Open menu

Muizen kunnen op commando dorst krijgen. Een gekookt eitje kun je weer 'ontkoken'. Er zit DNA in ons eten. Een mochi moet je niet in je eentje verorberen. Nutella is geen meisjesnaam. Met een vleugje erotiek verkoopt eten een stuk beter. Januari 2015 in vogelvlucht.

Arme hongerige, dorstige muizen

Het is januari en dus tijd om af te vallen, als we de reclame mogen geloven. Amerikaanse laboratoriummuizen hebben de ideale dieetpil mogen uittesten: de pil zorgt ervoor dat het lichaam denkt dat je net hebt gegeten, zodat je enthousiast begint vet te verbranden. Vooralsnog is dit wonderdieet slechts muizen voorbehouden.

In een ander laboratorium lopen muizen rond die met één druk op 'de knop' dorst krijgen of juist helemaal geen dorst meer hebben. Na het inschakelen van de 'dorstknop' drinken ze als een gek en na het uitschakelen hebben ze ineens geen interesse aan drinken meer.

Wees dus niet al te verbaasd als je kelder binnenkort wordt bevolkt door supergezonde, slanke supermuizen die na maanden zonder eten of drinken nog steeds vrolijk heen en weer rennen.

Een gebakken eitje

Als je een eitje of iets anders lekkers wil bakken, dan doe je dit waarschijnlijk in een koekenpannetje met anti-aanbaklaag. Dit teflonlaagje staat sinds jaar en dag in sommige kringen in een kwaad daglicht, omdat er een giftig stofje in zou zitten (perfluoroctaanzuur, kortweg PFOA). Onderzoek heeft echter uitgewezen dat de PFOA tijdens het productieproces door de hoge temperaturen volledig verdwijnt. Je koekenpannetje hoef je dus niet meteen in de prullenbak te smijten.

Echte die-hards bakken hun eitje natuurlijk in een stalen pannetje zonder anti-aanbaklaag. En dat hoeft niet per se te leiden tot geklieder met een zielig hoopje 'roerei' als resultaat: je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat het pannetje heet genoeg is. En dat weet je door er een druppeltje water in te schenken: in een bloedhete pan begint het water te bubbelen (maar stoomt niet) en het glijdt zonder moeite door de pan - dit schijnt het Leidenfrosteffect te heten.

Een gekookt eitje kun je niet meer 'ontkoken', dat weet zelfs het kleinste kind. Toch klopt dat niet meer helemaal: wetenschappers hebben een methode gevonden om het gestolde eiwit weer terug te veranderen in kleurloos, vloeibaar eiwit - of, beter gezegd, de proteïnen weer uit elkaar te trekken (en ook dat zullen de wetenschappers vast iets te simpel uitgedrukt vinden). Natuurlijk is het 'ontkoken' van eitjes niet het uiteindelijke doel van het onderzoek - dat was vooral bedoeld om het proces te demonstreren (en wellicht ook om in bepaalde culiblogs te worden genoemd).

Er zit DNA in ons eten!

Uit een enquête van de Oklahoma State University blijkt dat 80% van de Amerikanen het een goed idee vindt om een waarschuwing te plakken op voedingsproducten die DNA bevatten. Er is namelijk een onmiskenbaar verband tussen DNA en een groot aantal ziektes - bovendien dragen zwangere moeders DNA over aan hun kinderen. Natuurlijk is dat grote onzin: de onderzoekers wilden aantonen dat het 'klootjesvolk' weinig kennis heeft van dit soort zaken. Dat is helemaal niet erg - wij kunnen prima ons werk doen zonder precies te weten wat bijvoorbeeld DNA is. Maar misschien is het dan toch handiger om bepaalde beslissingen over te laten aan mensen die er wél verstand van hebben.

Een 109-jarige Schotse vrouw verklapt het geheim om gezond zo'n hoge leeftijd te halen: elke ochtend een bord porridge (jawel, pap) en vooral niet trouwen. Wij geven toch de voorkeur aan een uitgebreide brunch met lekkere broodjes en beleg, als het even kan in goed gezelschap.

Zwaar op de maag

Mochi is een soort kleverige rijstbal die in Japan zo ongeveer de functie van onze oliebol vervult: een oudjaarshapje dus. Het eten van een mochi is echter niet geheel gespeend van gevaar: zoals elk jaar zijn er dit jaar weer negen Japanners in een mochi gestikt. De overheid raadt dan ook aan nooit in je eentje van een mochi te genieten.

Mocht je toevallig dit jaar naar Japan vliegen, dan zul je waarschijnlijk wel interessantere restaurants dan McDonald's uit willen proberen. En dat is maar goed ook: nadat vorige maand vanwege een staking in Amerika de porties patat zijn verkleind, was er deze maand een klein schandaaltje: een klant vond een menselijke tand in haar eten. Ze kreeg excuses van de manager, maar haar geld kreeg ze niet terug.

In Servië worden momenteel erg goedkope taarten te koop aangeboden: dieven proberen met 18.000 gestolen taarten wat geld te verdienen. Helaas voor hen - en voor de kopers - zijn die taarten bedorven. Niet erg feestelijk dus.

Zwitsers die vlak bij de Duitse grens wonen bestellen graag hun pizza bij hun noorderburen, vooral omdat ze in Duitsland een stuk goedkoper zijn. De Zwitserse douane wil hier een stokje voor steken: voortaan moet er belasting voor elke geïmporteerde pizza worden betaald. De pizzakoeriers zullen dan voorlopig wel de sluiproutes nemen.

Eigenlijk best een mooie naam voor een meisje: Nutella. Franse ouders mochten echter hun dochter niet de naam van hun favoriete merk hazelnootpasta geven, dat zou alleen maar tot pesterijen leiden.

Verleidelijk eten

Mannen zijn simpele creaturen: open een 'breastaurant', waar het eten door schaars geklede dames wordt geserveerd, en ze zullen de zaak plat lopen. In Amerika is dit concept momenteel erg succesvol. De moeder aller breastaurants is Hooters - de keten is opgericht in 1983 en heeft ondertussen een slordige 460 restaurants. Natuurlijk zijn er feministen die het concept vrouwonterend vinden. Gek genoeg vinden de mannen blijkbaar niet dat zo'n breastaurant vooral een belediging van het mannelijke intellect is.

De vrouwen en dames onder ons schijnen echter ook niet vies te zijn van wat erotiek, maar dan het liefst wel wat subtieler en liever. Bijvoorbeeld dit schattige mannetje dat je met theebladeren in zijn broekje gezellig in een kopje warm water kunt laten badderen.

Voor mannen én vrouwen: hier vind je 27 stockfoto's waarin voedingsmiddelen een onverwacht erotische rol spelen.

En verder

Tenslotte

Speciaal voor de forummers: wat aten we in januari 2015? In het jaaroverzicht van 2014 - een Wordle gebaseerd op alle posts in de populaire forumdraad 'Wat eten we vandaag' - werd het woord 'brie' gemist. Wat gebeurt er als iedereen te pas en te onpas dat woord bezigt? Nou, dit dus:

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama