Open menu

In Frankrijk gaat integratie door de maag, in Israel met 50% korting. Veel vegetariërs eten stiekem vlees, vooral na een paar glazen bier. Het 'meest optimale' dieet voor iedereen bestaat niet. Chiazaad is inderdaad superfood, maar je kunt net zo goed lijnzaad gebruiken. Vet verbrand je niet: je ademt het gewoon uit. Amandelmelk is goed voor je lijf, maar slecht voor het milieu. Oktober 2015 in vogelvlucht.

Lekker tolerant

Op France scholen worden sinds kort geen alternatieven voor maaltijden met varkensvlees geserveerd. Hiermee willen rechtse politici de moslims en joden extra duidelijk maken dat Frankrijk een seculier land is, waar voor religieuze gekheden als eetregels geen plaats is. Critici vinden dat men hier religieuze vrijheid en moslim pesten een beetje door elkaar haalt - en een volwassen strijd over de maag van de kinderen uitvecht. Voor wie nu roept dat die kinderen dan ook gewoon vegetarisch zouden kunnen eten: dat is meestal niet het geval, het is en blijft Frankrijk.

Tegelijkertijd staat er gek genoeg ook een Franse 'maître' - geheel correct gekleed - in een vluchtelingentent in Calais. Hij wijdt een klein aantal uitgekozen vluchtelingen in in de geheimen van de Franse haute cuisine, op zeer hoog niveau. Naar eigen zeggen voelde het een beetje aan als 'vakantie in Sudan'. Zijn 'studenten' zouden nu zeker kunnen zijn van een baan in een 'restaurant met kapsones'.

Een sympathiek initatief: een hummusrestaurant in een Israelische kuststad geeft 50% korting aan Joden en Palestijnen die daar samen komen eten. "Als iets mensen tot elkaar kan brengen, is het wel hummus", zo hoopt de eigenaar. Daarbij vergeet hij wel even dat de Joden en Arabieren ook al sinds jaar en dag ruzie maken wie de hummus heeft uitgevonden.

Lekker vegetarisch

Hoeveel vlees denk je dat een gemiddelde Amerikaanse vegetariër eet? Het antwoord is ver weg van de nul die je zou verwachten: 83.2 gram per dag. En nee, dat is geen grap, maar de uitkomst van een serieuze studie (weliswaar met data uit 2003, dus er kan wat zijn veranderd). Een mogelijke reden is dat veel Amerikanen niet om ethische redenen, maar vanwege hun gezondheid, vegetarisch eten.

Naast de flexitariër hebben we nu ook de drunkotariër: mensen die alleen vlees eten als ze dronken zijn. Volgens een relatief kleine enquête werkt meer dan een derde van de Britse vegetariërs vlees - bij voorkeur kebab - naar binnen als ze voldoende bier in hun lijf hebben. Plus nog een biertje er bovenop om de zonde de volgende dag vergeten te zijn, natuurlijk.

Wellicht kunnen die 'nep-vegetariërs' binnenkort zondigen zonder een slecht geweten te krijgen. Het Californische bedrijf Impossible Foods werkt aan een vegan cheeseburger. Onlangs hebben ze meer dan 100 miljoen dollar binnengehaald om hun producten verder te ontwikkelen.

Waarschijnlijk op een iets kleinere schaal zamelt de Vegetarische Slager geld in voor een eigen fabriek in Breda. Die fabriek is nodig om de productiekosten omlaag te krijgen en daarmee ook de prijzen van de producten. Update: al op 28 oktober had de Vegetarische Slager in onverwacht korte tijd 2,5 miljoen euro opgehaald. De campagne is inmiddels gestopt.

Lekker gezond

Sommige mensen kunnen alles eten, andere mensen worden al dik bij het zien van suiker, koolhydraten of vet. Elk lichaam reageert weer anders op voedsel. Onderzoekers uit Israel hebben een algoritme ontwikkeld dat redelijk kan voorspellen hoe je darmflora op voedsel reageert. Hun resultaten suggereren dat er geen algemeen geldend 'meest optimale dieet' bestaat en dat ieder voor zich uit moet vinden wat voor voedingspatroon het beste bij hem of haar past.

Met dit in het achterhoofd is het misschien zelfs extra terecht dat Albert Heijn zich verontschuldigt voor de uitspraken van een aantal zelfbenoemde gezondheidsgoeroes, onlangs in de Allerhande. Onder andere werd er onterecht beweerd dat recepten met honing en ahornsiroop geen suiker zouden bevatten.

In de meeste Albert Heijns vind je momenteel ook een schap met 'superfood'. Maar hoe gezond is bijvoorbeeld chiazaad eigenlijk? Erg gezond, volgens de Duitse Spiegel. Het bevat onder andere Omega 3 en Omega 6 en ook nog eens veel eiwitten, vitamine A en C en mineralen. Maar eigenlijk kun je net zo goed het - wat minder hippe - lijnzaad gebruiken: dat is net zo gezond, een stuk goedkoper en hoeft niet uit Zuid-Amerika te worden ingevlogen.

Wat gebeurt er eigenlijk met je vet als je gewicht verliest? Het wordt niet verbrand, zoals je wellicht zou denken. Volgens een artikel in de British Medical Journal wordt het vet omgezet in kooldioxide en gewoon uitgeademd. Overigens betekent dit niet dat je kunt afvallen door te gaan hyperventileren.

Lekker verantwoord

Door Europese regels, met name op het gebied van hygiëne, hebben in het verleden al aardig wat regionale kazen het loodje gelegd. Nu wil 'Brussel' dat de Italianen toestaan dat kazen ook met melkpoeder - in plaats van met echte melk - worden geproduceerd. Deze productiemethode is uiteraard een stuk goedkoper en zou daardoor de positie van de multinationals - waaronder wereldleider Nestlé - nog verder versterken, ten koste van de regionale producenten. Ook de Nederlandse, Duitse en Franse kazen zijn in gevaar, maar dat is bij de kaasboeren nog niet helemaal doorgedrongen.

In Berlijn werd deze maand massaal geprotesteerd tegen het omstreden handelsverdrag TTIP. Mede dankzij Foodwatch en veel aandacht in de media zijn veel Duitsers op de hoogte wat de implicaties zijn van TTIP en zijn minder bekende broertje CETA. De Nederlandse media zijn verrassend stil over TTIP. Het is toch een teken aan de wand dat veel Nederlanders pas via een satirisch zondagavondprogramma voor het eerst het woord 'TTIP' hebben gehoord. Voor wie Arjen Lubbachs - niet eens zo heel overdreven - samenvatting nog niet heeft gezien, bij deze:

Vegan melkalternatieven worden steeds populairder. Met name amandelmelk is erg geliefd. Amandelen zijn hartstikke gezond en amandelmelk drinken in plaats van 'gewone' melk is ontegenzeggelijk beter voor de koeien. Helaas is amandelmelk wel ontzettend slecht voor het milieu: 80% van de oogst komt uit Californië, waar een nijpend gebrek aan water is. En laat er voor de amandelproductie nu net ontzettend veel water nodig zijn. Aan de andere kant bevat een liter amandelmelk vrij weinig amandelen, wat het een stuk minder gezond maakt, maar tegelijkertijd ook een stuk minder milieubelastend. Elk voordeel heeft zijn nadeel, zullen we maar zeggen.

McDonald's gaat op de milieu- en diervriendelijke toer! In Duitsland tenminste, waar de biologische burger McB wordt uitgetest. Inderdaad, de burger heet niet 'McBio', wat eigenlijk logisch zou zijn geweest. En waarom dan wel niet? Behalve het vlees worden alle andere ingrediënten - dus ook het plakje kaas - niet biologisch geproduceerd. Een subtiele pijl in de officiële advertentie zou dit manco moeten vergoeilijken. Je zou het ook volksverlakkerij binnen de mazen van de wet kunnen noemen.

Lekker interessant

Naar aanleiding van het verschijnen van haar tiende kookboek blikt Nigella Lawson terug op haar 'life in food'. Een zeer lezenswaardige tijdreis, waaruit blijkt dat moeilijke eters kunnen opgroeien tot rasechte foodies.

Ook in de Guardian: een New Yorker blikt vol nostalgie terug op de tijd dat New York ook voor de gewone New Yorkers betaalbaar was en er overal eettentjes waren waar je nog geen maandsalaris voor een portie gegrilde kaas neer hoefde te leggen. Maar er is hoop: Anthony Bourdain is van plan een pier in de Hudson om te toveren tot een 'mega-food market'. Een plek waar je om middernacht nog heerlijk Aziatisch kan snacken.

In 2017 hoopt het Japanse bedrijf Spread 's werelds eerste volledig automatische slakwekerij te openen. In een volledig steriele omgeving, slechts bevolkt door robots, zal dan sla worden geteeld. En dit is niet alleen superefficient, maar ook erg milieuvriendelijk: 98% van het water kan worden gerecyceld.

Voor wie alles wil weten over eten en drinken: ga naar Londen of New York (of allebei). Op de Londense Borough Market (sowieso een bezoek waard) vind je het onlangs geopende British Museum of Food. Ietsje verderop, in het New Yorkse Brooklyn, heeft het twee keer zo grote Museum of Food and Drink deze maand zijn deuren geopend. Echte concurrentie zal er niet zijn - zo dicht liggen Londen en New York nu ook weer niet bij elkaar - maar hopelijk wel een gezonde samenwerking.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama