Open menu

boelaerbuurt thbEr zijn nogal wat Antwerpse buurten waar een verjongde bevolking ook nieuw leven bracht in een ingeslapen horecalandschap: het Groene Kwartier, het Antwerpse Zuid rond het KMSKA, en Zurenborg rond de Dageraadplaats. Sinds enkele jaren gebeurt hetzelfde in de Boelaerbuurt, ten oosten van Berchem-Station en de Ring. Vele jonge gezinnen werden aangelokt door het groen van de parken, de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en ooit nog haalbare woningprijzen. Met hun komst kwamen er naast gewone ook trendy winkels en vele eigentijdse cafés en eetzaken. 

Eén van de eerste alternatieve adresjes was Café Josee, op de hoek van de Vosstraat en de Gitschotellei. In deze buurtbar kun je ontspannen ontbijten, lunchen en aperitieven. Groenten spelen de hoofdrol in gerechtjes als quiche en cake. De drankenlijst, met onder andere eigen limonades en lekkere warme drankjes, is met zorg samengesteld.

Dat is ook het geval, vooral wat de bierkeuze betreft, met het schuin tegenover gelegen bruin café Foxy in de Vosstraat. Het bieraanbod, boeiend en niet té uitgebreid, krijgt van ons de prijs voor de mooiste bierkaart van de buurt. Wie honger krijgt, kan er een vegetarische pasta bestellen of eventjes terug de Gitschotellei opwandelen naar het Indiaas restaurant Delhi Masala. Het staat al jaren in onze restaurantgids voor zijn smakelijke vegetarische curry's.

delhi masala

Foto: Delhi Masala

Een eindje westelijker, aan de kruising Karel de Preterlei-Gitschotellei, rezen verschillende hotspots uit de grond. Een traditioneel café kreeg een metamorfose tot buurtcafé Bar Brul, met groot terras. In deze toffe ontmoetingsplek van het jonge én wat oudere Borgerhout, hier intussen ook al tot Borgerwood herdoopt, wordt de Karmeliet van het vat of een ander origineel bier perfect getapt. Bij Francois ernaast kun je in een loungy bar-sfeer een cocktail of uitgezochte wijn drinken bij een tapa.

Bij Bowie, een prima brasserie met een hoek af, staan ook enkele niet alledaagse vegetarische gerechten op de kaart. Bij de snacks vinden we de artisjokbereiding een lekkernij. Wat verder op de Karel de Preterlei vind je bij deli Barrio in de verstoog gerechten om mee te nemen of ter plaatse te eten, waaronder altijd enkele vegetarische, zoals een lasagne, een curry of een salade. In een zijstraatje ligt wat verborgen de sympathieke, kleine wijnbar Rocco, waar je kwaliteitsvolle wijnen kunt degusteren bij een plate.

brasserie bowie

Foto: Brasserie Bowie

We wandelen terug naar de Gitschotellei, waar enkele bijzondere adresjes bijkwamen. Wie zijn bierpassie nog niet in Foxy of Bar Brul bevredigde, kan een ter plaatse gebrouwen bier proeven bij brewpub Gistgeest. Favorieten van de brouwer zijn de bierstijlen saison, stout en ipa, maar je zult hier telkens wel een ander brouwsel kunnen proeven. Ernaast houdt cateraar voor feesten De Buren ook restaurant. Er staan altijd een aantal te delen vegetarische gerechtjes uit de wereldkeuken op de kaart.

Eén van de laatste te ontdekken nieuwkomers is Fredo, dat vergeten groenten centraal stelt. Vele, te delen, borden op de wisselende kaart zijn vegetarisch en met zorg en verfijning bereid. Voeg daarbij een informele, vlotte sfeer en betaalbaarheid: reserveren is hier wenselijk.

Wat verder aan de overkant is de oorspronkelijke foodtruck Table d'Ho een drukbezocht Koreaans restaurant met een licht, aantrekkelijk interieur. De combi van vegetarische voorgerechtjes is er onze favoriet, er zijn ook twee vegetarische hoofdgerechten met telkens verrassende bijgerechtjes. Reserveren noodzakelijk.

table d ho

Foto: Table d'Ho

Het Aziatische fusion-restaurant Ronin mist met zijn klassiek Aziatisch interieur de hipheid van de vorige zaken. Wat jammer, want de keuken is zeker het ontdekken waard en zeer betaalbaar. Dat merk je ook aan de thuisbezorging, die hier op volle toeren draait. Op de uitgebreide kaart vind je, naast de huisspecialiteit sushi en varianten, ook steeds vegetarische versies van Aziatische schotels uit drie landen, zoals gyoza, loempia, curry, teriyaki en andere. De tempura, op verzoek helemaal veggie, was licht, bros en lekker.

We vermoeden dat nog meer interessante culinaire plekken de kop zullen opsteken in dit nieuwe Zurenborg, Borgerwood aan Boelaerpark.

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama