Open menu

altWat wordt na umami de nieuwe smaaksensatie? Wordt jojo'en weer de voorjaarshit van 2012? Kunnen we dit jaar goedkoper uit eten gaan? En wat heeft frisdrank met vitamines te maken? Januari 2012 in vogelvlucht.

Over smaak valt te twisten

Sinds jaar en dag leven we in de veronderstelling dat onze smaak berust op vier basiscomponenten: zoet, bitter, zuur en zout. Ondertussen heeft dit kwartet gezelschap gekregen van het exotisch aandoende 'umami', een Japans woord dat 'hartig' betekent. Umami is onze smaakreceptor voor glutamaat, vooral gebruikt als smaakversterker (ve-tsin). Maar nu gaan er stemmen op om een zesde basissmaak aan het stelletje toe te voegen. Een component die je 'tongsensatie' zou kunnen noemen.

altLive Science noemt zeven kandidaten voor deze zesde basissmaak: kalk (een element dat we nodig hebben, maar niet echt lekker vinden), kokumi ('een mond vol', van dezelfde wetenschappers die het begrip umami de wereld in hebben gebracht), pittig, koel, metaalachtig, vet en koolstofdioxide (de 'prik' in frisdrank). Misschien een format voor Endemol: The Taste of Holland - welke smaak heeft de X-Factor.

The Taste of Holland is trouwens minder Hollands dan je zou denken: wij kaaskoppen eten het liefst Mediterraans. Dit geldt echter niet voor CDA'ers: die verkiezen de Hollandse pot, zoals het heurt. En niet geheel verrassend vind je de meeste vegetariërs onder de aanhang van Groen Links en de Partij voor de Dieren. Voer voor de Stemwijzer, zou ik zeggen.

Januari jojomaand

altBoze tongen beweren dat de gemiddelde Duitser 5 kilo zwaarder wordt tijdens de feestdagen. De conciërge op mijn werk droeg met zijn 8 kilo gewichtstoename in ieder geval flink bij aan dit gemiddelde. Mede daarom, en omdat januari de maand van de goede voornemens is, vinden we begin 2012 veel dieettips in de media. De Duitse Telegraaf, Bild, pakte uitgebreid uit met een lijstje misverstanden over afvallen. Een selectie: muesli bevat net zoveel suiker en calorieën als chocola; margarine is geen goed alternatief voor boter, maar boter is toch echt Heel Erg Slecht (met open deuren intrappen verbrand je in ieder geval weer wat vet); suiker maakt helemaal niet dik, mits je het met mate consumeert; van sporten val je niet af, maar toch meer dan van seks. Van die tips word je dus niet veel wijzer.

altDe welgerespecteerde New York Times pakt de zaken wat grondiger aan, met een artikel over de 'vetval'. Als je dieet, maakt je lichaam een 'hongerhormoon' aan, met de duistere naam ghrelin. Gecombineerd met een gebrek aan het 'verzadigingshormoon' YY is dat voldoende om je lichaam in alarmtoestand te brengen: slechte tijden, dus tijd om alle voedingsstoffen op te slaan. En verder worden er heel veel berustende woorden aan besteed dat dik worden vooral een kwestie van genetische aanleg is.Naar aanleiding van het uitgebreide artikel kwam een minstens zo uitvoerige lezersbrief annex petitie, waar zo ongeveer in staat dat koolhydraten de grote boosdoener zijn en dat dat nu eindelijk eens moet worden onderkend. Als lezen nu zou gelden als een inspannende activiteit, zouden we de links naar beide artikelen als dieettip kunnen geven.

Meer voor minder

altMaar waarom zou je je in januari druk maken over je gewicht? De bikinimaanden zijn tenslotte nog lang niet in zicht. Daarom zijn we blij dat we dit jaar goedkoper uit eten kunnen gaan. En nee, niet vanwege de eurocrisis, kredietcrisis of wat voor hippe crisis dan ook. "We zien dat lekker eten thuis op dit moment de trend is. De consument kiest ervoor om het thuis gezellig te maken.", aldus Jan-Willem Grievink, directeur van Foodservice Instituut Nederland. Toch lijkt ons dat beide fenomenen niet geheel ongecorreleerd zijn. BBC Food helpt ons in ieder geval een eindje op weg om voor minder centen thuis een lekker maaltje op tafel te toveren.

Overigens hebben wij West-Europeanen niets te klagen. Een interactieve visualisatie laat zien dat de Westerse landen de meeste calorieën binnen krijgen voor verhoudingsgewijs het minste geld.

Drink, broedertje, drink

altNaast afvallen is minder drinken een ander goed voornemen. En dat voornemen is wellicht binnenkort volkomen overbodig: onderzoekers van de UCLA in Californië hebben een stofje, dihydromyricetin (DHM), ontdekt dat ervoor zorgt dat we nooit meer een kater hebben. Overigens gaat het om een plantaardig middel dat we al vele eeuwen kennen, maar dat mag de pret niet drukken. De Britten lijken er trouwens weinig heil in te zien. Een officiële adviescommissie adviseert om minstens twee dagen per week geen alcohol te drinken. Daarnaast wordt een maximum van 21 consumpties voor mannen en 14 consumpties voor vrouwen per week als maximum geadviseerd. Verstandige taal, daar niet van.

Niks geen groente of fruit, maar pakjes en frisdrank!

altHet Vitamine Informatie Bureau heeft op een rijtje gezet uit welke producten wij onze vitamines halen. Let wel: niet welke producten de meeste vitamines bevatten. En dat leidt tot verrassende resultaten: zo halen wij vitamine C voornamelijk uit (fris-)dranken en sappen. En sausjes uit een pakje zijn een belangrijke leverancier van vitamine E. Laat dat Koken met Karin niet horen.

Voor wie zijn of haar kennis van vitamines en de Duitse taal wil testen: op Spiegel Online vind je een quiz met 11 pittige vragen. In het begeleidende artikel wordt er braaf nog eens op gewezen dat je geen supplementen nodig hebt als je gezond en afwisselend eet. Ook verstandige taal, daar niet van.

Pizza voor spleetoog

altEr was eens een New Yorkse van Aziatische afkomst, die een pizza bij Papa Johns bestelde. De dienstdoende pizza boy had haar naam, Minhee Cho, niet goed verstaan en schreef daarom gemakshalve 'lady chinky eyes' (Mevrouw Spleetoog) op het bonnetje. Mevrouw Spleetoog bleek echter communicatiemanager te zijn en een tweetstra. En jawel, een schandaaltje was geboren.

Tertia's Terrific Trend: zelf yoghurt maken

altOpeens maken mensen zelf yoghurt en waarom eigenlijk niet, want het is erg lekker. Het rare is dat je om yoghurt te maken eerst twee eetlepels.. yoghurt nodig hebt. We belanden liever niet in een filosofische, kip-ei-achtige discussie wat er dan eerder was (yoghurt of yoghurt), maar zo maak je dus zelf yoghurt. We lazen op Twitter dat de dame achter de supersite Tokowijzer.nl zelf yoghurt maakte in een mooi, Chinees yoghurtpotje. En dat was toevallig, want we kregen net een foto (zie hiernaast) van sieradenmaakster Floor Kaspers, die 25 yoghurtpotjes uit Beijing meenam. Trend op straat in Beijing: het idee is dat je ter plekke een potje pakt, een rietje door het papiertje prikt, leegdrinkt en weer terugzet: statiegeldpotjes, dus. Maar ook leuk voor in Nederland. Welke toko gaat ze leveren?

En verder

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama