Open menu

watlazenwe thbWij blijken te kunnen proeven of voedsel wel voldoende energie levert. Broccoli en boerenkool bevatten honderden chemicaliën. De smartcup houdt precies bij wat je drinkt. Bier kun je tappen uit een watermeloen. De rijstkoker en de vaatwasser bieden ongekende culinaire mogelijkheden. Alcohol met een rietje smaakt naar meer. Maak een schilderij van je gerecht en je gasten zullen smullen. En de okra komt naar je toe deze zomer. Juni 2014 in vogelvlucht.

De zesde smaak

Dat we naast bitter, zoet, zout en zuur ook de vijfde smaak 'umami' konden proeven, wisten we al. Nu blijkt er ook een zesde smaak te zijn: koolhydraten. Onderzoek heeft aangetoond dat wij kunnen proeven of voedsel koolhydraten (en dus energie) levert of niet. En dat is misschien ook de verklaring waarom veel mensen geen fan van lightproducten zijn.

Desondanks probeert Coca Cola een nieuw lightproduct aan de Europese markt te slijten: Coca Cola Life, die voor een gedeelte is gezoet met stevia. Een glaasje Cola Life is niet zo light als Cola Light, maar levert duidelijk minder calorieën dan normale cola - en dat zonder kunstmatige zoetstoffen.

Je smaak kun je moeilijk voor de gek houden. Zo lijkt vegan kaas een geweldig idee, maar de resultaten van deze test zijn desastreus. Een bloemlezing uit de reacties: heeft de textuur van een spons, voelt aan als rubber, smaakt naar azijn, heeft een kunstmatige nasmaak, dit kan geen voedsel zijn. De enige vegan kaas die volgens de testers door de beugel kon, leek een beetje op... hummus.

Ongezonde groenten en vermeende allergieën

De bekende kookblogger Herbivoracious postte onlangs op zijn Facebookpagina een link naar een dubieuze site: broccoli: de koude, groene waarheid. Op de site wordt beweerd dat zelfs biologisch verbouwde broccoli honderden chemicaliën bevat, waaronder diindolylmethaan, indole-3-carbinol glucoraphanin - dat wordt omgezet in sulforafaan -, en dihydrogenmonoxide, dat voor ademhalingsproblemen kan zorgen als het in de longen komt.

Op een andere site kun je lezen waarom boerenkool zo slecht voor je is, met links naar wetenschappelijke artikelen over experimenten met lammeren en varkens, en een reeks chemische stoffen.

Moeten we ons nu zorgen gaan maken over onze groenteconsumptie? Nee hoor, beide artikelen zijn 'nep' en vooral bedoeld om je er op te wijzen dat je niet zo maar alle informatie op internet voor zoete koek aan moet nemen.

In een enquête gaf maar liefst 23% van de Duitsers aan, een of meerdere levensmiddelen niet te kunnen verdragen. 16% zou problemen met melkproducten hebben, 11% met histamine (zit onder andere in rode wijn), en 9% van de Duitsers vermijdt gluten. Experts komen op duidelijk lagere getallen uit. De meeste mensen hadden hun vermeende voedselovergevoeligheden dan ook niet door een arts laten testen.

Spullen waar je op zit te wachten

Heinz en Ford werken aan auto's gemaakt van ketchup. Preciezer gezegd: van de tomatenschillen die bij de productie van ketchup overblijven. En het zijn ook geen complete auto's, maar eerder opbergvakjes en dat soort werk. Het schijnt wel heel duurzaam te zijn. Of de auto's dan ook een beetje naar tomaat ruiken, is nog niet bekend.

Wie van lifeloggen houdt, heeft nu een nieuw speeltje: de smartcup, een beker die precies bijhoudt wat je drinkt en meteen ook de calorieën telt. Daarnaast geeft de beker ook aan of je genoeg drinkt. Je moet dan natuurlijk wel alles uit dezelfde beker drinken, er een kleine 200 dollar voor over hebben en het goed 350 gram zware geval altijd met je meeslepen.

Voor 200 dollar kun je ook 25 ijsklontjes van Glace Luxury Ice kopen. Die kosten namelijk 8 dollar per stuk, maar zijn dan wel met de hand vormgegeven en gegarandeerd vrij van stoffen die normaal gesproken in ijs (ja, in bevroren water) zitten en die de smaak van je drankje kunnen bederven.

Bij het woord watermeloentap liep ons het water in de mond. Zou je daarmee al het sap uit een watermeloen kunnen persen? De tap bleek echter bedoeld te zijn voor uitgeholde meloenen, die je dan weer kunt vullen met bier of zo.

Koken zonder fornuis

In een rijstkoker kookt men doorgaans rijst. Maar je kunt er nog veel meer gerechten in bereiden, waaronder tofu met asperges, mac 'n cheese, jalapeñobrood en risotto. Zelfs een imposante pannenkoek behoort tot de mogelijkheden, die je naar wens kunt vullen met bijvoorbeeld chocola en banaan.

Mocht je geen rijstkoker hebben, dan kun je ook culinair creatief zijn met je vaatwasser, waarin je - tegelijk met de vaat - allerlei lekkere dingen kunt stomen. Natuurlijk wel in goed afgesloten zakjes of potjes.

Je kunt natuurlijk ook het koken geheel achterwege laten en op bezoek gaan bij een thuiskok, die je via Airbnb kunt boeken. Vooralsnog kan dit slechts in San Francisco, waar de pilot loopt. Maar wij lopen voor de verandering eens voor op de Verenigde Staten en hebben al tijden Thuisafgehaald.

Feiten en weetjes

Als je alcohol met een rietje drinkt, dan word je extra snel dronken. Maar waarom? Velen denken dat het komt doordat de alcohol al in de mond via de slijmhuid in het bloed terecht komt. Dat blijkt een broodje aap te zijn: het overgrote gedeelte van de alcohol komt sowieso via de dunne darm in het bloed, omdat die een veel grotere oppervlakte heeft. De waarheid is veel eenvoudiger: als je met een rietje drinkt, dan drink je doorgaans gewoon een stuk sneller.

Waarom stink je uit je mond als je knoflook hebt gegeten? De oorzaak blijkt het stofje alline te zijn, dat wordt omgezet in allicine als de knoflook wordt geperst. Interessanter is natuurlijk de vraag wat je ertegen kunt doen: peterselie maakt de allicine weer onschadelijk.

Het oog eet mee. Een mooi opgemaakt gerecht smaakt beter, juist omdat we er hogere verwachtingen van hebben. Je moet er wel een beetje je best voor doen: netjes serveren is niet voldoende, creëer op zijn minst een Kandinsky op je bord. Het leuke is dat je gasten in eerste instantie je gerecht misschien ietsje beter beoordelen, maar juist achteraf (statistisch significant) laaiend enthousiast zijn. Dit bleek uit een leuk experiment dat gepubliceerd is in het open access wetenschappelijke tijdschrift Flavour.

Tertia's trend: okra

We werden er ooit tijdens een vakantie in Noord-India vijf weken lang mee doodgegooid: okra die vijf uur lang op een laag pitje had staan koken en zijn naam ladies' fingers in de vorm van een soort slijmerige zombie-zeemeerminvingers eer aan deed. Brrr.

Maar okra kan juist ook heerlijk zijn, zo hebben we inmiddels geleerd - en met ons meer mensen. Kort gewokt, gevuld met roomkaas, als salade met scherpe groene peper, of in een kruidige curry - die dus niet vijf uur lang heeft gekookt. We zagen inmiddels ook al iemand rondlopen met een puntzak gefrituurde okra met koriandermayo. De okra komt naar je toe deze zomer, zeg maar.

Probeer ze ook eens! Okras zijn te vinden in de toko: ze liggen altijd op een hoop en soms verwacht ik er een kruipend insect tussen, maar gelukkig is dat natuurlijk nooit zo.

En verder

  • Een welgemeend pensioenadvies van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken: leg een moestuin aan, dat levert veel groente en fruit op.
  • Gent lanceert binnenkort de 'overschotdoos', een 'doggy bag' waarin gasten de resten van hun maaltijd mee naar huis kunnen nemen.
  • Maak nu zelf de beste taart van Noorwegen - of misschien wel de beste taart ter wereld.
  • Het lijkt inderdaad te werken: maak je bananen langer houdbaar door een stukje plastic om de steeltjes te wikkelen.
  • Het aantal maagverkleiningen neemt explosief toe. Om mee te doen aan die trend moet je wel extreem dik zijn en iets als suikerziekte hebben.
  • Bij de productie van noedels nemen de Chinezen het blijkbaar niet zo nauw met de hygiëne. Aan de andere kant: de Fransen stampen traditioneel ook vrolijk met hun voeten in de druiven als ze wijn maken, en daar hoor je ook niemand over zeuren.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama