Open menu

We moeten gezond ontbijten en gedisciplineerd grazen, en toch niet obsessief ons eetgedrag bewaken. Dat is extra lastig omdat Nestlé en andere multinationals ons ongezonde frisdrank en andere onverantwoorde troep aansmeren. Gelukkig zijn er ook bedrijven die zich voor de maatschappij inzetten, zoals McDonald's. Vleeseters moeten in de toekomst als rokers worden behandeld. Wie nog eens lekker in Londen wil eten, moet zich haasten en een beetje vriendelijk tegen de serveerster zijn. September 2015 in vogelvlucht.

Eet je gezond

Gezond eten begint natuurlijk met een goed ontbijt: het houdt je stofwisseling op peil, verhoogt je concentratie en verkleint de kans dat je later op de dag toch gaat snacken. In de NRC Q een paar tips om ook op een doordeweekse ochtend je koolhydraten, eiwitten en vetten binnen te krijgen. Wij zijn benieuwd of er echt mensen zijn die op maandagochtend al warme pannenkoeken naar binnen werken of na aankomst op kantoor naast de koffiemachine ook meteen de magnetron aanzetten.

Het makkelijkste hou je je eetgedrag in de gaten als je drie flinke maaltijden per dag eet, maar je kunt net zo goed de hele dag lekker doch gedisciplineerd 'grazen'. De kans is echter groot dat je dan snel te veel (verkeerde producten) naar binnen werkt: uit een Amerikaanse studie, waarbij de deelnemers alles wat ze op een dag tot zich namen moesten fotograferen, bleek dat velen zich al om tien uur 's ochtends een stuk chocolade gunden en tot laat op de avond door bleven snacken.

Gezond eten is goed, maar je moet ook niet overdrijven. Zodra het je leven gaat beheersen, moet je je misschien toch afvragen of je aan orthorexia lijdt. Overigens is er niets mis mee om al tijdens je werk te bedenken wat voor lekkere groenten je die avond wil eten (de voltallige redactie van Vegatopia schijnt daar last van te hebben).

Lekker slecht voor je

Te veel suiker is slecht voor je, dat weten we ondertussen afdoende. Dat je om die reden van (te veel) frisdrank dik wordt, is ook een open deur - die de Europese cardiologen onlangs nog maar eens hebben ingetrapt. Nieuw is wellicht dat dit ook voor light-frisdrank lijkt te gelden. Het zou er echter ook mee te maken kunnen hebben dat mensen die veel light-frisdrank drinken gemiddeld meer koekjes, ijs en chocolade naar binnen werken.

Al die lekkere zoete of hartige snacks zijn natuurlijk ook verleidelijk. We worden als kinderen al geconditioneerd om zoete dikmakers geweldig te vinden. Voor ouders is het vrijwel ondoenlijk om de hele dag 'nee' te roepen en vervolgens een jengelend of huilend kind aan de broek te hebben. En in restaurants eten de volwassenen dan weer veel meer zout dan goed voor ze is. Maar of het leven nu echt leuker wordt zonder gezellige reclame voor lollies, dropjes, koekjes en toetjes, en met restaurantmenus die wemelen van waarschuwingen voor zout en andere enge dingen (zoals vanaf eind dit jaar in New York verplicht wordt).

Aan de andere kant: als er al kinderen van drie jaar door overgewicht aan diabetes lijden, moet er misschien toch echt wat gebeuren. Niet voor onszelf natuurlijk, maar voor alle anderen, dat spreekt voor zichzelf.

Allemaal de schuld van de industrie

Het is ook lastig om gezond te eten, terwijl de voedingsindustrie ons bedot waar we bij staan. Ja, dat klinkt wat populistisch, maar Unilever, Nestlé en co maken het ons ook wel erg makkelijk de schuld van ons af te schuiven. De Duitse ARD heeft de afgelopen twee weken Nestlé onder de loep genomen. De resultaten logen er niet om. In de eerste aflevering kwam onder andere ter sprake: te hoge prijzen, antivries in hondenvoer, uitbuiting van de armsten der aarde. In de tweede aflevering werd Nestlé ervan beschuldigd in Azië nog altijd reclame voor babymelk te maken (al sinds de jaren 1970 verboden, nadat meerdere baby's waren gestorven door vervuild water dat met het melkpoeder werd vermengd). Nestlé heeft nog geprobeerd de schade te beperken met de Twittercampagne #FragNestlé, met een regelrechte shitstorm als resultaat.

Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel dat de klok slaat. Zo draagt McDonald's in Duitsland zijn steentje aan de integratie van de vluchtelingen bij door 20.000 taalcursussen aan te bieden. Misschien wat minder idealistisch, maar wel schattig en sympathiek: na een Facebookactie van twee chocoladeliefhebbers, die 260.000 likes opleverde, gaat Bolletje nu ook zakken kruidnoten met alleen witte chocolade eromheen verkopen.

Hoe vegetarisch is de toekomst?

Als het aan de kinderen van de New Yorkse school PS 244 ligt, is de toekomst behoorlijk vegetarisch. Daar wordt al jaren geen vlees meer geservereerd - vooral omdat plantaardige maaltijden gezonder én goedkoper zijn, en ondertussen schijnen de kinderen thuis al om extra broccoli te vragen. Dit succes zal echter niet veel navolging krijgen: er wordt gevreesd dat andere ('normale'?) kinderen trauma's zullen overhouden van de zoutloze zilvervliesrijst en die enge groente meteen in de prullenbak smijten.

Als het aan de Amerikaanse eierindustrie ligt, wordt de toekomst in ieder geval niet vegan. Met man en macht, en een hoop geld - waarmee ze bijvoorbeeld gesponsorde artikelen bij bekende foodbloggers kopen - proberen ze de toenemende populariteit van producten met eivervangers (zoals Just Mayo van Hampton Creek) in de kiem te smoren.

Als het aan Kerry McCarthy, militante veganist en rechterhand van de ineens ontzettend populaire Britse politicus Jeremy Corbin, ligt, moeten vleeseters in de toekomst als rokers worden behandeld en met overheidscampagnes tot het vegetarisme worden bekeerd. Als dat niet sympathiek en uitnodigend is, dan weten we het ook niet meer.

Lekker in Londen

Mocht je nog bijzondere signature dishes in Londen willen eten, dan moet je snel zijn. Britse koks zijn er niet meer zo happig op om voor een hongerloontje zich negentig uren per week in het zweet te werken voor een chef met een grote bek. Nu al schijnen meer en meer restaurants hun kaart te beperken tot een klein aantal succesnummers, die je overal kunt krijgen. Tegelijkertijd merken de Indiase curryrestaurants de gevolgen van de strenge Britse immigratiepolitiek.

Ook de presentatie van de gerechten wordt hopelijk wat soberder. Een chili geserveerd in een hondenbak, een garnalencocktail boven een viskom mét goudvis, of platbrood in een gootsteen: dat lijkt allemaal misschien wel interessant en leuk op de tekentafel, maar uiteindelijk eten we het liefst gewoon van een bord, met bestek.

Doe trouwens de serveersters een lol: geef ze een schappelijke fooi en probeer ze niet op hun kont te tikken of in hun borsten te knijpen.

En verder

  • Azoychka OP, Aussie, Auriga, Argentina, Apple of Novi Sad, Anna Russian, ... Dat is slechts het begin van de A in het tomatenalfabet, dat met de tomatensoorten Zebra Rita, Zapotec pink plated, Zapotec en Zolotye Kupola eindigt.
  • Er schijnt een regel te bestaan dat eten dat korter dan vijf seconden op de vloer ligt, nog niet wemelt van de bacteriën. Die regel schijnt niet te kloppen.
  • Een schandaal: een boer verstrooit dierenstront op zijn velden en zijn oogst wordt gewoon in de supermarkt verkocht. Een geslaagd satirisch artikel in de Postillon, het Duitse zusje van de Speld.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama