Open menu

mons thbWie het tergend trage autoverkeer van de Brusselse Ring wil vermijden, kan treinen naar de Henegouwse provinciestad Mons (Bergen). Je komt dan evenwel niet aan in het nog steeds onafgewerkte nieuwe station van de controversiële architect Calatrava, dat al in 2023 diende open te gaan - daarnaast vertienvoudigde de prijs tegenover de oorspronkelijke raming. Dit gigantisch ruimteschip in opbouw oogt als een vervreemdende, megalomane droom die een financiële en organisatorische nachtmerrie werd.

Levendig en mooi

Nog culturele hoofstad van Europa in 2015, bezit deze charmante, authentieke stad tal van bezienswaardigheden en erfgoed, gelegen op wandelafstand. Publiekstrekker is het architecturaal indrukwekkende, hedendaagse CAP, waar tot 18-8-2024 een prachtige Rodin-tentoonstelling loopt. Vanaf het hooggelegen Belfort heb je een geweldig uitzicht op de streek en op de kronkelende straatjes en oude gebouwen. Eén parel ervan is het monumentale art nouveau-pand Losseau.

Maar niet enkel de rijke geschiedenis van de stad boeit: in een ingenieus verbouwde oude abdij heeft de universiteit het museum MUMONS, waar tot 13 april 2025 zowel de meest betoverende foto's van verre sterrenstelsels als ook microscopisch allerkleinste elementen worden tentoongesteld. Vergeet ook niet de crypte te bezoeken waar een moeder-overste de geschiedenis vertelt van haar verdwenen abdij.

Maar nu laat ik u verder verdwalen in de stad, want ik heb honger gekregen.

 

mons grote markt

Foto: Visit Mons

Vegetarisch in Mons

Deze dicht tegen Frankrijk gelegen stad richt zich ook in haar eetcultuur meer op het buurland en mist dus de uitgesproken vegetarische adressen van steden als Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Gent. Een aantal restaurants worden op Tripadvisor als "geschikt voor vegetariërs" aangeduid, maar uit de kaart blijkt dat niet altijd. Het doet denken aan bierpubs die ook voor geheelonthouders geschikt zouden zijn.

Er zijn bekende ketenrestaurants als Dirty Vegan Burger, Exki, Le Pain Quotidien, Panos. Wie een minder gestroomlijnd eethuisje zoekt kan bijvoorbeeld op de Grote Markt iets eten bij het door lambrizeringen warm en traditioneel aandoende Excelsior. Er is een copieuze groentesalade met drie grote croutons of een vegetarische burger met frieten.

Ook het gevestigde, vertrouwenwekkende Le Carillon heeft een vegetarische keuze met een burger, salade, penne, champignons en zelfs bouletten. Meer mediterraan is Maxime's waar je een burger, gegarneerde feta en een vegetarische pita kunt bestellen, maar misschien een aanpassing moet vragen van de "pesco-vegetarische" mezze.

mons le carillon

Foto: Le Carillon

Maar we kijken culinair toch vooral uit naar de avond en ons diner bij Cocotte.

Cocotte, cantine moderne

Toen we Cocotte in onze restaurantgids plaatsten, kreeg die recensie een onverklaard groot aantal lezers. Was het omdat dit het enige uitgesproken vegetarisch restaurant in de stad is of omwille van een grote schare fans? Helaas besloot Cocotte er op het einde van juli 2024 mee te stoppen, dus was het nu of nooit om het originele concept van deze zaak uit te proberen.

Het juni-menu bestond, zoals gebruikelijk hier, uit een trio veggie voorgerechten. Een koude Spaanse soep Ajoblanco verrast met kersen- en amandelsmaken. Een volwassen kaaskroket krijgt als dipsaus een chutney van abrikoos, olijven en campari. Te delen is een diep en warm smakende puree van favabonen met gekaramelliseerde ui. Het doet uitkijken naar het vervolg.

We kiezen uiteraard niet het enige, Italiaans geïnspireerde vleesgerecht of de courgette-lasagnes, maar zijn wel nieuwsgierig naar een Spaanse, grootmoederlijke kikkererwtenstoofpot. Daarin zijn ook hardgekookte eieren, manchego, verse kruiden en oliebollen van porei verwerkt. Een ongewone, verrassende, innemende vegetarische bereiding.

De goedkope witte huiswijn (23 euro) smaakt best, maar zoals het geval is bij de cocktails en bieren, zouden we toch een iets ruimere keuze van wijnen aanraden. Uit de drie nagerechten kiezen we de sorbet van abrikoos. Dit gangenmenu komt op 32,50 euro per persoon, toch echt een koopje.

We vernemen van de gastvrouw nog dat de passie voor vegetarisch eten onverminderd blijft en gehoopt wordt om in 2025 een nieuw project op te starten.

Mocht iemand deze zomer nog de kleurrijke keuken van Cocotte willen proeven: de zaak is niet in het centrum maar aan een invalsweg gelegen en reserveren is vereist. Het allerlaatste menu van de maand is op een gelijke manier opgebouwd als het door ons geproefde.

mons le cocotte

Foto: Visit Mons

Andere adressen

Waar de plaatselijke keuken niet veggie-minded is, biedt de uitheemse dikwijls soelaas.

We drinken eerst een onbekend doch smakelijk streekbier in de tientallen ambachtelijke bieren schenkende Get a  Pinte op de trendy Marché aux herbes. Dan steken we de markt over naar het Nepalees-Indiase Gurkha, waar we zeer vriendelijk worden ontvangen. De kaart heeft de uitgebreide en geruststellende afdeling vegetarische gerechten die we van gelijkaardige eethuisjes kennen. We delen een goede vegetarische samosa (8,5 euro) en genieten van een royale curry van gemengde groenten (11.50 euro) en veganistische kofta-balletjes in saus (12 euro). Met rijst en naanbrood, apart te bestellen voor een klein prijsje, blijft dit ook voor de portefeuille een vriendelijke zaak.

mons gurkha

Foto: Gurkha

Onder andere exoten, niet uitgeprobeerd doch door velen geprezen, vermelden we nog Le Touareg, met een vegetarische salade en tajine, of La petite couscoussière met een Tunesische geitenkaas-brique, chakchouka en groentecouscous.  Meestal hebben de Libanezen mooie vegetarische mezze en dat is ook het geval bij Restaurant Baalbeck en Les Portes d'Orient.

Au revoir, Mons

Met warme gevoelens voor de vriendelijkheid van zijn inwoners en de charme van zijn straatjes en historische gebouwen strelen we nog eens met de linkerhand het kopje van het zwarte aapje aan het stadhuis. Dat brengt een jaar geluk. Hopelijk deden de vele bruidsparen in chique uitdossing en de vrolijke vrijgezellenfeest-vierders dat ook. Maar of we binnen het jaar al betoverd door het nieuwe station kunnen aankomen lijkt twijfelachtig.

mons aapje

Foto: Visit Wallonia

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama