Open menu

altDe Kerstman moet hoognodig afvallen. Magnetronmaaltijden zijn gezonder dan menu's van sterrenkoks. Albert Heijn verstopt luxe-artikelen. Een ober schrijft een bonnetje voor drie dikke meiden. Een Amerikaan verkoopt zelfgemaakte kopi loewak. Ei dat eigenlijk geen ei is. December 2012 in vogelvlucht.

 

De Kerstman bij de Weight Watchers?

altCarrièretechnisch zou dat geen slechte zet zijn. De Kerstman is tenslotte een idool en voorbeeld voor vele (Amerikaanse) kinderen. Dan kun je anno 2012 toch echt niet meer dik zijn. Hup Santa, op naar de sportschool en flink op dieet! Jazeker, dit werd serieus gesuggereerd door ene Roy Pickler, deelnemer aan de Amerikaanse afvalrace 'The Biggest Loser' en professioneel kerstmanvertolker. Moet de Kerstman nu net als Pickler ook een slordige 40 kilo afvallen? Geheel onwaarschijnlijk is het niet. Santa was een fervent pijproker, maar zijn pijp heeft hij onder druk van de antirooklobby al een poosje geleden aan Maarten moeten geven.

Misschien heeft Santa iets aan het kookboek Model Kitchen, waarin topmodellen hun favoriete recepten zonder koolhydraten presenteren. Nog een goede afslanktip: hef je Facebookaccount op, want wie sociale media gebruikt, wordt automatisch dik. En natuurlijk niet vergeten dagelijks te mediteren, want daar val je van af. Succes gegarandeerd.

Kant-en-klaar gezonder dan vers?

altTe zout, te veel koolhydraten, te weinig groenten. Kant-en-klaarmaaltijden hebben een slechte reputatie, maar zijn desondanks populair. En nu blijkt dat ze toch gezonder zijn dan, pakweg, de 30-minuten-menu's van Jamie Oliver en kornuiten. Dat wil zeggen: de menu's van tv-koks bevatten gemiddeld meer calorieën, vet en suiker dan een gemiddelde kant-en-klaarmaaltijd van de Albert Heijn of de Aldi. Of ze ook op het gebied van vitamines, vezels en andere gezonde stoffen ook beter scoren, wordt wijselijk in het midden gelaten.

De Britse bevolking laat zich door dit soort studies niet gek maken: bijna de helft van de Britten kookt een kerstmenu uit een boek van een tv-kok. Nu hopen dat de trend ook hier aanslaat, want het onbreekt in Nederland aan kookkennis.

altMaar hoe gezond eten we nu eigenlijk? Volgens de Deutsche Gesellschaft für Ernährung valt dat nogal tegen: er wordt weliswaar steeds meer groente gegeten, maar tegelijkertijd ook steeds minder fruit. En nog altijd eten Duitsers (en waarschijnlijk geldt dat ook voor Nederlanders) te veel dierlijke en te weinig plantaardige producten. En goede voornemens helpen ook al niet.

Achter slot en grendel

altWie in Oegstgeest bij de Albert Heijn luxe kerstproducten wilde kopen, liep de kans nul op het rekest te krijgen. Om het toenemende aantal winkeldiefstallen tegen te gaan, heeft de filiaalleiding besloten dure wijn en andere kostbare lekkernijen te 'verstoppen'.

Nog makkelijker dan kerstproducten jatten, die je dan toch weer zelf moet bereiden, is het om in een restaurant te eten en vervolgens te vertrekken zonder te betalen. Misschien wel handig als je een iets onopvallender signalement hebt dan de eetpiraat die momenteel wordt gezocht: ruim twee meter lang, ongeveer 120 kilo zwaar, de ene voet schoenmaat 43, de andere maatje 49.

altOok niet netjes: drie dames die hun restaurantrekening wél netjes willen betalen 'fat girls' te noemen. Dat kan de ober in het Amerikaanse Stockton die de niet erg vleiende woorden op een bonnetje schreef, duur komen te staan. In januari was er overigens een soortgelijk akkefietje met een pizza voor 'mevrouw Spleetoog'.

Dan is het beter eten in één van de nieuwe restaurants uit onze eigen veggie-friendly restaurantgids: het Turkse Sahlam in Rotterdam of het vegetarische, naar de curieuze naam luisterende, Voorheen Slagerij De Jong in Nijmegen.

Stront aan de knikker

Kopi Loewak is 's werelds duurste koffie, die wordt gewonnen uit de uitwerpselen van de Indonesische loewak, een civetachtige. Dit gegeven heeft een 47-jarige inwoner van Portland op een idee gebracht. In een advertentie meldt hij dat hij van plan is zijn zelf geproduceerde koffiebonen op te eten en het 'kopi loewak'-proces te imiteren. "Ik kan slechts een paar pond van deze bijzondere koffie produceren, dus bestel nu, voor het te laat is."

Tertia's terrible trend: eidooier die dat niet is

We komen steeds vaker nep-eieren tegen. Was het eerst alleen nog de Engelse kok Heston Blumenthal die van een gek knolletje nep-eiwit maakte en van iets koddigs met een gele kleurstof een nep-dooier in elkaar fröbelde, nu blijkt hij opeens overal navolging te krijgen. Maar wat is er mis met een gezellig gepocheerd ei? Waarom moeten we op het verkeerde been worden gezet met een dooier van dubbelgedraaide worteltjespuree en eiwit van pastinaakpuree. Of, gruwel, een nep-ei bij het dessert, gemaakt door een jolige kok, van ondermeer passievrucht. Willen jullie daar alsjeblieft snel weer mee ophouden? 

En verder

Voor wie al een tijdje niet bij de kapper is geweest

  • James Blunt opent een restaurant in Zwitserland. Hij zal overigens niet zelf in de keuken gaan staan. Of hij in plaats daarvan de hele avond You're Beautiful zal kwelen..
  • Jay-Z lanceert zijn eigen cognac. Misschien een nieuwe trend voor rappers-op-leeftijd?

Uit de wondere wereld der wetenschap

  • In Polen aten ze zo'n 7.000 jaar geleden al kaas. Dit bleek uit miniscule restjes op scherven aardewerk.
  • Er zijn nogal wat studies naar de relatie tussen voedsel en kanker. Ondanks regelmatige bangmakerij in de media lijken de resultaten tot dusver niet overtuigend.
  • altDe graanproductie loopt terug door de opwarming van de aarde. Als gevolg daarvan zouden spaghetti en macaroni luxeproducten kunnen worden.

Om op te vreten

En vooruit dan maar

  • Zonder een linkje naar de documentaire Rauwer is het maandoverzicht niet compleet. Tom schijnt nog steeds thuis te wonen en weer naar school te gaan, als we de media mogen geloven.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama