Open menu

antwerpen grieksetaverne thbOp 1 en 2 oktober nam een honderdtal Antwerpse eetzaken en drankgelegenheden deel aan het festival Smaakmeesters, dat Antwerpen als culinaire bestemming nog meer op de kaart moet zetten. Of, zoals schepen Koen Kennis stelde: dit is in Vlaanderen culinair wat Tomorrowland voor de muziekfestivals is. Naast kookdemonstraties, wandelingen en proeverijen kon je bij de deelnemende zaken tegen voordeeltarief een proevertje van een 3 euro binnenhappen of een groter gerecht proeven tegen 8 à 10 euro. Het was een prettige manier om enkele eetzaakjes te leren kennen waar we nog niet geweest waren.

Er namen verschillende zaken van zowel het Zuid, de buurt rond het prachtig vernieuwde KMSKA, als van het Eilandje aan het MAS deel.

Wij bleven echter hangen in het historisch centrum en startten in de Lange Koepoortstraat. Ingericht als woonerf werd deze straat aantrekkelijk voor de wandelaar die in de richting van de Grote Markt of het Eilandje kuiert. Tussen de vele leuke adressen stond Smaeck al lang op mijn verlanglijstje, want ik lust graag kroketten, die door de Nederlandse uitbater hier op zijn Nederlands-Frans als croquetten worden gespeld. Als de Belgen met hun frieten Nederland mogen veroveren, is een omgekeerde kroketten-invasie een gepast antwoord. Op het menu staan grote luxe-kroketten en mini-tapaskroketten. Van die laatste proefden we er vijf voor de redelijke prijs van 8 euro. Er zijn veganistische bitterballen en kroketten met kaas-rucola, bospaddenstoelen, truffel, geitenkaas, groenten, Thai-green curry. We vonden de korst perfect bros en de vulling smeuïg.

antwerpen smaeck

Foto: Smaeck

De levendige Hoogstraat

Langs de Kaasrui, Torfbrug en Kathedraal staken we door naar de Hoogstraat, sinds jaren een drukbezochte straat met winkels, cafés en restaurantjes. We wandelden langs het volledig vegetarische Indiase Sangheeta, het Israëlische Falafel Tof, het eenvoudige en voortreffelijke Libanezza, met steeds een combi van verse, veggie mezze op het krijtbord, en de kebab-zaak met een twist Kwat, waar ik voor een lunch eens blij verrast werd door het mooie vegetarisch aanbod. Jammer dat hier de ballonnen van de Smaakmeesters niet wapperden, want de koks hier zijn wel degelijk Meesters in smaak.

antwerpen kwat

Foto: Kwat

Tota, Msemen en Griekse Taverne

Op het terras van Tota vulden we het bestelformulier in voor een empanada met spinazie en ricotta (3 euro) en een hartige chimichurrisaus met veel groene kruiden en knoflook (1 euro). Tota is de naam van de moeder en de grootmoeder van de Argentijnse familie die hier haar rijkgevulde dunne deeg serveert, zonder olie of vet bereid in de oven. Het deeg is inderdaad licht en smakelijk en heeft vele vegetarische vullingen, zoals aardappelen en linzen, pompoen en maïs, zoete aardappel, caprese, vier-kazen, peren en kaneel.

antwerpen tota

Foto: Tota

Even verder liepen we voorbij het sympathieke Marokkaanse Msemen dat, zoals de naam al zegt, pannenkoeken met lagen maakt met allerlei, dikwijls veganistische of vegetarische, toppings. Samen met Harira-soep, een brewat (gevuld filodeeghapje) en muntthee betaalde je voor deze gulle combinatie nog geen 15 euro. We onthouden dit adresje voor een later bezoek.

antwerpen msemen

Foto: Msemen / Smaakmeesters

We beëindigden onze smaakwandeling in de taverne van het Grieks Huis op de Vlasmarkt, die we al van vroeger kenden voor zijn warme, ongedwongen sfeer. In de zomer is de grote binnentuin er een oase in de stad. Met plezier stelden we vast dat er vele klassiek-Griekse veganistische en vegetarische mezze op de kaart staan: net zoals in Griekenland kun je er een maaltijd mee samenstellen. Als hoofdgerecht valt een vegetarische moussaka op. Voor het festival waren er als proevertje bruschetta en als groter gerecht courgetteballetjes met tzatziki (10,50 euro). Dit waren drie uit de kluiten gewassen, behoorlijk machtige ovalen ballen met een vulling van geraspte courgette en kaas, een groot stuk knapperig brood met knoflookboter en een lichte, niet te opdringerige tzatziki. Bij het aansnijden van de derde bal stelden we vast dat we stilaan even gevuld geraakten als de geproefde hapjes. 

antwerpen grieksetaverne

Foto: Griekse Taverne

Smakelijk

Het festival gaf een mooi programmaboekje uit waarin deelnemende zaken werden voorgesteld, een bron voor nieuwe ontdekkingen. Voorgestelde vegetarische en veganistische  gerechten kregen respectievelijk één of twee groene knollen mee en het was een prettige vaststelling dat er vele knollen te rapen vielen. Met de vele pizzazaken erbij zullen in deze buurt nog maar weinig gevulde of belegde wereldse deegbereidingen ontbreken. Voor relatief weinig geld vind je hier avontuurlijk, vegetarisch straateten en maak je een landenreis zonder milieubelastend vliegen.


Meer Antwerpen!

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

the Kitchenary

horecarama