Als je minder met je mobieltje speelt, krijg je sneller te eten. Wie na lang wachten niet meer wil eten, wordt terstond opgesloten. Trek eens een blikje wijn met koffiesmaak open. Bak een taart in de magnetron en maak een selfie-toast. Of mix je Japanse noedels eens met vanillepudding. En waar kun je het in de zomermaanden beter over hebben dan over boerenkool? Juli 2014 in vogelvlucht.
De klant is eh...
Een populair restaurant in New York kreeg de laatste tijd telkens klachten over de langzame bediening. Zoals het een Amerikaans restaurant betaamt, monitoren ze al jaren hoe het personeel functioneert. Ze vergeleken het jaar 2004 met 2014. Wat bleek? De meest vertragende factor anno 2014 waren de gasten zelf, die veel te druk in de weer waren met hun mobieltjes om überhaupt iets uit het menu te kiezen of hun maaltijd op te eten - die na een fotosessie vaak nog even werd teruggestuurd om opgewarmd te worden.
Wat de doodsteek van een Amerikaans zou betekenen, kan blijkbaar wel in Vlaanderen: daar besloot een stel na anderhalf uur wachten om op te stappen, en daarbij slechts het bestelde en gekregen aperitief af te rekenen. De eigenaar van het restaurant ging hier niet mee akkoord, draaide de deur in het slot en belde de politie. Zijn motief: "Ik had een bewijs nodig om dit als kosten in de boekhouding te kunnen inbrengen."
Natuurlijk zijn er in Vlaanderen ook genoeg klantvriendelijke én veggievriendelijke restaurants. De Knack verzamelde de '35 leukste veggie adresjes'. Veel van deze adresjes - en nog veel meer andere fijne restaurants in Vlaanderen - vind je ook in onze Restaurantgids. Met als nieuwste aanwinst Ballywood, een kleurrijk Pakistaans-Indiaas restaurant in de Antwerpse, multiculturele, hippe, artistieke Zurenborgwijk.
Over smaak valt eh...
Lay's heeft onlangs een wedstrijd uitgeschreven om nieuwe chipssmaken te ontwikkelen. De vier finalisten komen nu tijdelijk op de markt, waaronder Wasabi Ginger en Cappuccino. De bedenker van de meest populaire nieuwe smaak wint 1 miljoen dollar.
In de cappuccino-chips schijnt echter geen koffie te zitten. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, want Albert Heijn verkoopt tenslotte een guacamoledip met wel 0.7% avocado. En dat is geen probleem: "In guacamole is het hoofdbestanddeel inderdaad avocado. Maar dit is een saus, dan ligt het anders. [...] En onze dip smaakt naar guacamole." De bewuste guacamoledip was door de Consumentenbond al genomineerd voor de Kletsmajooraward, met deze 'verdediging' hebben ze de prijs wat ons betreft op zak. Niet getreurd: een lekkere, échte guacamole maak je in een handomdraai zelf.
Als je liever zélf uitzoekt hoe je voor de gek wordt gehouden, kun je bijvoorbeeld een paar blikjes wijn met koffiesmaak kopen. Een blikje Chardonnay Coffee Espresso is dan wel niet het meest hoogstaande drankje, maar het is ook nét niet zo vies dat je het meteen uit wilt spugen. Proost!
Lang leve de vooruitgang
Weg met de Kinder Surprise - wij willen geen eitjes met plastic knutselspul er in, wij willen knutselspul dat je vervolgens ook echt op kunt eten. Zoals bijvoorbeeld deze smakelijke vliegtuigbouwkit van chocolade en wafels. Echt luchtwaardig zal het resultaat wel niet zijn, maar het vliegt zó je mond in.
De kant-en-klaar taartbakmixen zijn al langere tijd op hun retour: we kopen liever een écht lekkere taart bij de bakker, en als we dan toch een taart gaan bakken, dan from scratch. Een Harvard-student ziet echter wel brood in deeg uit een spuitbus, dat na dertig seconden in de magnetron is omgetoverd tot een zielig cupcakeje. Het rare dansje dat de maker tijdens het opwarmen uitvoert, schijnt niet per sé nodig te zijn.
Heb je al iets te vaak het gezicht van Maria of Jezus op een toastje gezien? Anno 2014 los je dat op door gewoon een selfie-toast te maken. En wel zonder inmenging van hogere machten. Dit staaltje technisch kunnen heb je al in huis voor 75 dollar.
De toekomst mag ook wel een beetje retro zijn. Graag zelfs, want deze Duitse supermarkt zonder verpakkingen is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan de conventionele supermarkt met zijn kartonnen doosjes, dubbele verpakkingen en plastic tasjes. Terug naar grootmoeders kruidenierswinkel, maar dan hip.
Verbeter de wereld en begin bij eh...
Eerder een evolutie dan een revolutie: vegetarisch eten is ondertussen hipper dan vlees eten. Wie dierlijke eiwitten mijdt, verbreidt een postmodern, progressief levensgevoel dat steeds verder terrein wint. Aldus een marketingkenner op Foodlog.
Voor wie niet zo van het langetermijndenken en de goede doelen is, kan ook zichzelf verbeteren met superfoods. Maar neem de claims wel met een korreltje zout: in het verleden werd gedacht dat je met Coca Cola impotentie geneest, dat een biscuitje de neiging om jezelf te bevredigen vermindert, en dat wijn tegen depressies helpt.
Ook revolutionair, al zal de impact bescheiden blijven: Japanse noedels met pudding. En tja, het is ook niet meer dan dat. In het filmpje bij het artikel zien we twee enthousiaste jongens er smakelijk van eten. Wij krijgen echter eerder associaties met Spartaanse straffen uit de vervlogen jaren vijftig, waarbij onze ouders de vla over hun warme eten kregen gekieperd als ze hun bordje niet snel genoeg leeg hadden.
Via Kickstarter kan iedereen die dat wil een project presenteren en geld daarvoor inzamelen - crowdsourcen heet dat, en de site is erg populair. Iemand wilde de draak met het principe steken en probeerde geld in te zamelen voor het maken van een aardappelsalade. "Ik weet nog niet precies wat voor soort." In een paar dagen had hij meer dan 40.000 dollar bij elkaar gekregen, vooral van mensen die er wel de lol van inzagen.
Handige tips
Vergeten om je fles frisdrank op tijd in de koelkast te zetten? Koel hem dan simpel en snel af in een badje van water, ijs en zout. Het zout zorgt ervoor dat het ijs sneller smelt, maar heeft hiervoor energie - warmte - nodig, en daardoor koelt je frisdrank extra snel af.
De beste manier om achter het stuur een broodje of een andere snack te eten? Gewoon even ergens op een parkeerplaats. Dit kost nauwelijks meer tijd dan al rijdend te eten of te drinken, en levert heel wat minder rotzooi en stress op.
Om af te vallen kun je maar beter niet het alles-in-een tijdsbesparende wonderdrankje Soylent gebruiken. Een verslaggever van nu.nl nam de proef op de som en vond de kuur grenzen aan zelfkastijding.
Boerenkool in juli
De thermometer geeft temperaturen ver boven de twintig aan, het zwemwater lokt, en dus schrijven de bloggers over... boerenkool. Boerenkool heet in het Engels 'kale', afgeleid van het Nederlandse kool en/of het Duitse Kohl - en dit 'four-letter word' schijnt in Engelstalige landen een geitenwollensokkenstatus te hebben, mede dankzij broodmagere beroemdheden die boerenkoolchips of boerenkoolkoekjes eten. Die trend is blijkbaar - gelukkig - aan Nederland voorbij gegaan. Ook wij vinden dat boerenkool niet noodzakelijkerwijs in chips of smoothies moet worden verwerkt - met de boerenkoolstamppot wachten we echter ook even totdat de vorst over de grond is geweest.
Waar we dan wel weer benieuwd naar zijn, is de kalette, een kruising tussen boerenkool en spruitjes. Niet iedereen is even enthousiast over dit 'superfood' en sommigen zien liever nuttigere experimenten, zoals het creëren van babykomkommers of fruit dat naar fruit smaakt.
Trend: Japanse wijnbes
Volgens ons komt 'ie helemaal niet uit Japan, maar iedereen heeft het opeens over Japanse wijnbes, een soort wilde framboos meets braam. Hippe horecazaken experimenteren er al mee, moestuiniers kennen hem al langer - want hij doet het goed in de Nederlandse grond (pas wel op de stekels) - en de zoete, kleine vruchtjes worden alom gewaardeerd. Nu nog de eerste die Japanse-wijnbesoncello gaat brouwen en de hippigheid is compleet.
En verder
- De Guardian testte alcoholvrije biertjes en merkte dat er grote verschillen zijn.
- In het Amerikaanse Portland besmeurt een vandaal de straten met donuts en ander gebak.
- Een reclame voor een 'vegetarische burger met vlees er in' blijkt - niet geheel verrassend - nep te zijn.
Meer!
- Juni 2014: de zesde smaak, auto's van ketchup en een watermeloentap
- Mei 2014: Maria op een toastje, een knuffeldier aan tafel en een Chinese kool aan de lijn
- April 2014: voodoo met suiker, ravioli uit de printer en creatief met ijs
- Maart 2014: iedereen vegan, eenheidsworst en een nieuwe tatoeage
- Februari 2014: fototerroristen, broodverbeteraars en groenteburgers
- Januari 2014: zoete aardappels, vegan slagers en frietjes van Jupiter
- December 2013: arme spruitjes, vriendelijke koffie en Suzette aan de drank
- November 2013: tenenkaas, wattenbolletjes en babyworteltjes
- Oktober 2013: bier, korsetten en een hostie op je burger
- September 2013: Ga naar Gent, eet mannenyoghurt en speel spruitjeshockey
- Augustus 2013: Google Meat, hiphop, zigeunersaus en smulbossen
- Juli 2013: Falafel, knoflook, wijn en een loempia