Eten we allemaal vegan in 2050? Of gaan we toch massaal aan de superfood, eenheidsworst en namaak? Waar moet je op letten als je naakt wil dineren, en hoe creatief kun je zijn met de rekening? Niets is fijner dan wakker worden met de geur van versgebakken brood en 's avonds te genieten van een pizza met ricotta salata. Maart 2014 in vogelvlucht.
Iedereen vegan in 2050?
Blogger Kathy Stevens waagde zich op de Huffington Post aan de voorspelling dat Amerika in 2050 vegan zal zijn. Natuurlijk weet ze zelf wel dat dat absurd klinkt, maar met de afschaffing van de kinderarbeid en de acceptatie van de homo's is het tenslotte ook snel gegaan. Bovendien zie je dat vlees snel aan reputatie inboet, dat het vegan aanbod in supermarkten en restaurants snel toeneemt (het kan sneller, wat ons betreft) en dat de visionaire superrijken - waaronder Bill Gates - investeren in onderzoek naar alternatieven voor vlees. Klinkt heel logisch allemaal, maar we zetten er nog geen fles wijn op in.
Een aantal specialisten geeft op de site van de KU Leuven goede argumenten waarom vlees stilaan passé is. Het is slecht voor de gezondheid - dikkedarmkanker, vet en cholesterol -, slecht voor het milieu en bovendien niet ethisch - tegenover onze minder bedeelde medemensen, welteverstaan. Dat klopt allemaal, maar dat verhaal is voor de gewone mens nog vrij abstract. Veel tastbaarder wordt het als je ineens met een dood proefkonijn of een halve kip in je handen over de straat gaat - zoals onlangs in Berlijn gebeurde.
Ondertussen heeft de discounter Lidl het stunten met plofkippen en andere eetbare dieren aan de kaak gesteld. En volgde daarop meteen concurrent Aldi en verlaagde de prijzen voor vlees. Is dat hypocriet? Een beetje wel, maar Lidl moet natuurlijk ook geld verdienen en beweert terecht dat een faire (hogere) prijs voor vlees iets is dat niet door slechts één supermarktketen kan worden afgedwongen. Tijd om eens spijkers met koppen te slaan, zouden we zeggen.
Ook op de NSS-top serveerde topchef Jonnie Boer gewoon vlees en vis, maar voor elke gang was er ook een volwaardig vegetarisch alternatief. Nederlandse asperges (zo vroeg in het jaar?) met beurre noisette, dragon, hazelnoot en aardappeljus lijkt ons wel een wereldleider waardig.
Superfood, eenheidsworst en namaak
Het Voedingscentrum maakt gehakt van de superfood-hype. Gojibesen, cacaobonen, hennepzaad en tarwegras zijn weliswaar gezond, maar je kunt toch het beste volgens de Schijf van Vijf eten. Al dat supervoedsel is vooral duur, eenzijdig en gehyped. Meteen daarop kwam een felle reactie: de Schijf van Vijf is geen heilige graal, de Voedselzandloper is bijvoorbeeld een prima alternatief, en het Voedingscentrum moet maar eens ophouden met kritiek leveren en zijn voorlichtingsbeleid een beetje eigentijdser maken.
Wereldwijd eten we steeds meer hetzelfde, en wel voornamelijk pasta, taco's en burgers, aldus de Wageningen Universiteit. Een dieet met te veel dierlijke producten, oliën en suikers. Nog een reden om er geen fles wijn op in te zetten dat we in 2050 allemaal vegan eten. In deze context is het wellicht leuk om te weten dat Chinezen blijkbaar bitterballen fantastisch vinden.
Maar misschien trappen we binnenkort wel en masse in de trucjes van de voedselmaffia en eten we namaakvlees (of we doen het nu stiekem al). Helemaal onmogelijk is dat niet, want we eten en drinken al 131.000 liter valse olijfolie, 42 liter valse honing en 430.000 liter nepdrank. Vooral valse wijn heeft een hoge winstmarge, zolang er maar een duur uitziende fles omheen zit.
Hoe heurt het nu eigenlijk?
De belangrijkste regels voor als je naakt wil dineren: neem een handdoekje mee, bedek met een servet je edele delen, zorg dat er geen hete soep op je blote billen drupt, denk er aan dat je er in je adamskostuum niet altijd aantrekkelijk uitziet als je uitbuikt, en dat niet iedereen in zijn nakie op Facebook wil staan. Het is maar dat u het weet. En naakt of niet: zeg even sorry als je een boertje hebt gelaten, als je niet in elkaar wil worden geslagen.
Is het raar om in de dierentuin vlees te eten? Misschien wel, maar nog steeds erg gebruikelijk. De Huffington Post vraagt zich af waarom dierentuinen zich op dat punt minder bewust zijn van hun educatieve taak.
Een grote blijk van waardering na het nuttigen van een uiterst geslaagde maaltijd is het laten tatoeëren van de rekening op je arm. Ook als je die maaltijd toevallig bij McDonald's hebt genuttigd. Nog meer tips hoe je je in een restaurant hoort te gedragen, krijg je van deze muppets.
I love the smell of...
... versgebakken spek bij het wakker worden. Nee, dank je wel, deze app voor de iPhone laten we onze aan neus voorbij gaan. Wel zouden we sneller wakker worden van een wekker die de geur van versgebakken brood zou verspreiden. Die kun je op zich ook zelf in elkaar knutselen met een broodrooster en een timer.
Of je gaat meteen voor het echte werk: maak nu zelf geroosterde kitkats, zoals je ze ook in de onlangs geopende kitkatwinkel in Japan kunt kopen. Misschien niet erg geschikt als ontbijt en je moet goed oppassen: de kitkats kunnen lelijk aanbranden.
Na de cronut heeft Dominique Amsel nu de Chocolate Chip Cookie Milk Shot gecreëerd, melk geserveerd in een waterdicht chocoladekoekje. Er is slechts één probleem dat de hype in de weg staat: je moet eerst de melk opdrinken, en waarmee spoel je daarna het koekje weg?
Chinezen staan niet direct bekend als kaaskoppen. Toch is de oudste kaas ter wereld Chinees: uit de bronstijd, goed 4000 jaar oud én zonder dierlijk stremsel.
Top-trend: ricotta salata
Gewone ricotta kennen we wel: een romige, zachte kaas. Maar op de kaarten van restaurants vinden we steeds vaker ricotta salata: gedroogde, langer gerijpte ricotta, die ook een stuk zouter is. Lekker over een pompoenravioli of op de pizza (strooi de ricotta erover nadat de pizza uit de oven komt). Ook lekker als antipasto.
En verder
- In Café Ziferblat in London kun je onbeperkt eten en drinken voor een bescheiden uurtarief van 2,20 euro. Je kunt ook je eigen eten meebrengen als je wilt, zo lang je maar meehelpt met de afwas. Een succesconcept?
- Supergeil: een viral reclame van de Duitse supermarktketen Edeka, met een relaxed nummer van Friedrich Liechtenstein. Niet geheel vegetarisch verantwoord, maar wel errug eh... supergeil.
- Nieuw in de Restaurantgids: de huiselijke en vegetarische lunchroom Theekamer Pien in Breda, het bourgondische Les Sources in de Ardennen met mooie vegetarische gerechten, en de sympathieke pastazaak Moderato+ aan de Vogeltjesmarkt in Antwerpen.
Meer!
- Februari 2014: fototerroristen, broodverbeteraars en groenteburgers
- Januari 2014: zoete aardappels, vegan slagers en frietjes van Jupiter
- December 2013: arme spruitjes, vriendelijke koffie en Suzette aan de drank
- November 2013: tenenkaas, wattenbolletjes en babyworteltjes
- Oktober 2013: bier, korsetten en een hostie op je burger
- September 2013: Ga naar Gent, eet mannenyoghurt en speel spruitjeshockey
- Augustus 2013: Google Meat, hiphop, zigeunersaus en smulbossen
- Juli 2013: Falafel, knoflook, wijn en een loempia
- Juni 2013: fruitvliegjes, pizza-drones en een overdosis sojasaus
- Mei 2013: Auberginegoden, sinistere fluitketels en fusion-falafel
- April 2013: Vergeten groente in nood, vegetarisme nieuw gedefinieerd en drakenadem
- Maart 2013: Koffieroest, rare kleurtjes en gemberbier