Open menu

altTofu blijkt toch niet geheel ongevaarlijk te zijn. Suiker is net zo slecht als wodka en sigaretten. Er is niet eens zo heel veel mis met een fastfooddieet. Smulpaapjes trekken ten strijde tegen de kindermenu's. Een Koreaans rijstdrankje verovert Amerika. En goud voor Jamie Oliver. Februari 2012 in vogelvlucht.

Ploftofu

Onlangs is Wakker Dier begonnen met een campagne tegen de 'plofkip'. Geheel tegen wil en dank vond een Amerikaanse de vegetarische tegenhanger uit: de ploftofu. Naar eigen zeggen keek ze even om, terwijl de tofu in de pan pruttelde, en ineens was er een explosie, vlogen de ramen er uit en ging de sprinklerinstallatie af. "Ik heb niets verkeerds gedaan," beweert ze. Experts zien dat anders: die zijn er vrijwel zeker van dat de onfortuinlijke Amerikaanse heeft geprobeerd de oververhitte pan met water te blussen. Met explosieve gevolgen dus. Je bent dus gewaarschuwd.

Voor wie nog durft: een recept voor tofupannenkoekjes van Klary Koopmans.

altEn voor wie tofu niet goed genoeg is: vanaf komende herfst kun je écht vlees eten zonder gewetenswroegingen! Tijdens een conferentie in het Canadese Vancouver kondigde professor Mark Post van de Universiteit Maastricht triomfantelijk aan dat zijn team er in is geslaagd smakelijk kweekvlees te produceren, goed genoeg om lekkere hamburgers van te maken. En al zijn de experimenten nog in een beginstadium, topkok Heston Blumenthal is al benaderd om de eerste hamburger uit het lab in de pan te gooien. De media smullen er nu al van.

Suiker het nieuwe roken?

altHet levert alleen maar calorieën, het tast de lever aan, leidt tot vele andere chronische ziektes, en je gaat er langzaam maar zeker dood aan. Hoogst alarmerende berichten en verhitte discussies naar aanleiding van een artikel in het gerenommeerde Nature. Uiteraard hebben we het over het gevaarlijke stofje 'suiker'. Hoge bloeddruk, diabetes en een versneld verouderingsproces zijn nog een paar gevaren die op de loer liggen. Wis en waarachtig, suiker is net zo slecht als tabak en alcohol (het ultieme bewijs: alcohol is tenslotte het resultaat van het fermenteren van suiker). Hoog tijd voor actie dus. Een 'suikerbelasting' (in navolging van de onlangs ingevoerde vetbelasting in Denemarken) is te soft: in Amerika gaan stemmen op om suiker op één lijn te zetten met sigaretten en wodka. Binnenkort dus waarschuwingsstickers op citrusvruchten, die - zoals we allemaal weten - bol staan van de suiker?

Alle goede bedoelingen daargelaten, is er hier niet sprake van een inflatie van het label 'ongezond'?

Gezond eten bestaat niet

altEen mooi tegengeluid uit Duitsland: de Hamburger kok Tim Mälzer heeft, samen met onderzoekers van de Universiteit Heidelberg, een uitgebreid experiment op touw gezet. Vijfenveertig vrijwilligers hebben zich een maand lang onderworpen aan een strikt dieet: groep 1 kreeg uitsluitend 'gezonde' Mediterrane kost, groep 2 traditioneel vette Duitse gerechten, en groep 3 hamburgers en ander fast-food. De enige constante factor: de hoeveelheid calorieën per dag. En dat was afzien, vooral voor de fast-fooders: daar waar de 'mediterranen' een uitgebreide maaltijd met pasta, salade en soep kregen, moesten de 'fast-fooders' het doen met één (relatief fors) broodje hamburger als avondmaaltijd.

