Open menu

maandoverzicht 256x192Een vegaburger mag in Nederland gewoon weer 'burger' heten. De Impossible Whopper krijgt tegenstand van zowel veehouders als veganisten. Een Brits kinderdagverblijf besluit tot woede van enkele ouders alleen nog maar veganistische maaltijden aan te bieden. Als de vegetarische lunch standaard wordt, kiezen meer dan 86% van de mensen daarvoor. Het kerstfeest wordt steeds vegetarischer, vooral de bijgerechten dan. Chocopasta voor baby's en kindertomatensaus met extra veel suiker zijn de winnaars van de gouden windeieren in Nederland en Duitsland. Een Russische boerderij zet koeien virtual-reality-brillen op. Nederlandse en Belgische supermarkten vinden dat groente en fruit geheel zonder plastic niet mogelijk is, in Nieuw-Zeeland doen ze het gewoon. Steeds meer sterrenchefs stoppen of kiezen voor een ander concept. December 2019 in vogelvlucht.

De vega burger

De strijd is gestreden: in Nederland mag de vegaburger gewoon 'burger' blijven heten, als maar duidelijk is dat het een vegetarisch product is. In Frankrijk blijven namen als 'schnitzel' en 'burger' voorbehouden aan vleesproducten.

De Impossible Whopper van Burger King krijgt tegenwind uit twee richtingen. Aan de ene kant van Amerikaanse boeren, die met advertenties consumenten voor dit 'fake meat' waarschuwen. Maar ook veganisten hebben Burger King aangeklaagd, omdat de burger op dezelfde gril wordt bereid als de vleesproducten en daarom niet meer vegan is: nul procent vlees betekent nu eenmaal nul procent, zonder kruisbesmetting.

impossible burger

De vegan burger van Beyond Meat heeft een rookachtige smaak. Verantwoordelijk hiervoor is het aroma Grillin, verkregen uit geoxideerd zonnebloemolie. Volgens de European Food Safety Authority is niet uit te sluiten dat dit aroma DNA-moleculen kan beschadigen.

Volgens The Conversation is de 'vegan revolutie' eerder een oorlog van multinationals als Unilever (die ondertussen bijna 700 vegan producten aanbiedt) tegen traditionele, kleinschalige boerenbedrijven. Net zoals in het oude Rome ("brood en spelen") en in het Ierland van de vorige eeuw (de aardappelcrisis) is voedselpolitiek altijd meer een kwestie van geld en macht dan van principes en idealen.

Hierop aansluitend betoogt een columnist in Metro News dat je als (ethisch) veganist niet met goed fatsoen in fastfoodrestaurants kunt eten: cijfers geven aan dat ze met hun vegan burgers nauwelijks vleeseters bekeren of verleiden, maar alleen nieuwe (al vegetarisch of vegan levende) klanten trekken, die met hun klandizie de vleesindustrie indirect sponsoren.

beyond meat burger

Gelukkig hoef je als vegetariër of veganist niet per se kant-en-klare vegaburgers te eten: je hoeft niet te vervangen, je kunt ook een alternatief zoeken.

Vegaverwikkelingen

Een kinderdagverblijf in het Britse Chester heeft besloten om alleen nog maar veganistische maaltijden aan te bieden. Dit tot woede van enkele ouders, die vinden dat het kinderdagverblijf niet het recht heeft om hun 'lifestyle' op te dringen. Volgens het kinderdagverblijf is daar geen sprake van: de meeste kinderen eten 75% van de tijd thuis. Bovendien zijn de menu's die ze aanbieden gezond, afwisselend en absoluut niet saai.

Een Britse werknemer strijdt voor erkenning van ethisch veganisme als levensbeschouwing, nadat hij onlangs is ontslagen omdat hij geprotesteerd had dat het bedrijfspensioenfonds investeerde in bedrijven die dierproeven uitvoeren. Zijn advocaat denkt goede kansen te hebben: "Veganisme is ontegenzeggelijk een alomvattend wereldbeeld, met een morele motivatie, dat invloed heeft op het dagelijks leven."

Het is nu officieel aangetoond: als op een conferentie of bedrijfslunch de vegetarische lunch als standaard wordt aangeboden en men actief de niet-vegetarische optie moet kiezen, dan kiest meer dan 86% voor de vegetarische lunch. Als daarentegen de niet-vegetarische lunch als standaard wordt aangeboden (wat nu nog meestal het geval is) zijn dat er minder dan 12.5%. Het "nudgen" tot gezonde en duurzame keuzes werkt dus erg goed.

vegan sandwich

In de kerstmagazines van de supermarkten waren 42% van de recepten vegetarisch, een lichte stijging. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het voornamelijk bijgerechten waren en dat voorlopers als Albert Heijn juist gas terug namen.

Veganisten die bang waren niets fatsoenlijks op een kerstdiner te krijgen, konden dit jaar zelf een blik met een maaltijd in twaalf laagjes meenemen: de Christmas Tinner. De blikken - oorspronkelijk bedoeld als tijdbesparend kerstmaal voor gamers - waren al op 3 december uitverkocht. Roald-Dahlfans weten echter: bij het toetje gaat het fout.

christmas tinner

Foto: GAME

Een Britse voedingsdeskundige waarschuwt dat veganisten op moeten passen voor een tekort aan vitamine B12, vooral jonge veganistische festivalbezoekers: "Die jongeren van tegenwoordig inhaleren lachgas, wat het tekort aan B12 zelfs verhoogt."

Maak je niet dik

Foodwatch deelt jaarlijks in Nederland en Duitsland gouden windeieren uit voor de meest misleidende producten. Winnaar in Nederland dit jaar is de chocopasta voor baby's van de Kleine Keuken, "vanaf 8 maanden". De Duitse "goldener Windbeutel" werd eveneens gewonnen door een product voor kinderen: Zwergenwiese biologische Kindertomatensauce, met twee keer zoveel suiker als in normale tomatensaus. In beide gevallen geven ze ouders het verkeerde signaal wat gezond is en wennen kinderen onnodig vroeg aan kunstmatige, mierzoete smaken. Eveneens genomineerd was Albert Heijn, die asperges uit Peru als 'seizoensgroente' aanprees.

Een Antwerpse brasserie heeft een kelner moeten ontslaan nadat deze op een kassabon als bestelling "extra pannenkoek voor de dikzak aan tafel 1, niet normaal" had opgeschreven. De eigenaar heeft uitvoerig excuses aangeboden, de kelner zelf overigens ook.

pannenkoek dikzak 

Vroeger was het simpel: in arme landen waren mensen ondervoed, in rijke landen waren mensen te dik. Tegenwoordig hebben de armste landen ter wereld te maken met zowel obesitas als ondervoeding, veroorzaakt door goedkoop en ultrabewerkt voedsel.

Een alternatieve manier om de hoeveelheid calorieën in een product aan te geven: "Om de 253 kilocalorieën in een Snickersreep te compenseren moet een volwassen man 46 minuten wandelen of 24 minuten joggen". Volgens een studie zijn deze concrete vergelijkingen erg effectief.

Tegen het jaar 2100 heeft de mens 80 procent meer calorieën, oftewel een portie friet per dag, nodig: we worden almaar groter en zwaarder.

chocoladereep

Een beter milieu

Een Russische boerderij experimenteert met virtual-reality-brillen voor koeien. Door die brillen zouden ze de suggestie krijgen dat ze in een groene weide staan in plaats van in een stal, wat de melkproductie zou verhogen. Volgens Utopia hebben vooral de boeren zelf hiermee de realiteit uit het oog verloren en kunnen ze beter zorgen voor betere leefomstandigheden in plaats van een Matrix-achtige schijnwereld te creëren.

koe vr bril

Foto: Ministerie van Landbouw en Voedsel van de regio Moskou

Ondanks tegenmaatregelen en goede voornemens groeit de wereldwijde productie van vlees. Volgens experts is het voor de strijd tegen klimaatverandering noodzakelijk dat het tij uiterlijk in 2030 zal keren (de "peak meat", zo noemen ze het). Ze herhalen nogmaals dat veehouderij 80% van de landbouwgrond in beslag neemt en slechts 18% van ons voedsel levert.

Volgens Nederlandse en Belgische supermarkten is het onmogelijk om groente en fruit volledig zonder plastic te verkopen. Nu al wordt er veel minder plastic gebruikt, maar klanten kopen kerstomaten nu eenmaal niet in bulk en het loof van radijsjes wordt zonder plastic eromheen bruin. Ondertussen zien veel Nieuw-Zeelandse supermarkten juist een spectaculaire stijging in verkoopcijfers nadat ze de plastic groente- en fruitverpakkingen in de ban hebben gedaan: "Food in the nude" ziet er veel aantrekkelijker uit en ruikt lekkerder.

komkommer plastic

Restauranttrends

Steeds meer restaurants kweken zelf de producten die ze serveren in eigen kas of moestuin. Dit is arbeidsintensief, maar speelt in op de trend naar lokale, duurzame "groenten met een verhaal".

Een toenemend aantal sterrenchefs stopt of kiest voor een ander concept. Ze willen het rustiger aan gaan doen en daarnaast zien ze dat mensen het "beu zijn om urenlang in een stijfdeftig sterrenetablissement te zitten" en liever naar een gezellige bistro gaan.

Restauranteigenaars zijn zich toenemend bewust van de invloed van muziek op de keuzes van hun gasten. Zo wordt in Wagamama tijdens de lunchdrukte energieke muziek gespeeld, zodat mensen minder treuzelen en sneler eten; als het rustiger wordt, wordt ook de playlist rustiger. Weinig restaurants kiezen voor death metal als achtergrondmuziek, om begrijpelijke redenen.

Een vreemdganger is betrapt dankzij een recensie met een foto waarop op de achtergrond een man en een vrouw intiem zaten te eten.

restaurant tafel

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama