Open menu

Wat moeten dieven nu met 11 ton vlierbessen? In welke gevangenis kun je het lekkerste eten? Hoe duurzaam, gezond en lekker is biologisch nu eigenlijk? Mogen of moeten echte mannen ook gezellig kokkerellen? En is de Bob nu echt veroordeeld tot een hele avond cola en 7-Up drinken? Een crimineel lekkere september 2012 in vogelvlucht.

Lekker crimineel

Plundering in Oostenrijk! In Deutsch Jahrndorf zijn dieven aan de haal gegaan met maar liefst 11 ton vlierbessen. De politie vermoedt dat de daders er limonade van gaan maken (hier een recept). Of wordt het toch een lekkere vlierbessenjenever?

Dieven zaaien angst in Madagaskar! Of beter gezegd, ze jatten de luxe cacaobonen en bedreigen de arme cacaoboeren met hun wapens. En in geen velden of wegen politie te bekennen. Ondertussen is in Rotterdam cocaïne gevonden tussen de sinaasappels - die blijkbaar zonder dat beetje 'extra' niet zo interessant zijn als vlierbessen of cacaobonen.

Lekker eten doe je... in de gevangenis van Cardiff (Wales, Groot-Brittannië)! Chefkok Alberto Crisci heeft daar een toprestaurant geopend waar alle gerechten door gevangenen worden gemaakt en geserveerd. Een soort elitaire kookschool voor notoire boefjes dus. Plegers van zedendelicten zijn echter niet welkom in de keuken - is dat omdat de sausjes dan misschien een raar smaakje krijgen? Hun genitaliën zullen ze vast niet in de pan smijten - daarvoor moet je in Japan zijn. Omdat kannibalisme in dat land niet verboden is, wordt de bewuste kok waarschijnlijk aangeklaagd voor openbare schennis van de eerbaarheid.

Na een ruzie over geld heeft een Amerikaanse kok zijn vrouw gekookt! Klaarblijkelijk vond hij het resultaat te onsmakelijk om te serveren. Dit in tegenstelling tot een zekere Sweeney Todd.

Lekker intensief, lekker duurzaam

Vorige maand meldden we nog dat het Stockholm International Water Institute had berekend dat de mensheid drastisch minder vlees moet eten, als we in 2050 nog genoeg water willen hebben. Deze maand gooit Aalt Dijkhuizen van de Wageningen Universiteit de knuppel in het hoenderhok en beweert dat we nóg intensievere landbouw nodig hebben, willen we rond 2050 niet massaal van de honger omkomen. Uiteraard was deze uitspraak aanleiding voor giftige commentaren, waarin er nog even fijntjes op wordt gewezen dat 70% van de voedselproductie juist kleinschalig gebeurt en dat de intensieve landbouw in 'voorbeeldland' Nederland tot oneerlijke concurrentie en dumping leidt. Ook het Friesch Dagblad ziet liever blije koeien en varkens in de wei dan grootschalige productie voor groeimarkten als China.

Omdat wij ook graag blije koeien en kippen zien, kopen we zoveel mogelijk biologisch. Maar is een biologische wortel of ei ook gezonder dan een 'normaal' ei of een 'normale' wortel? Nou, nee dus. Is dat nu echt verrassend? Nou, nee dus. Maar blijkbaar denken veel mensen dat er in biologische producten iets 'heel gezonds' zit (en waar zou dat dan vandaan moeten komen?). Wel staat klaarblijkelijk buiten kijf dat biologische producten beter zijn voor het milieu en voor het dierenwelzijn.

Helaas is ook het predikaat 'biologisch' aan inflatie onderhevig. Tenslotte willen we ook niet te veel ervoor betalen, en het liefst kopen we de biologische producten gewoon in de supermarkt. Die hebben tenslotte 'groene hoekjes'. Schijn bedriegt! Ondertussen is 'biologisch' ook door de massa-industrie ontdekt. Een reportage op de Duitse ARD liet zien dat de biologische supermarkteieren helemaal niet zo diervriendelijk worden geproduceerd. En toch is dat geen reden om toch weer goedkope legbatterij-eieren te kopen: biologische eieren blijven het meest kipvriendelijk. Maar dan wel het beste van je regionale kippenboer op de markt.

En toch vragen we ons af: zijn we, ondanks goede voornemens en initiatieven - en een steeds groter wordende groep vega- en flexitariërs en bio-kopers - op de goede weg, of zijn we niet veel wijzer dan pakweg veertig jaar geleden?

Lekker mannelijk

Genoeg gezeurd. Tijd om weer eens over lekker eten te praten. En dat is blijkbaar een typisch vrouwenonderwerp. Gezellig samen koken, dat doet een echte man niet, aldus de Spiegel. Dat wij mannen dat toch menen te moeten doen (en dat de vrouwen menen dat we dat inderdaad moeten willen doen) is de schuld van televisiekoks als Jamie Oliver. Een middagje samen in de keuken rommelen? Pure tijdverspilling!

Nee, dan liever een gefrituurde Mars, te verkrijgen in het Britse Stonehaven. Een grote hit in die contreien. De firma Mars is minder gecharmeerd en laat weten dat de Mars-repen eigenlijk niet voor frituren zijn bedoeld, "as it does not fit the company's promotion of healthy living". Alsof iemand ooit een Mars heeft gekocht omdat het zo gezond is. Maar lekker is het wel, op zijn tijd.

We blijven even bij het fast-food en kondigen komend nieuwsfeit aan met gepast tromgeroffel: McDonald's opent een vegetarisch restaurant! En natuurlijk doet McDonald's dat in India, waar een groot deel van de bevolking uit religieuze overwegingen geen vlees eet. Om precies te zijn bij de Golden Temple in de heilige stad Amritsar. Een geniale zet of volkomen overbodig? De Guardian laat een voorstander (natuurlijk een man) en een tegenstandster (jawel, een vrouw) aan het woord.

Ook heel stoer: dieren in je eten, terwijl je dat eigenlijk niet verwacht. Zoals bijvoorbeeld een kikker in je zak spinazie. Of, nog spannender, een muis in je brood. Met dat soort verhalen scoor je vast goed bij je mannelijke collega's - maar lekker is anders.

Lekker nuchter

Wie de onfortuinlijke Bob is, moet het op een feestje vaak doen met saaie glaasjes cola en 7-Up, terwijl de rest van het gezelschap Belgische biertjes en fruitige wijntjes mag drinken. Maar dit kan binnenkort veranderen: 'temperance drinks' worden weer hip. De Temperance Movement was een Britse beweging die aan het eind van de negentiende eeuw streed voor minder (of geen) gebruik (of misbruik) van alcohol. Onder andere door het aanbieden van lekkere alternatieven. Momenteel zijn in Groot-Brittannië alcoholvrije cocktails als "Bollywood sour" (citroen, bubbeltjeswater, gember, vlierbes, appel) en "Sarsaparilla" (genoemd naar het gelijknamige kruid, met allerhande specerijen en citroensap) erg populair. Volgens Wikipedia is sarsaparilla overigens het lievelingsvoedsel van de Smurfen.

En wie toch liever gewoon bier drinkt, kan het beste een gewelfd bierglas nemen: het lijkt of er meer in het glas zit en je drinkt automatisch langzamer. Proost!

Tertia's lekkere trend: warm ontbijten

Ontbijten met een bammetje is zooo saaai. Gelukkig rukt het warme ontbijt meer en meer op. In het buitenland weten ze al langer dat een warm begin van de dag niet verkeerd is, maar in Nederland kwamen we lang niet verder dan een zachtgekookt, lauw eitje op zondag. Dat begint te veranderen. Hippe brunchzaken serveren tegenwoordig standaard een Tex-mex breakfast burrito: een spiegelei met tortilla's, hete bonen met chipotlesaus en veel tomatensalsa.

Met de groeiende interesse in duizendjarige eieren is er ook ruimte voor rice congee, een soort hartige Aziatische rijstepap, zonder suiker en kaneel dus. Heerlijk met wat ingemaakte mosterdgroente, pinda's en gebakken tofu erop. Nasi goreng of een Chinese paddenstoelensoep als ontbijt kan natuurlijk ook.

Inmiddels ook gespot op een kantoor: de ontbijtsalade. Koude bloemkool met wat azijn, aspergetips, radijsje, knapperige groene sla in een shaker. Ook lekker! Hoewel van warm de dag beginnen dan geen sprake meer is.

Lekker interessant

  • Jamie Olivers 30-minutenkookboek was al een bestseller, maar blijkbaar kan het nóg sneller. Binnenkort in de winkel: Jamie in 15 minuten. De Guardian onderzocht alvast of thuiskoks de maaltijden net zo snel als Jamie op tafel kunnen zetten.
  • Armani, dat merk van die foute pakken en zonnebrillen, blijkt nu ook bonbons te verkopen. Althans, dat blijken ze al enige tijd te doen, maar wij wisten het nog niet eerder. Vooral te koop voor veel geld in hotelwinkeltjes.
  • Een verlate 1-aprilgrap? Een Chinese boer kweekt peren in de vorm van een mediterende Boeddha.
  • Sushi is blijkbaar nog steeds hartstikke hip. En een inspiratiebron voor allerlei gimmicks waar je niet (of juist wel?) op zit te wachten.
  • Poetsen we binnenkort onze tanden met kokosnootolie?
  • Een beetje kalk op je zilveren bestek doet wonderen. Voor je IKEA-bestek is de vaatwasser waarschijnlijk ook goed genoeg.
  • Wat is makkelijker? Een banaantje schillen of een plastic verpakking openen? De Oostenrijkse supermarkt Billa denkt het antwoord te hebben. En heeft het toch mis.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama