Open menu

oud berchem thbOnze verkenningen rond het treinstation van het Antwerpse Berchem, waar ook vele internationale treinen halt houden, zouden niet volledig zijn zonder in de gezellige buurt ten zuiden ervan te flaneren. In de lange, centrale as Statiestraat-Driekoningenstraat, van oudsher een bekende winkelstraat, zijn nu vele Turkse bakkers, Marokkaanse theehuizen en fastfoodzaakjes uit de grond geschoten. We zoeken naar de plekken die voor de jonge én oudere buurtbewoners en voor de nogal eens in het weekend aanspoelende  citytrippers hipheid aan gemoedelijkheid koppelen, met altijd voldoende vega-insteek.

Van Brel tot Kunthun 2

Zowat halverwege onze wandeling lokt gastro-pub Brel al sinds vele jaren de jongere bevolking die hier neerstreek op zoek naar betaalbaar wonen. Deze coole, informele zaak met zomers terras heeft altijd veggie aanbiedingen, zoals shakshuka, burrata of belegde toast.

brel ontbijt

Foto: Brel

Even voor Brel is er een vestiging van de Turkse vegetarische keten Cigkoftem. Vele omwonenden bestellen hier graag een bezorg- of afhaalmaaltijd.

Bijna op het einde van de Driekoningenstraat is sinds enkele jaren het Tibetaanse Kunthun 2 een publiekstrekker met zijn voordelige, authentieke gerechten en vriendelijke bediening. Een greep uit de ruime kaart - vegetarisch geen probleem - is altijd een avontuur.

kunthun2

Foto: Khuntun 2

Somista aan de overkant is een koffiebar die ook lekkere wijnen en cocktails schenkt. Voor ontbijt, lunch of tapas lokt Somista naast buurtbewoners nogal eens jonge toeristen aan die het hippe imago van de zaak via de sociale media ontdekten.

Rond het De Villegaspark

Wij wijken ook graag wat oostelijker uit, naar de buurt van het De Villegaspark. De wandelaar-natuurliefhebber kan hier overigens een oversteek maken langs de brug over de Singel. Temidden van de verkeersdrukte vind je het unieke, wilde natuurreservaat De Wolvenberg. Het sluit aan bij het Brilschanspark en beide vormen zo samen de groene long van Berchem.

Dorst en honger na de wandeling kunnen gestild worden bij eetcafé Villegas, dat open is van 's morgens tot 's avonds, voor alle eet- en drinkmomenten die de dag biedt. De dinerkaart oogt toegankelijk met nogal wat klassieke gerechten en ook een vegetarische curry en groentelasagne.

villegas

Foto: Villegas

Iets verder heeft het gezellig muziek-eetcafé Tati, ook aan een mooi pleintje gelegen, altijd leuke vegetarische gerechtjes, zoals een pasta, salade, hummus, flatbread.

Cabagine aan hetzelfde plein, heeft voor lunch of diner onder andere een veggie sandwich, salade of pita falafel.

Bij het iets noordelijker gelegen Vitis gaan we graag op gastronomische ontdekking. De kokkin is een herborist en wildplukker en deze passie kom je dikwijls in de originele suggesties tegen. Een bord tapas met de oogst van de wildpluk is er altijd een culinaire belevenis. Zowel bij de voorgerechten als de hoofdgerechten zijn er altijd vegetarische en veganistische opties, te genieten met een natuurwijn of speciaalbier.

vitis

Foto: Vitis

Overal wat vegetarisch, maar vegetarische walhalla's ten westen

In andere nog niet genoemde huiselijke eetplekken, zoals Sonseveria en lunchbar Emma, wordt helemaal met de vegetariër rekening gehouden. Hierin weerspiegelen al de genoemde zaken een gelukkige evolutie. De tijd waarin we in onze restaurantgids met vreugde een zaak met één vegetarische pasta of een gebakken camembert als vegetarische optie aankondigden ligt gelukkig achter ons. Natuurlijk helpen hier ook de ligging in een stad en de smaak van een gedeelte van de verjongde bevolking.

sonseveria

Foto: Sonseveria

Het is misschien enkel wat jammer dat nog geen enkel restaurant hier een volledig plantaardige kaart heeft, met al dan niet enkele niet-vegetarische extra's.  Maar wie een avondje verfijnd vegetarisch uit eten wil kan kiezen uit drie wat meer westelijk, aan de periferie van deze buurt, gelegen zaken.

In het Groene Kwartier kun je bij Camionette genieten van een hoogstaand plantaardig gangenmenu. Het sympathieke vegetarische buurtrestaurant extra fika in de Boomgaardstraat heeft een mooi, wisselend menu met keuze tussen twee voor- en hoofdgerechten. Op het einde van de Boomgaardstraat naar links ontvangt het kosmopolitische hotel Yust fijnproevers en levensgenieters in zijn restaurant Eppo, waar je in een gangenmenu of à la carte originele plantaardige gerechten proeft in een warm, eigentijds interieur.

extrafika

Foto: extra fika

Hip en dorps

Sommigen noemen dit, misschien met een beetje chauvinisme, de hipste buurt van de stad. Er is in elk geval een prettige mix van oorspronkelijke bewoners, nieuwkomers en sporadische citytrippers. Door de nabijheid van het station ontdekken die laatsten een sfeervolle buurt die tegelijk een wat dorps en, door de multiculturaliteit, stedelijk karakter heeft. Er is hier echter niet de toeristische toevloed die het Antwerpse centrum in het weekend kent. Daardoor is het fijn er een poosje ontspannen te kuieren en iets te gebruiken in één van de vele hippe en minder hippe adressen.


Meer!

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama