Open menu

Een lading schandalen en schandaaltjes. Een afzakkertje met bloedsinaasappels en een opkikkertje met matcha. Slenteren in de binnenstad is hartstikke gezond. Lekker sporten met McDonalds. Een leuk restaurant met een vegetarische kaart op Terschelling. En uien zijn ineens het hoogtepunt van gerechten. Februari 2013 in vogelvlucht.

Een gegeven paard...

Hoe noem je iemand die tegen zijn lasagne praat? - Een paardenfluisteraar. Gezien op de verpakking van een lasagne: "bevat 324 calorieën en 0,4 pk". Ondertussen is er ook zeepaard in vissticks gevonden. Zo, genoeg flauwe grappen over hét gespreksonderwerp van de maand. Geen flauwe grap: een Duitse minister vond dat je die lasagnes - die met veel misbaar zo snel als het ging uit de schappen moesten - nog prima aan de armen onder ons kunt voeren. Heel liefdadig en vooral heel consequent.

In de Duitse Spiegel betoogt Silke Burmester dat de consument de voedselschandalen vooral aan zichzelf te wijten heeft. Zolang onze niet-vegetarische medemens vindt dat eten zonder vlees geen eten is, zolang wij met zijn allen maar al te graag onze ogen sluiten voor de vele misstanden in de voedingsindustrie, en zolang we het allerliefst voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, zal voedselfraude schering en inslag blijven.

Des te frustrerender is het als je voor relatief veel centjes wél biologische eieren koopt (vooral blijven doen) en dat die biologische eieren dan helemaal niet biologisch blijken te zijn. Inderdaad, alweer een voedselschandaaltje, waar ook Nederland geen onbelangrijke rol in speelt.

En dan was er ook nog het beruchte uienkartel: zeven uientelers hebben delen van hun akkers vernietigd om zo de prijs op te drijven. Daar groeiden vast en zeker geen hippe cevenne-uien, waar je sowieso al voldoende geld voor neer moet leggen.

Het allergrootste schandaal hebben we overigens nog niet eens genoemd: inferieure Belgische chocolade 'made in China'. Ten strijde!

Een afzakkertje of een opkikkertje?

Er zijn nog fantastische bloedsinaasappels, heel gezond, tenzij je er margarita's mee maakt. En zo'n margarita gaat er wel in na al dat slechte nieuws. Overigens komt daar geen paard aan te pas, hooguit een dansende olifant. Nog chiquer (of in ieder geval een stuk duurder) is een flesje pink rosé uit de biologische wijngaard van Brad Pitt en Angelina Jolie.

Wie liever een opkikkertje heeft dan een stuk in zijn kraag, kan zich wagen aan een kopje matcha. Deze groene thee uit Japan krijgt nu echt voet aan de grond in Europa. Matcha is in de vijzel gemalen gedroogde thee, een groen poeder dus, dat je kort moet opschuimen. Overigens kun je er ook prima ijs mee maken.

Veel te gezond

We eten te veel, te vet en te zout, en we bewegen te weinig. Dat is er ondertussen al afdoende ingewreven - en bovendien let jij zelf natuurlijk wel op de pondjes en slenter je braaf uren langs de etalages in de binnenstad. Daarnaast is ook nog eens aangetoond dat vegetariërs 32% minder kans op aandoeningen aan het hart hebben. En omdat vegetariërs natuurlijk dagelijks een bord linzensoep eten, krijgen wij voldoende 'groen eiwit' binnen. Niets aan de hand dus.

Gezond eten is belangrijk, maar je moet niet overdrijven. Als je alle adviezen van het Voedingscentrum en dergelijke instanties letterlijk opvolgt, zou je welhaast een eetstoornis op kunnen lopen: orthorexia nervosa, oftewel dwangmatig gezond eten. Wij vragen ons ineens af: hoe zou het met onze rauw etende Tom gaan? Daar hebben we al een poosje niet meer van gehoord.

Gelukkig is de voedingsindustrie onzettend creatief in het vinden van methoden om ons te behoeden voor orthorexia nervosa. Sterker nog: ze maken gebruik van methoden die vroeger in zwang waren bij de tabaksindustrie. Net zoals Marlboro sportevenementen sponsorde, zetten McDonalds, Coca Cola en Ferrero zich poeslief in voor gezonde voeding en sport voor kinderen. Een portie McNuggets past trouwens prima in dat concept: de McDonalds bij mij in de buurt beweert dat die 'vaker worden gecontroleerd dan je huiswerk'.

Niets mis met een lekkere margarita of een veggieburger met patat op zijn tijd. En een paar bacteriën mogen de pret ook niet drukken, die verhogen alleen maar je weerstand. De Australiërs denken er anders over en verbieden het uitblazen van kaarsjes op je verjaardagstaart, als je die vervolgens uit zou willen delen.

Weg met de winter

Wat ook verboden zou moeten worden: sneeuw en ijs na Kerst en Oud en Nieuw. Of het al niet erg genoeg is om in de regen je kerstinkopen te doen, moet het zo nodig pas winter worden als je weer gewoon moet werken. En geen Elfstedentocht om het leed te verzachten. Half Nederland kampt met chronische verkoudheid en griepverschijnselen.

Tijd dus om de zomervakantie te plannen - of een midweekje in het voorjaar. Het Friese Waddeneiland Terschelling is een populaire bestemming. Reserveer dan meteen een tafel in 't Golfje in Midsland-Noord. Al was het maar omdat ze een ontzettend leuke vegetarische kaart hebben.

Of troost jezelf met het vooruitzicht dat je in de troosteloze en veel te koude maart kunt genieten van een ouderwetsche gemberboterkoek.

Tertia's Trend: uien

De ui is hip. Je hoort tegenwoordig het ras te weten ("Is dat een cevenne-ui?" "Nee hoor, gewoon een Hylander"), en de ui is nu opeens het hoogtepunt van gerechten. Gerechten met gepofte ui, uien-tatins met hippe kruiden en salades met drie soorten gemarineerde en gepickelde ui zijn inmiddels geen uitzondering meer. En we kunnen het niet eens aan de crisis wijten, want voor een beetje hippe ui betaal je ook nog flink. Wij houden het maar bij de oude, vertrouwde Indiase onion bhaji's.

En verder

Ondertussen op het forum

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama