Vleesallergie wordt wellicht het nieuwe vegetarisme. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is een heet pepertje. De beste whisky komt uit Japan en de Italianen moeten noodgedwongen aan de Tunesische olijfolie. Tussendoortjes noemen we vanaf nu gewoon extraatjes. En tegenwoordig gaan we de dansvloer op voordat we naar kantoor gaan, en drinken daarbij smoothies. November 2014 in vogelvlucht.
Allergisch voor vlees
Hoe kun je een hardcore vleeseter vegetariër laten worden? Waar argumenten over milieuproblemen en dierenleed niet of nauwelijks effect hebben, is een simpele tekenbeet voldoende. De bewuste teek, de amblyomna americanum, geeft een goedje af dat mensen - tijdelijk - allergisch op vlees laat reageren. Voordat je nu enthousiast teken gaat verzamelen: de teek komt slechts in Noord-Amerika voor.
Je hoeft natuurlijk niet allergisch voor vlees te zijn om lekker vegetarisch te eten. Zoals bijvoorbeeld in het vegetarische restaurant 'Tian' in Wenen, dat zelfs een Michelinster heeft. Op de website staat naast de prijs van een menu ook hoeveel tijd je minimaal voor het diner moet inruimen, lekker duidelijk. De sterrenkok Paul Ivic legt ook uit waarom vegetarisch eten niet persé goedkoper is dan vlees: voor bijvoorbeeld een goede champignonbouillon heb je veel paddenstoelen nodig.
Pittige opvoeding
Jamie Oliver houdt er rare opvoedingsmethoden op na. Omdat zijn dochter brutaal tegen hem was geweest, heeft hij, toen ze meteen daarop om een appel vroeg, de appel met een Madame Jeanette - een bijzonder heet pepertje - ingewreven. Zijn vrouw was niet zo gecharmeerd van de pittige bestraffing.
Wat een heet pepertje met je lichaam kan doen, weten ook de leden van het Deens Nationaal Kamerorkest. Tijdens het uitvoeren van een stuk moesten ze op teken van de dirigent op gezette momenten een pepertje naar binnen werken - en verder spelen. In het gepubliceerde filmpje kun je dan ook tranende ogen en zwetende voorhoofden bewonderen.
Geknakte nationale trots
Zeg je whisky, dan zeg je Schotland. Een klap in het gezicht voor de Schotten: de beste whisky komt uit... Japan. De Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 smaakt intensief, droog en afgerond en is nu de onbetwiste nummer één in Jim Murray's Whisky Bible. Een kleine troost: de destillateur heeft het vak in het Schotse Glasgow geleerd.
Olijfolie is de trots van de Italiaane keuken. Helaas is de olijvenoogst dit jaar flink tegengevallen, door een te koude zomer met te veel regen. En daarom moeten de Italianen dit jaar hun olijfolie uit Spanje, Griekenland en Tunesië importeren. We hoeven echter niet al te veel medelijden te hebben: de olijfolie schijnt al sinds jaar en dag met 'buitenlandse troep' aangelengd te zijn.
Sinds graaf John Montagu van Sandwich twee schijfjes brood met wat lekkers ertussen heeft besteld, is de sandwich niet meer uit de Britse keuken weg te denken. Een Britse sandwichdistributeur kon echter geen geschikte werknemers vinden en heeft daarom maar 300 werknemers uit Hongarije het land in gesluisd. Daarop kopte de Daily Mirror: "Is er niemand in Groot-Brittannië die een sandwich kan maken?" De Britten hebben wel wat gevoel voor humor en posten de meest originele - niet altijd even eetbare - creaties op Twitter.
Koffiedik en vieze vaatdoekjes
Vorige maand meldden we nog dat Red Bull een boete heeft gekregen, omdat het drankje je helemaal geen vleugels zou geven - en al helemaal geen stoot caffeine. Gek genoeg wil Litouwen, juist vanwege de vermeende vleugels die je ervan krijgt, nu de verkoop van energiedrankjes aan minderjarigen verbieden. De jongeren zouden er hyperactief van worden en er verslaafd aan raken. Tja, dan moeten ze toch maar aan het bier, of aan de wodka.
In ons eigen land trekt het Voedingscentrum ten strijde tegen tussendoortjes. Liga, Sultana en consorten hebben het tussendoortje diep in onze eetcultuur weten te verankeren. En dat terwijl zo'n tussendoortje - verrassing - vooral onnodige energie levert. En daarom moeten we deze producten vanaf nu 'extraatjes' noemen. Nou, dan nemen we tussendoor toch gewoon een extraatje.
Nog meer betutteling: van de overheid - en het Voedingscentrum - moeten we hygiënischer omgaan met voedsel. Elke voedselvergiftiging is er een te veel, en dit kost de samenleving onnodig geld. Nog beter dan regelmatig je vaatdoekje uitwisselen en de snijplank grondig wassen, is het om vaker thuis te koken: de meeste voedselvergiftigingen loop je tenslotte buitenshuis op.
Rave new world
In de goede oude tijd ging je tot diep in de nacht stappen, om de volgende dag met een katerige kop op te staan. Tegenwoordig staan we voor dag en dauw op om, voordat we naar kantoor gaan, flink uit het dak te gaan. Breakfast raves zijn de nieuwe rage. In plaats van bier en bitterballen kom je op moderne ravefestivals dan ook eerder smoothies en croissants tegen.
Nog meer toekomstmuziek: ken je IBM's Watson nog, de intelligente computer die de tv-quiz Jeopardy won? Chef Watson kan nu ook koken - of in ieder geval recepten bedenken. En die recepten - die Chef Watson ontwikkelt door te analyseren en te extrapoleren wat wij zoal lekker vinden - schijnen zelfs sterrenkokken te overtuigen. Is de volgende stap misschien een volautomatische elektronische thuiskok?
Tertia's trend
Tot onze schrik zagen we dat we nog geen recepten met hoisinsaus op de site hebben staan. Zonde, want deze kruidige Chinese saus is heerlijk als dipsaus en lekker door gebakken groenten. We zien hoisin wél steeds vaker bij snacks in café's en op menukaarten van restaurants terug.
Ook is er een zuurkooltrend. Niet zo gek met het komende winterse weer zou je zeggen, maar we zien nu ook zuurkool in snacks! In bitterballen, in gebakken hartige broodjes... zuurkool om te snacken dus.
En verder
- Onze darmen kunnen blijkbaar denken. Ze kunnen signalen aan de hersenen doorgeven die ervoor zorgen dat we ineens trek in iets krijgen. In chocolade bijvoorbeeld.
- De EU-landen hebben besloten dat het verbruik van plastictasjes moet worden verminderd. En wel van gemiddeld 90 tasjes per persoon naar 40. Desnoods met behulp van belastingen of zelfs een verbod.
- Ook in Chili vindt men een gezonde levensstijl belangrijk. Daarom organiseerde een popup-store een stunt waarbij klanten met calorieën moesten betalen - direct contant, op de loopband.
Meer!
- Oktober 2014: vegetarische homo's, rode oortjes en bling bling burgers
- September 2014: geurvorken, frietverslaafden, bananenspinnen en bijenmanie
- Augustus 2014: dronken astronauten, champagne uit de borst en de koelkast de deur uit
- Juli 2014: cappuccino-chips, selfie-toast en noedels met pudding
- Juni 2014: de zesde smaak, auto's van ketchup en een watermeloentap
- Mei 2014: Maria op een toastje, een knuffeldier aan tafel en een Chinese kool aan de lijn
- April 2014: voodoo met suiker, ravioli uit de printer en creatief met ijs
- Maart 2014: iedereen vegan, eenheidsworst en een nieuwe tatoeage
- Februari 2014: fototerroristen, broodverbeteraars en groenteburgers
- Januari 2014: zoete aardappels, vegan slagers en frietjes van Jupiter
- December 2013: arme spruitjes, vriendelijke koffie en Suzette aan de drank
- November 2013: tenenkaas, wattenbolletjes en babyworteltjes