Open menu

Heb jij al een robotkok in de keuken en serveer je ijsblokjes uit de 3d-printer? Wat vind jij van raw-veganistische quinoapavlova of Fritz-kola? Is worst echt de sigaret van de toekomst? Hoe lekker zijn kikkerbilletjes van groene-thee-seitan met agar agar? En moeten we binnenkort al bij het reserveren van een tafel de rekening betalen? April 2015 in vogelvlucht.

De toekomst bestel je online

Je hebt een druk leven, je bent de hele dag in touw en soms neem je net wat te weinig tijd om te koken. Vertrouw dan op de Robot Chef, een mechanische kok die wel 2000 maaltijden in elkaar kan toveren. Het Britse bedrijf Moley Robotics presenteerde deze uitvinding op de industriebeurs Hannover Messe. Gek genoeg kookt de robot erg menselijk: het is 'gewoon' een paar armen dat boven een fornuis hangt. Dat moet toch veel handiger kunnen? Vast wel, maar dit paar armen is dan wel getraind door Tim Anderson, winnaar van MasterChef UK, wiens bewegingen in slow-motion zijn opgenomen.

Om al voor de volautomatisch gecreëerde perfecte maaltijd alvast wat indruk te maken, serveer je de aperitiefjes natuurlijk met ijsklontjes uit de 3d-printer (of eerder 3d-beeldhouwer) in de meest extravagante, gecompliceerde vormen. Nu maar hopen dat je gasten niet ook nét het nieuwste van het nieuwste hebben aangeschaft.

Het kaasplankje na de maaltijd is natuurlijk veganistisch, maar desondanks wél echte kaas. Hobby-bio-hackers zijn druk bezig gistcellen op het verkeerde been te zetten met DNA-materiaal dat ze gewoon online hebben besteld. En daarmee hopen ze niet alleen échte koeienkaas zonder koe te fabriceren, maar ook mensenkaas (van 'moedermelk') zonder mens en narwalkaas zonder narwal. Bio-hacking klinkt futuristisch, maar is ondertussen binnen handbereik voor iedereen met een beetje basiskennis en goede ideeën.

Hoe toekomstklaar is de hipster

Echte veganistische kaas lijkt ons de perfecte oplossing voor de hoofdstedelijke hipsters, die het liefst met een retrobaard en de nieuwste laptop onder de arm door het leven gaan, en daarbij geheel volgens de mode veganistisch leven maar toch nét iets te expliciet nonchalant leven. Liefhebbers van gesmolten kaas hebben namelijk meer seks en zijn vrijgeviger.

Ondertussen lijkt Amsterdam klaar te zijn met de hipster. Niet alleen met de baarden die wekelijks professioneel moeten worden bijgewerkt, maar ook met de ambachtelijke piccalilly, raw-veganistische quinoapavlova, boterkoffie of boterthee, Fritz-kola en gojibes-bavarois.

Toekomstmuziek

Synesthesie is populairder dan ooit. Vroeger vonden we het een beetje raar als iemand kleuren zag bij het luisteren naar Radio 4, tegenwoordig willen we dat zelf ook. Liefst in combinatie met eten en drinken, natuurlijk. Tsjaikovski en Mozart kunnen de smaakbeleving van wijn klaarblijkelijk flink opfleuren. Maar dan wel met de juiste toonhoogte: zuur vraagt om hoge tonen, zoet om ronde klanken, bitter om een donkere sound, en zout... weet het niet zo precies. Carl Orffs Carmina Burana schijnt je Cabernet Sauvignon in ieder geval een stuk robuuster te maken.

De toekomst is plantaardig

De Duitse worstenmaker Rügenwalder Mühle heeft de trend tot vleesminderen en vegetarisme herkend en heeft besloten zich op de vleesvervangermarkt te storten. Zoals de marketingchef treffend formuleert: "De worst is de sigaret van de toekomst". Het bedrijf is erg succesvol met deze ommezwaai: nu al zijn vier van de tien verkochte producten vleesvrij. De Vebu, de Duitse Vegetariërbond, ondersteunt dit initiatief met een speciaal logo en oogst daarmee niet alleen lof, maar ook kritiek: waarom juist een vleesfabrikant, en waarom is die worst weliswaar vegetarisch maar bij lange na niet vegan? Misschien moeten we binnenkort toch maar een pakje 'Vegetarischer Schinken Spicker Schnittlauch' uittesten.

Het wordt tijd de zomervakantie te plannen. Dankzij meerdere portals is het steeds makkelijker geworden om vegan hotels - zonder dons of leer - te vinden. Ook reisaanbieders bieden steeds vaker speciale reizen aan voor vegetariërs en veganisten. Via Happy Cow vind je wereldwijd vegetarische en vegan restaurants. De eerste vegan cruises zijn ook al gesignaleerd. Rest nog de vraag: willen we wel 'onder ons' blijven of willen we ook 'normale mensen' ontmoeten?

De Duitse satirerubriek SPAM heeft de nieuwste trend ontdekt: hardcore vegan. In donkere restaurants vind je kikkerbilletjes van groene-thee-seitan met agar agar, of een kalfskop van sojagranulaat, met als specialiteit bloemkool-apenhersenen. Veganisme hoeft niet altijd lief en zoet te zijn.

De toekomst is gezond

We weten natuurlijk al lang dat cacao razend gezond is, maar ook dat tijdens de fermentatie van de cacaobonen de hoeveelheid polyfenol drastisch vermindert. Een team van de Universiteit van Ghana heeft nu een proces ontwikkeld waarbij dit gezonde stofje behouden blijft. Sterker nog: de chocolade smaakt er nog beter door. Althans, dat wordt beweerd. Eerst proeven, dan geloven.

Banza pasta is niet alleen glutenvrij, maar ook een geweldige bron voor eiwitten: De pasta wordt namelijk gemaakt van kikkererwten. Het bedrijf beschrijft de producten als 'heerlijke pasta zonder schuldgevoel'. Wij zijn niet erg onder de indruk van alle claims, maar vinden pasta van kikkererwtenmeel (dat je tenslotte ook gewoon in de toko kan vinden) helemaal niet zo'n gek (of zelfs nieuw) idee. Vooralsnog slechts te koop aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

De toekomst kost geld

Hopelijk heb je tijdens Pasen flink veel chocolade-eitjes gegeten, want chocolade wordt niet alleen gezonder, maar ook een stuk duurder. Dit schijnt te komen doordat veel cacaoboeren overstappen op producten als koffie en mais, die meer winst opleveren, doordat de politieke situatie in veel Afrikaanse landen nogal instabiel is, en doordat men in Azië ook de chocolade heeft ontdekt.

In Amerika gebeurt het steeds meer, en binnenkort ook in London: dat gasten al tijdens het reserveren van een tafel de toekomstige rekening moeten betalen. Als je een popconcert of het theater bezoekt, moet je dat tenslotte ook, zo redeneren de restaurants die het 'Tock'-systeem hanteren. Hiermee wordt blijkbaar tegengegaan dat secretaresses van goedbetaalde zakenmannen voor de zekerheid alle restaurants in de omgeving reserveren, voor het geval dat.

Gwyneth Paltrow (moest je ook even opzoeken wie dat eigenlijk is) heeft geprobeerd een week rond te komen van een (Amerikaans) minimuminkomen. Ze besloot al vrij snel dat het onmogelijk was je buikje rond te eten van de paar luxeproducten en limoenen in haar eerste winkelmandje - waarmee ze meteen haar hele weekbudget had verbrast. Alle begin is moeilijk, denken we maar.

En verder

  • Wellicht kun je binnenkort op Bali en andere Indonesische stranden geen biertje meer drinken, laat staan kopen.
  • McDonald's heeft de woede van Italiaanse pizzabakkers op zijn hals gehaald met een spotje waarin een Italiaans kind in een pizzeria een Happy Meal blieft.
  • Worden wentelteefjes de toetjeshit van 2015? Het is in ieder geval interessant hoeveel verschillende namen het gerecht heeft. De Britten noemen het French toast, de Fransen eten 'pain perdu' (verloren brood) en in het Duits heten wentelteefjes 'Arme Ritter'.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama