Mooie mensen eten aangenamer en beter. Presidenten mag je niet voor zoete aardappel uitmaken. Apen mogen geen bananen meer eten. Teff is de nieuwe quinoa. Na de Vegetarische Slager krijgen we nu de Vegan Slager. De beste frietjes komen van Jupiter. En wie hip wil zijn, eet appeltaart met kaas. Januari 2014 in vogelvlucht.
Je bent zelf een zoete aardappel
Het schijnt de dagelijkse praktijk in chique Parijse restaurants te zijn: rijke, beroemde, mooie, blanke gasten krijgen een mooi, goed zichtbaar tafeltje toegewezen en worden met alle egards bediend door een minstens zo mooie en blanke ober. En dat is heel begrijpelijk, want daarmee lokken die restaurants weer andere rijke, beroemde, mooie, blanke gasten. Toch jammer als Moeder Natuur je net wat minder elegante trekken heeft toebedeeld, als je je nette kloffie toch thuis hebt gelaten, of als je toevallig pikzwart bent of spleetogen hebt.
In een drie-sterrenrestaurant in het Amerikaanse Chicago zijn baby's dan weer de pineut: nadat een acht maanden oud monstertje de tent bij elkaar heeft gebruld, denkt de chef er hard over, baby's en ander klein tuig uit zijn etablissement te weren. 49% van de reaguurders van de Huffington Post schijnen het hartgrondig met hem eens te zijn.
Na de discussies over de negerzoen, de zigeunerschnitzel en Zwarte Piet zat het er aan te komen: Haribo haalt 'racistische dropsnoepjes' uit de handel. De dropjes in de Skipper Mix, verkocht in Zweden en Denemarken, hadden de vorm van 'traditionele' maskers van Indianen, Afrikanen en Aziaten. Een soort zeemansreis om de wereld, volgens Haribo. Sommige consumenten vonden de karikaturen minder onschuldig.
Wat natuurlijk echt niet kan: de president van je land een 'zoete aardappel' noemen. In Zambia kun je daar vijf jaar gevangenisstraf voor krijgen.
Zo lekker en zo zoet
Lekker gezond: een glaasje sinaasappelsap bij het ontbijt. Integendeel, zo beweren Britse voedingsdeskundigen. Een glas vruchtensap uit een pak bevat net zo veel suiker als pakweg een glas cola (sapjes van Innocent zelfs duidelijk meer). De reden: tijdens het productieproces verliest het sap veel smaak, wat dan met suiker (en/of aspartaan, of een ander zoetmiddel) moet worden aangevuld. Het gevolg: je wordt er dik van, je krijgt diabetes, het tast je tanden aan, het bekende riedeltje dus.
Beter is het dus om in plaats van vruchtensap te drinken, gewoon fruit te eten. Dat geldt echter niet voor apen: een Britse dierentuin heeft de bananen van hun menu geschrapt, omdat de 'voor de mens gekweekte bananen' veel te veel suiker bevatten - met voor apen precies dezelfde gevolgen als voor mensen. Hun nieuwe, op groente gebaseerde, dieet schijnt aan te slaan: de apen zijn minder agressief en hebben een betere conditie en mooier vel.
Suiker is dan wel weer goed als energieleverancier. Voor je smartphone of je tablet, welteverstaan. Onderzoekers van de Universiteit van Virginia hebben een batterij op basis van suiker ontwikkeld, die meer energie bevat dan traditionele batterijen van dezelfde grootte. 'Opladen' kun je de batterijen met glucosesiroop.
Met bovenstaande kennis kijken we des te kritischer naar vage blogs die beweren dat een (ingevroren) citroen wel 10.000 keer zo krachtig is als chemotherapie.
Afslankwonders en supervoedsel
Ben je ook van plan - of al druk bezig - flink af te vallen? Bestel dan onmiddelijk een lading pillen gemaakt van de purpura bacca-bes. De 36-jarige Ronny uit Weesp is dankzij deze wonderbes in twee maanden 24 kilo afgevallen, net als Paulo uit Brazilië, Paul uit Frankrijk en Pavel uit Letland - allemaal 36 jaar en net als Ronny getooid met een ringbaardje. Het schijnt dat deze afslankmethode vooral erg goed werkt voor je portemonnee.
Wat hebben de yuzu, chocolade en rode wijn met elkaar gemeen? Allemaal gelden of golden ze als 'supervoedsel', boordevol anti-oxidanten en ander spul dat goed voor je lichaam is. Een mooi excuus om nog een derde glaasje Beaujolais in te schenken natuurlijk. Ondertussen zien we dat iets genuanceerder: eet gevarieerd, met voldoende groente en fruit. Je mag het natuurlijk nog steeds supervoedsel noemen, als je je er beter bij voelt. Een omega-3-pilletje kun je ook gerust slikken, maar verwacht er geen wonderen van. Eet je graag pasta, gebruik je veel olijfolie, en zeg je geen nee tegen een bakje nootjes? Noem het dan een 'mediterraan dieet' en je voelt je ineens tien keer beter - terecht overigens.
Tenslotte: vergeet quinoa, dat is zo 2013. Het nieuwe glutenvrije supergraan heet teff en is klaarblijkelijk het kleinste graan ter wereld. Erg gezond, ook voor de economie van Ethiopië.
Het jaar van de vegan slager
Volgens de Britse Independent wordt veganisme in 2014 helemaal mainstream. Alles wijst er op: in elke supermarkt vind je 'vegane' producten, de Duitse vegane supermarkt Veganz opent binnenkort ook winkels in Groot-Brittannië en supersterren als Beyoncé leven vegan - of proberen het tenminste te doen.
In Nederland hebben we de Vegetarische Slager, in Duitsland hebben ze de Vegan Slager. Een echte (strikt biologische) slager, welteverstaan, die zelf vegan door het leven gaat. Het assortiment vegan producten van slager Michael Spahn is in korte tijd ongekend populair geworden.
Als veganist hóef je natuurlijk geen 'armoedige' vleesvervangers te eten, maar mocht je er toch zin in hebben, en iemand verwijt je dat die vervanger dan toch weer op vlees moet lijken: in deze giftige column vind je een aantal gevatte antwoorden en vergelijkingen. Onder andere: waarom drink jij dan alcoholvrij bier uit een bierglas, drink je zwarte cafeïnevrije koffie uit een kopje, terwijl je je kip niet in de vorm van kip eet, maar als een schijfje met een gezichtje er op?
Mocht je veggieburger toch wat saai smaken: de Huffingtonpost geeft enkele (vrij voor de hand liggende) tips om je burger te pimpen.
Salade komt van Mars, de beste frietjes van Jupiter
Er is absoluut geen reden om naar Verweggistan te verhuizen - of zelfs een enkele reis naar Mars te ondernemen: de Nederlandse voedselsituatie is de allerbeste ter wereld. Volgens een rapport van Oxfam Novib heeft ons kikkerlandje 'het meest gevarieerde, gezonde, betaalbare en voedselrijke dieet'. Ook in de Duitse pers werd dit heuglijke feit vermeld, uiteraard met enigszins jaloers gezeur over ongezonde Hollandse specialiteiten als bitterballen, stroopwafels en Bossche bollen.
Jamie Oliver heeft Groot-Brittannië culinair op de wereldkaart gezet. De Britse keuken echter blijkt ook in Groot-Brittannië zelf niet aan te slaan: met onmiddelijke ingang sluiten de deuren van Jamie's Union Jack restaurants, waar uitsluitend oer-Engelse kost - inclusief zachtgekookte doperwtjes - op het menu stond.
Naast de 'selfie' kennen we natuurlijk ook de 'food porn': het posten van fotootjes van belachelijk lekkere, mooie of dure gerechten op Facebook en co. De 34-jarige Zuid-Koreaanse Park Seo-yeon heeft er haar beroep van gemaakt. Met één filmpje van een copieuze maaltijd verdient ze gemiddeld meer dan 700 euro. En ondanks de 2000 euro die ze maandelijks aan boodschappen uitgeeft, verdient ze er een goede boterham mee.
Mocht je de ambitie hebben om buitenaards te gaan tuinieren: de grond op Mars is vruchtbaarder dan die van de maan. En de krokantste frietjes bak je het beste op Jupiter, dankzij de verhoogde zwaartekracht.
Tertia's trend: gebak met kaas
Cheesecake kennen we natuurlijk al langer, maar om nu te zeggen dat de roomkaas of kwark die daar in gaat echte kaas is... Anders ligt dat bij de door redacteur Maartje ontdekte appeltaart met Wensleydalekaas van koekenbakker Paul Hollywood. Appeltaart met kaas, dat klinkt best interessant, zeker nu de Engelse Wensleydalekaas gewoon bij de Nederlandse vestiging van Marks & Spencer te krijgen is. Niet veel later kwam onze Vlaamse gastredacteur Sven aanzetten met een specialiteit uit Brazilië: kokosmuffins met ... kaas. Dat is geen toeval meer.
En verder
- Vorige maand betwijfelden we al of het juridisch gezien misleiding is als een chocoladeproducent het uit zwarte peper gewonnen piperine een 'natuurlijk aroma' (voor de vanillesmaak) noemt. En inderdaad: Stiftung Warentest, de Duitse Consumentenbond, verloor de rechtzaak tegen Ritter Sport.
- Voor wie zin heeft in een wat langer, filosofisch artikel: waarom zijn we zo bezeten van authenticiteit? Oftewel: waarom maken stadsmensen 'selfies' met koeien op een boerderijdag, overnachten we vrijwillig in 'echte' Zuid-Afrikaanse sloppenwijken en kopen we 'ambachtelijk' fabrieksbrood?
- De Duitse Huffington Post verraadt hoe je er ondanks regelmatig een nachtje doorzakken tóch goed uit kunt blijven zien.
- Nieuw in de Restaurantgids: de Vaartsche Rijn in Utrecht. Een kleine ontdekking, evenals lunchhotspot KEEK, ook in Utrecht en onlangs door ons bezocht.
Meer!
- December 2013: arme spruitjes, vriendelijke koffie en Suzette aan de drank
- November 2013: tenenkaas, wattenbolletjes en babyworteltjes
- Oktober 2013: bier, korsetten en een hostie op je burger
- September 2013: Ga naar Gent, eet mannenyoghurt en speel spruitjeshockey
- Augustus 2013: Google Meat, hiphop, zigeunersaus en smulbossen
- Juli 2013: Falafel, knoflook, wijn en een loempia
- Juni 2013: fruitvliegjes, pizza-drones en een overdosis sojasaus
- Mei 2013: Auberginegoden, sinistere fluitketels en fusion-falafel
- April 2013: Vergeten groente in nood, vegetarisme nieuw gedefinieerd en drakenadem
- Maart 2013: Koffieroest, rare kleurtjes en gemberbier
- Februari 2013: Paardenkracht, een opkikkertje en hippe uien
- Januari 2013: Vegan op Mars, eerlijke champignons en koken met karnemelk