Genoeg van voedselschandalen, patatverboden, ongastvrije restaurants en sojadrollen? Ga dan voor veggie pubs, raak in de ban van miso en krijg eindelijk die fles ketchup helemaal leeg. Mei 2012 in vogelvlucht.
Weet wat je eet!
Gooi je bami uit het raam! Dat is het devies van de Chinese webontwikkelaar Wu Heng. Geïnspireerd door president Roosevelt - die ooit zijn worstjes uit het raam gooide na het lezen van het wel en wee van de meatpacking industry in Chicago - ontwikkelde Wu een website waarop te zien is hoe veilig het voedsel in China is. Een ongekende hit, maar dat is ook niet verwonderlijk na recente voedselschandalen als bapaobroodjes met papiervezels en melamine in de melk. Vooralsnog zijn de Chinese autoriteiten Wu goed gezind: de website is nog in de lucht.
Van het ene schandaal naar het andere: in Japan zijn autoriteiten en inwoners zo bang voor eventueel radioactief besmette rijst, dat ze massaal overschakelen op brood. Inmiddels besteden Japanners besteden meer geld aan brood dan aan rijst. Is dit de toekomst voor de sushi?
En nu we toch in Japan zijn: we willen het net geen wonderspul noemen - het zijn immers gefermenteerde sojabonen - maar er is weinig waar miso niet goed bij smaakt. Bij ons zijn er soep, Japanse aubergines en appelmuffins (van Janneke Vreugdenhil) mee gesignaleerd, maar op de website van Bon Appétit weten ze er ook raad mee: sperziebonen met misoboter, dressing van miso, wortel en sesam (voor over de tofu!) en funky abrikozenjam met, jawel, miso.
We zeiden het al, soja is net wonderspul. Dat dachten ook deze toilettesters. Zij zagen in de sojaboon grondstof voor... kunstmatige menselijke uitwerpselen. Qua dichtheid, stevigheid en vochtigheid nauwelijks van het echte werk te onderscheiden en dus uitermate handig om de spoelkwaliteit van nieuwe toiletten te testen.
Wat van ver komt...
We hadden al de Reine Claude en de Rainier kers, nu is er de Alphonso mango. Of eigenlijk is die er al lang, maar horen we nu pas echt van hem. En dat is eigenlijk ongelofelijk, want deze mango weet in India een heuse obsessie op te wekken. Van eind april tot eind juni wordt deze mango geoogst en de Indiërs worden gek als het zover is. Reden: de fantastische smaak die zich tussen perzik, nectarine, abrikoos en meloen bevindt, met wat honing en citrus. Toch vermoeden wij dat ook het korte oogstseizoen er wat mee van doen heeft.
In Nederland is de Alphonso nog niet door ons gesignaleerd, maar wie zo gelukkig is om er een te bemachtigen, hier geeft Yotam Ottolenghi alvast een recept.
En voor wie het wat dichter bij huis zoekt is er de papple. Deze als appel vermomde peer komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland, maar is (vooralsnog) ook te krijgen bij filialen van de Britse Marks and Spencer.
Junk food in de ban
Een pauze met een frietje met zit er voor schoolgaand Nederland niet meer in, als het aan de PvdA ligt. Zij pleiten dat snackbars tot twee uur ‘s middags geen patat en snacks verkopen aan schoolgaande jeugd. Dat wordt weer ouderwets broodjes smeren dus! En mocht dat geen optie zijn, zoek dan je heil in de frietpas. Alleen nog even voorzien van een pasfoto en snaaien maar!
Wie dacht dat alleen Hollands grut gepiepeld wordt, heeft het mis. Zelfs al ben je de president van Amerika, dan mag je nog niet zelf weten wat je eet. Of nou ja, het mag wel, maar dan liever achter gesloten deuren. Volgens een groep dokters en diëtisten eet Obama veel te veel junk food in het openbaar. Op talloze foto’s is te zien hoe Obama zijn tanden in een hotdog zet, gezellig hamburgers uitdeelt en een bestelling plaatst in een burgertent. Voer voor de tegenpartij! Wij kijken nu al uit naar foto’s van Mitt Romney die een varken aait, kauwend op een worteltje.
Jammer, al die verboden. En dat net nu de lang verwachte uitvinding is gedaan waardoor ketchup - de ultieme begeleider van junk food - moeiteloos uit de fles glijdt. Dankzij deze uitvinding zullen onze kleinkinderen de oer-Hollandse flessenlikker straks alleen nog in musea vinden.
Tijdelijk, veggie of solo uit eten
Wie een glimp van drievoudig beste restaurant van de wereld Noma wil opvangen, maar niet maanden op een tafeltje wil wachten, reserveert snel in Noma’s pop-up restaurant in Londen. Tijdens de Olympische spelen opent dit tijdelijke restaurant haar deuren en Rene Redzepi zelf serveert een menu in Noma-stijl, maar met lokale Britse ingrediënten. Londen is sowieso een place to be voor fijne restaurants. Eerder gaf Tertia al haar culinaire tips voor deze stad, nu kunnen we daar ook nog wat veggie pubs aan toevoegen.
Wat ook goed kan in Londense restaurants is alleen uit eten gaan. Onze redacteur Maartje ondervond dat aan den lijve. Zij lunchte sjiek in sterrenrestaurant Dinner by Heston in Londen en verveelde zich twee uur lang geen minuut. En voelde zich ook niet alleen.
Tertia's Terrible Food Trends: groenterestaurants waar veggies niet welkom zijn
Groenten zijn hip. Afkeer van grote stukken vlees ook. Zelfs in de restaurantwereld. Aan de rand van Parijs is onlangs een groenterestaurant geopend. Prachtig gelegen, spectaculaire architectuur, een Michelinchef in de keuken, je kent het wel. Veel groenten op de kaart. Tomaat... met garnaal. Jonge preitjes... met een of andere vis. Bij de voorgerechten telde ik één vegetarisch gerecht, bij de hoofdgerechten geen. Wel alles met groenten in de hoofdrol, maar voortdurend gelardeerd met één of ander onderdeel van een dier.
Dichter bij huis: Volkskrantjournalist Mac van Dinther twitterde over een Belgische groentekok, Geert de Mangeleer van Hertog-Jan, nabij Brugge. Mac waarschuwde al dat je als veggie wel één en ander zou moeten laten liggen. En dat klopt: krakend verse radijzen... met zalm. Nou ja, ik kan wel meer voorbeelden geven, maar het komt er op neer dat de hele kaart zo doorgaat. Niet getreurd, De Mangeleer heeft volgens zijn site respect voor 'eigen eetgewoontes en allergieën': als ze tijdig worden gemeld, past hij het menu voor je aan. Dat is leuk! Maar wacht eens: op zijn Engelstalige site zegt hij dat je dan wel 25 euro extra betaalt. Waarom? Omdat je een deel van de kaart niet eet? Op de Nederlandse kaart is Geert milder: alleen 'extra ingrediënten die nodig zouden zijn, worden apart berekend'. Ja, heel welkom voelen we ons daar hoor.
Terug naar Nederland. In Amsterdam is restaurant Moderne geopend. 'Veel aandacht voor groenten,' zegt de eigenaar in de krant. De menukaart is nog niet online. We zijn benieuwd. In de tussentijd wenden we ons tot onze hippe vriendinnen, met bloemetjesjurk, die een moestuin bezitten. We nemen een rabarber, daslook en een krop sla mee. Thuisgekomen blijkt dat op die krop sla een slak zit. Zul je net zien.
En verder:
- Cupcakes eten is zo passé. Wij smeren ze liever.
- Niet moeilijk, maar zo mooi, deze paprikaterrine.
- Zoethout verkozen tot 'Medicinal plant of 2012'
- Kijk, met zo’n zelfontworpen koffiemok is duurzaam natuurlijk helemaal niet zo moeilijk.
- Wie oh wie voelt onze urgentie en begint een importlijn voor deze geweldige gezouten caramel chips. (met dank aan de tweet van David Lebowitz, wat zouden we zonder die man moeten?)
- Goed bezig met vezels, vitamine C en kruidenthee? Niets is minder waar! Stem mee op het meest misleidende product van 2012.
- Kook eens met cannabis. Spacecake, iemand?
Meer!
- April 2012: Currycollege, gerookte tofu en een lekker ijsje
- Maart 2012: Verwende vegetariërs, meloen met een hoedje en oliecrisis
- Februari 2012: Ploftofu, smulpaapjes en colcannon
- Januari 2012: een nieuw jaar, een nieuwe smaak - pizza voor spleetoog