Open menu

Een avondje uit eten gaan kan flinke trauma's veroorzaken. Wie door de week alleen maar sapjes drinkt, kan in het weekend extra veel zuipen. Slaapwandelen is een goed excuus om je niet voor nachtelijke vreetbuien te hoeven verontschuldigen. Moet je je binnenkort legitimeren als je fruit wil kopen? Een lijntje snuiven is daarentegen wel weer salonfähig. Februari 2015 in vogelvlucht.

Trauma's, drugs en seks

Een rampzalig verlopen restaurantbezoek kan diepe trauma's veroorzaken. Althans, dat zou je kunnen concluderen uit de 1-ster-reviews op recensiesite Yelp. De slachtoffers schrijven voornamelijk in de verleden tijd, om afstand tot de traumatische gebeurtenis te scheppen, en ze benadrukken het wij-gevoel. Net als mensen met echte trauma's.

Maar ook positieve ervaringen kunnen tot negatieve associaties leiden: junkfood - en ander goedkoop, ongezond maar lekker eten - wordt vaak geassocieerd met termen als 'verslavend' of 'mijn favoriete drug'. Lekkere etentjes in dure restaurants daarentegen vergelijken we met goede seks.

Een sollicitante die onlangs per ongeluk in plaats van haar cv een recept van Jamie Oliver opstuurde, zal in eerste instantie flink gebaald hebben. Dat gevoel maakte echter snel plaats voor euforie, nadat haar tweet een antwoord van de Naked Chef zelf opleverde.

In hoger sferen

Astronautenvoer is een stuk interessanter dan de vloeibare proteïne uit een rietje met een vitaminepil als toetje, zoals we die uit science-fictionseries kennen: bewoners van het ISS kunnen genieten van vrij normale maaltijden, zorgvuldig samengesteld door voedingswetenschappers, gevriesdroogd en aan boord weer gehydrateerd. Een toetje en snacks (M&M's) mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Astronauten zijn tenslotte ook maar mensen.

Ook in hoger sferen, maar dan op een andere manier, verkeren studenten die lijden aan 'drunkorexia'. Het schijnt hip te zijn om je op zaterdagavond laveloos te zuipen en junkfood te vreten, om de rest van de week de colleges te overleven met sapjes en ondertussen het dreigende buikje in de sportzaal te lijf te gaan.

Een Schotse studente kwam op onverklaarbare wijze kilo's aan. Tegelijkertijd klaagden haar huisgenoten over leeggeplunderde koelkasten. Ze was zich echter van geen kwaad bewust. Totdat ze de diagnose 'Nocturnal Eating Disorder' kreeg: door haar medicatie tegen ADHD krijgt ze 's nachts zo'n honger dat ze al slaapwandelend een hele kaas naar binnen werkt, en zelfs spaghetti bolognese of tosti maakt.

Wie de 'rider', het eisenlijstje van Jack White, leest, denkt misschien ook dat deze niet eens zo heel bekende Amerikaanse rockster een beetje teveel met zijn hoofd in de wolken leeft. Studenten van de Universiteit van Oklahoma vonden zijn eetwensen zo buitensporig, dat ze zijn 'rider', inclusief een recept voor guacamole, in hun universiteitsblaadje hebben gepubliceerd. Misschien hadden ze ook even moeten bedenken dat zo'n 'rider' ook bedoeld is om ervoor te zorgen dat alle 31 medewerkers, waaronder vegetariërs en mensen met allergieën, de paar uren voorbereidingstijd zo efficient mogelijk kunnen gebruiken.

Wat je niet ziet, bestaat niet

De Guardian ging undercover naar een beurs voor professionals in de voedingsmiddelindustrie. De verslaggeefster verbaasde zich over de poeders en stofjes die standaard aan producten en halfproducten werden toegevoegd: zelfs de verse fruitsalade (eindelijk écht, vers eten) waarmee ze wilde lunchen, bleek langer houdbaar te zijn gemaakt met een citroenzuur luisterend naar de naam 'NatureSeal'.

De beruchte hamburger van McDonald's die al sinds 1996 niet lijkt te willen bederven, schijnt geen speciale toevoegingen te hebben. De nieuwste theorie is dat de burger en het broodje al waren uitgedroogd voordat de schimmel een kans had gekregen.

Ook zonder toevoegingen, maar wel genetisch gemodificeerd zijn de appels van het Canadese bedrijf Okanagan Specialty Fruits. En dit keer is die modificatie niet bedoeld om het leven van de boeren makkelijker te maken, maar dat van ons: doordat een bepaald enzym is verwijderd, worden de appels een stuk minder snel bruin.

Wellicht een aangenaam contrast: voedingssupplementen bevatten vaak juist minder stoffen dan ze beloven. Veel geteste producten bleken duidelijk minder - of zelfs helemaal geen - ginseng, knoflook, echinacea of ander wonderspul te leveren.

Shop tot je dropt

We wisten al dat mensen meer eten in de supermarkt kopen als hun maag leeg is. Dat blijkt ook voor andere producten te gelden, voor papierklemmen bijvoorbeeld.

Een vrouw die bij de Britse Tesco een meloen kocht, moest onverwacht haar identificatiekaart laten zien. De klantenservice verklaarde haar dat fruit soms fermenteert en daarom niet meer aan personen onder de 18 mag worden verkocht. Dat bleek een misplaatst grapje te zijn. Voor het ongemak kreeg de vrouw een... fruitmand.

Er schijnen trouwens ook mensen zijn die narcissen kopen en vervolgens opeten, als ze te dicht bij het groente- en fruitschap staan.

De omgekeerde wereld

Revolutie in Zweden: hier wordt het bier tegenwoordig door vrouwen gebrouwen. En nee, dat bier is geen licht, roze vrouwenbiertje met een decent zoetje, maar gewoon écht, stevig bier. Dat lusten vrouwen namelijk ook best.

Mocht je de komende tijd iemand een lijntje zien snuiven, bel dan niet meteen de politie of de verslavingszorg: het zou best kunnen dat hij of zij met een chocolate shooter van de Belg Dominique Persoone in de weer is.

Patat is vet, lekker en gemaakt van aardappelen. Je kunt natuurlijk boerenkool in de frituur gooien, maar dan is het geen patat meer. Maar friet van cassave of bakbanaan schijnt wel weer te kunnen. Of van kikkererwtendeeg, blijkbaar. Waar is de patatpolitie als je ze nodig hebt?

Met culinair verantwoorde friet, duurzame veggiekroketten en bitterballen 'met een verhaal dat klopt' schijn je in de Randstad goed geld te kunnen verdienen. Dan heb je echter geen friettent meer, maar een 'haute friture'.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama