Verbeter je relatie met suiker, mango of een donut. Doe net zo gezond als Michelle en leg een moestuin aan. Print je eigen ravioli, pizza, koekjes of burgers. Trek je cupcakes gewoon uit de muur. Verander water in wodka. Geniet van een ijsje spaghetti napolitana. En experimenteer met lotuswortel. April 2014 in vogelvlucht.
Lief en leed
Ben je in een slecht humeur en kun je je partner wel de nek omdraaien? Neem een Snickers of andere zoetigheid. Dat kan een hoop relationele problemen voorkomen, blijkt uit onderzoek. Getrouwde stellen moesten (of mochten) 21 dagen lang een voodoopop - die hun partner moest voorstellen - maltraiteren. Vooraf werd hun bloedsuikerspiegel gemeten. Een paar weken later mochten ze een sadistisch spelletje - gebaseerd op het Experiment van Milgram - tegen elkaar spelen: de winnaar mocht de verliezer zo lang pijnigen als hij of zij maar wilde (in werkelijkheid speelden ze beide tegen de computer). Wie minder suiker in zijn bloed had, was duidelijk agressiever.
De familie Schaub, die een jaar lang vrijwel suikerloos leefde, moet dan wel door een hel zijn gegaan, zou je denken. Hun gezondheid ging er in ieder geval op vooruit, melden ze, en over echtelijke ruzies geen woord. En ook de kinderen lieten zonder morren de toetjes, tussendoortjes en taartjes op verjaardagsfeestjes hun neus voorbij gaan.
Liefde gaat door de maag, maar je kunt ook op andere manieren met voedsel je (seksuele) relatie verbeteren. Laat je partner zoeken naar de plaatsen op je lichaam die je hebt ingesmeerd met een snoepje waar je net op hebt gesabbeld. Of doe creatief met een mango of een donut (mocht je ineens denken aan American Pie, inderdaad: dat werk). Een stel heeft een aantal spelletjes uitgetest, met wisselend succes.
Of je houdt van zoetigheid, mango of junkfood wordt voor een groot gedeelte al in de baarmoeder bepaald: dat wat je moeder at tijdens de zwangerschap, vind jij doorgaans ook lekker. En desondanks hebben verschillende generaties verschillende voorkeuren: oudere mensen houden van selderij, bonen, witlof en asperges, terwijl jongeren liever paprika, pepertjes, kerstomaten en rucola eten.
Gezond, gezonder, Obama
Michelle heeft de teugels flink in haar greep: ondanks dat ze een persoonlijke banketbakker tot hun beschikking hebben, zijn taarten of lekkere toetjes vrijwel taboe voor de familie Obama, evenals junkfood. Wel staat er regelmatig hummus op tafel, evenals groente uit de door Michelle aangelegde moestuintjes. En daarmee is het presidentiële paar een voorbeeld voor de gehele Amerikaanse bevolking.
Het Voedingscentrum propageert sinds jaar en dag dat we minstens 200 gram groente en twee stuk fruit moeten eten. In Duitsland en andere landen wordt zelfs 400 gram groente en 250 gram fruit ('vijf porties') per dag aanbevolen. Dat lukt vrijwel niemand - en toch denkt men er over om de grens op te trekken van vijf naar zeven porties. Smoothies en ingeblikt fruit tellen daarbij niet mee.
Sommige mensen worden al dikker als ze naar een slagroomtaart kijken, andere mensen kunnen eten wat ze willen en blijven toch slank. Deze oneerlijke situatie kan wellicht veranderen dankzij de ontdekking van een middel dat de stofwisseling kan versnellen. De experts zijn echter skeptisch.
Vegetarisch of vegan eten kan natuurlijk prima zonder vleesvervangers. Sterker nog: die vleesvervangers zijn vaak helemaal niet duurzaam, en bevatten daarnaast veel te veel vet, zout en toegevoegde aroma's. Daarentegen krijgt de omstreden magnetron groen licht: sommige vitamines, zoals B1 en C, blijven in de magnetron beter behouden dan als je ze kookt. Andere vitamines, zoals A en E, worden juist weer beter opgenomen als je ze flink lang laat doorsudderen. Koken, bakken, grillen, opwarmen in de magnetron, rauw eten: allemaal prima, als je maar afwisselt.
Carnivoor? Geef het door!
Met deze slogan pleitte hoogleraar Henriëtte Prast ervoor de situatie om te draaien: laat vegetarisch eten 'normaal' zijn - vleeseters kunnen, indien gewenst, aangeven dat ze dood dier blieven. Op die manier kun je het kuddegedrag van de mens beïnvloeden. Zo zouden hotelgasten vaker geneigd zijn hun handdoek meerdere keren te gebruiken als ze weten dat 75% van hun voorgangers dat ook deden. Maar dan moeten de hotels en restaurants natuurlijk wél meewerken: ik hang mijn handdoek altijd braaf op, en toch wordt hij steevast vervangen.
De Britse tv-presentatrice Kate Humble probeert zo duurzaam en ecologisch mogelijk te leven. In een interview stelt ze dat we onze voedingsmiddelen niet genoeg waarderen, omdat ze te goedkoop zijn (het zou natuurlijk ook precies omgekeerd zijn, trouwens). In ieder geval zou ze graag zien dat we beter weten waar onze groenten, melk en kaas vandaan komen. In lijn met Kate Humble strijdt Wakker Dier al een poosje tegen de kiloknaller. In een reactie op een oproep van Wakker Dier liet staatssecretaris Sharon Dijksma weten dat de Europese regels een verbod op de kiloknaller in de weg staan.
Food tech
Redacteur Machteld dacht dat het een 1-aprilgrap was, maar de 3d-voedselprinter Foodini bestaat echt. Foodini werkt niet met patronen gevuld met een ondefinieerbare pasta: je moet zelf de patronen vullen met bijvoorbeeld tomatenpuree, beslag of saus. De printer maakt er dan ravioli, pizza, koekjes of burgers van. De producent probeert nu via crowdsourcing aan voldoende geld te komen om het apparaat op de markt te brengen.
Via dezelfde crowdsourcing-campagne probeert SITU een intelligente weegschaal met bijbehorende app aan de man te brengen. Leg je eten op de weegschaal, geef aan wat er op de weegschaal ligt, en je krijgt uitgebreide informatie over de voedingswaarde.
Ondertussen experimenteert de NASA met broeikasjes waarmee je in de ruimte sla kunt kweken. En er zijn sites waar je MRI-scans van bijvoorbeeld broccoli, knoflook of granaatappel kunt bekijken. Waar dat laatste goed voor is, weten we eerlijk gezegd niet.
Meer low-tech, maar daarom niet minder nuttig: Zoodles, een apparaatje waarmee je groenten in spiraalvorm kunt snijden. En New York heeft sinds kort zijn eerste cupcakeautomaat. Nee, geen high-tech geval, maar gewoon een automaat om een cupcake 'uit de muur te trekken'.
Lekker nieuw
Binnenkort bij IKEA: vegetarische köttbullar. IKEA wil de geliefde balletjes duurzamer produceren, en daar hoort ook een vegetarisch alternatief bij. Het is nog niet bekend welk ingrediënt de basis voor de vegetarische balletjes gaat worden.
In Brazilië vind je 'chocolade' op basis van een zusje van de cacaoboon, de cupuazú. Deze 'imitatiechocolade' is allesbehalve goedkope namaak: hij wordt op de markt gezet als een luxeproduct. De cupuazú is rijk aan vet en heeft een crèmige smaak met een fruitig accent.
Water in wijn veranderen laten we liever aan Jezus over, maar met palcohol kun je water wel in wodka of rum veranderen. Palcohol is alcohol in poedervorm - en heeft, na het toevoegen van water, dezelfde werking en bijwerkingen als gewone alcohol.
Duizend dollar voor een ijsje? Dat is niet goedkoop, maar dan heb je ook wat: vanille-ijs, sorbet van Dom Perignon, chocoladetruffels, macarons, slagroom, wodkasaus en uiteraard bladgoud. Waar anders te krijgen dan in New York?
Goedkoper, maar daarom niet minder origineel: ijs met spaghetti-napolitanasmaak. Uiteraard een Japanse creatie. Gelukkig hebben ze ook gewoon ijs met maïssoepsmaak. De Japanse vestiging van Häagen Dazs houdt het bescheiden met ijs met wortel- of tomatensmaak.
Tertia's trend
Lotuswortel. Dat ken je niet, hè? Het is een van buiten wat geelbruinige wortel die van binnen wit is, met veel gaten erin. Prachtig als je hem in plakjes snijdt. En hij rukt op! Niet in moestuinen - zoals zevenblad, Japanse duizendknoop en bij de gelukkigen ook daslook - maar in restaurants en hopelijk ook op jouw bord. Als tempura, salade met sinaasappelschil en rode peper, gevuld met mosterd, of in de roerbak. En toko's hebben hem ook, dus je kunt er zelf ook mee op los experimenteren.
En verder
- In het seizoen en ook lekker voor kinderen: een pizza met brandnetel en nootmuskaat.
- 60% van de Amerikanen eet lunch op de plek waar ze ook werken. En wat eten dan zoal?
- In het vliegtuig laten onze smaakpapillen ons in de steek. Lufthansa gooit nu de 'vijfde smaak', umami, in de strijd om vliegtuigmaaltijden lekkerder te maken.
- Afgelopen jaar is de geitenkaassalade massaal weggestemd tijdens onze Vegaflop-verkiezing. Mocht je als restaurant het gerecht toch op de kaart durven te zetten, lees hier hoe het moet.
Meer!
- Maart 2014: iedereen vegan, eenheidsworst en een nieuwe tatoeage
- Februari 2014: fototerroristen, broodverbeteraars en groenteburgers
- Januari 2014: zoete aardappels, vegan slagers en frietjes van Jupiter
- December 2013: arme spruitjes, vriendelijke koffie en Suzette aan de drank
- November 2013: tenenkaas, wattenbolletjes en babyworteltjes
- Oktober 2013: bier, korsetten en een hostie op je burger
- September 2013: Ga naar Gent, eet mannenyoghurt en speel spruitjeshockey
- Augustus 2013: Google Meat, hiphop, zigeunersaus en smulbossen
- Juli 2013: Falafel, knoflook, wijn en een loempia
- Juni 2013: fruitvliegjes, pizza-drones en een overdosis sojasaus
- Mei 2013: Auberginegoden, sinistere fluitketels en fusion-falafel
- April 2013: Vergeten groente in nood, vegetarisme nieuw gedefinieerd en drakenadem