Na vier weken werden de groepen vergeleken. En wonder boven wonder: de wetenschappers konden geen enkel verschil ontdekken. Gewicht, bloeddruk, cholesterolgehalte, vitamineopname: alle drie groepen scoorden net zo goed. De conclusie: laat je niet gek maken door de honderden regeltjes van je voedingscentrum; eet gewoon, dan eet je al gek en goed genoeg, zo lang je er maar op let, hoe veel je binnenkrijgt.

Voor een ieder die het Duits passief beheerst: de uitzending van de Ernährungs-Check is een absolute aanrader. Wetenschap op een presenteerblaadje, statistisch onderzoek gecombineerd met persoonlijke inkijkjes, en rake vragen en antwoorden.

Met de paplepel ingegoten

altDe basis voor een leven lang gezond en vooral lekker eten wordt in de kinderjaren gelegd. Jammer dus dat restaurants als kindermenu vaak niets beters weten te verzinnen dan 'kip, patat en appelmoes'. Het initiatief Smulpaapje trekt hiertegen ten strijde en eist goede kindermenu's op de kaart, al was het maar kleine porties van een 'normaal' menu. Een van de drijfveren achter het initiatief is onze eigen Annemieke. In haar vaste column op PuurGezond weet ze haar wensen goed te verwoorden: "Ik wil liever niet tijdens het hele diner beetjes van mijn lekkere eten afstaan aan mijn peuter, om vervolgens zelf aan het eind van de avond nog hongerig zijn lauwe patat naar binnen te moeten werken."

Wij vragen ons af wat Smulpaapje nu vindt van de nieuwste trend in New York: babyccino, een chique naam voor kleuterkoffie, die bestaat uit gestoomde melk met een schuimkraag en een laagje chocoladepoeder.

Doe eens gezond en drink...

alt... bier in plaats van wijn. Want een glaasje gerstenat is volgens Welingelichte Kringen minder schadelijk dan een glaasje rood of wit. Wie niet van bier en wijn houdt, of nóg gezonder alcohol wil drinken, kan eens een nipje wagen van de makgeolli. Daarvoor moet je wel naar Zuid-Korea of naar Amerika, want daar is dit traditionele Koreaanse gefermenteerde rijstdrankje sinds kort helemaal hip. En uiteraard niet gespeend van gezondheidsclaims: volgens professor Lee Dong-Ho van de universiteit van Seoul, barst het drankje van de vitaminen, vezels en gezonde micro-organismen. De Koreanen hopen dat het drankje ertoe bijdraagt, de Koreaanse keuken wereldwijd bekend en geliefd te maken.

Geen drankje zonder een hapje erbij. Bijvoorbeeld vegetarische Koreaanse taco's met kimchi. Mocht je dat vooralsnog te exotisch vinden, dan kunnen we je deze bitterballen met cantharellen (of gewoon champignons) aanraden.

Goud voor Jamie Oliver

Nee, dit keer niet nog eens een onderscheiding, maar een heuse piratenschat, met juwelen, goud, een wapen en (enigszins anachronistisch) de mastertapes van de Britse jaren-tachtig bands Joy Division en New Order. De schat werd gevonden in de kelder van zijn nieuwe restaurant in Manchester, vier dagen voor de feestelijke opening. Jamie Oliver zal echter geen cent zien van de miljoen pond die de schat waard is. Wel is het natuurlijk prima PR voor zijn nieuwe restaurant.

Tertia's Terrific Trend: Iers streeketen.

altOpeens kun je niet meer om Iers streeketen heen. De aardappel speelt daarin een hoofdrol, want meer nog dan de Hollanders zijn de Ieren aardappeleters. Zo maken ze er colcannon mee: een aardappelpuree met kool en prei en eventueel vegetarische bacon. Je kunt het als stamppot eten, of er koekjes van maken en die weer bakken. Lekker! Of wat dacht je van een Porter cake, een rozijnencake met Iers, bruin bier. Leuk, dat Ierse streeketen, daar willen we best meer van proeven.

En verder

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama