maaltijd.

En wat eet de gewone mens? Neem een kijkje in hun koelkast: foodvoyeurisme is leuk.

Tertia's Trend: Haver

Nee, niet die suffe havermouttrend van iedereen die geen brood meer durft te eten en dat zo nodig met haver moet vervangen (hoewel, hartige Midden-Oosterse havermout met veel harissa is dan misschien nog net wel een leuk ontbijt), maar leuke, creatieve gerechten, zoals: haverotto - in plaats van risotto - met pompoen uit de oven, haverpeterseliekroketjes (gewoon met mayonaise erbij, hoor) of haversalade met feta en ingemaakte citroen. Chefkok Jonathan Karpathios zette ons een bietjesgerecht met wat haver voor: superlekker. Haver. Waarom niet eigenlijk?

En verder

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama