De Britten staan erg positief tegenover vegetarisme en veganisme. Ex-veganisten worden toenemend bedreigd en beledigd. 24Kitchen heeft met Kerst een pruttelende ragout uitgezonden. Greenpeace pleit voor strengere regels voor vleesreclame. De aanwezigheid van eten kan afleiden van muziek of een goed boek. De Japanse McDonalds kampen met een friettekort. Hazelnoten en koffie worden duurder. Beieren strooit augurkensap op de straten. Koopmans heeft vergeten gist in de oliebollenmix te doen. December 2021 in vogelvlucht.
Lekker vegetarisch
Vroeger werden vegetariërs en veganisten als eccentriekelingen beschouwd, ondertussen vindt ruim een derde van de Britten een plantaardig eetpatroon een goede zaak. Volgens dezelfde enquête is maar liefst 8% veganist - al vermoed ik dat dit getal is vertekend door zelf-selectie. De vegan-beweging in Groot-Brittannië bestaat overigens officieel sinds 1944, toen de British Vegetarian Society weigerde een plaatsje in hun nieuwsbrief in te ruimen voor mensen die ook nog eens geen eieren en zuivel wilden eten.
Voor veel mensen is 100% vegetarisch of plantaardig eten een goed voornemen waar men al in de eerste weken van januari op terugkomt: te beperkend, te lastig. De website Planetarian Life is minder 'dogmatisch' en geeft tips voor kleine veranderingen om verantwoordere, plantaardigere keuzes te maken en desondanks vooral lekker te eten.
Veganisten die, om welke reden dan ook, terugkomen op hun keuze worden regelmatig bedreigd en beledigd door hun (voormalige) mede-veganisten. Dit geldt met name voor diegenen die actief zijn of waren in de (niet altijd even) sociale media.
Vlezig nieuws
Een Isrealisch bedrijf is er in geslaagd een volwaardige steak van 110 gram te maken van kweekvlees, gedrukt met een 3D-printer. Ook voor puur plantaardige vleesimitaties worden vaak al 3D-printers ingezet om de juiste consistentie te bereiken.
Een Britse kok is tot een gevangenisstraf veroordeeld nadat een gast is overleden, en 31 anderen flink ziek zijn geworden, na het consumeren van een shepherd pie. De kok nam het klaarblijkelijk niet altijd even nauw met de hygiëne, wat met name bij vleesgerechten fout kan aflopen - zoals in dit geval dus.
In navolging van het haardvuur van SBS 6, en als reactie op een grap van de satirische website de Speld, heeft 24Kitchen op eerste kerstdag een pruttelende ragout uitgezonden.
Greenpeace pleit voor strenge regels voor vleesreclame, om consumenten bewust te maken van de impact van de vleesproductie op het milieu en het klimaat. Met name misleidende 'greenwashende' beelden en slogans zouden moeten worden verboden.
De Duitse supermarkt REWE heeft de Goldener Windbeutel, het Duitse equivalent van het Gouden Windei, van foodwatch 'gewonnen': de zogenaamd klimaatneutrale kipfilet is alleen maar op papier klimaatneutraal, met behulp van CO2-certificaten.
De slogan van Benny's Vleesservice uit Nijmegen is verkozen tot de slechtste van 2021: "Mijn ballen wegen 130 gram".
Lekker en gezond genieten
Japanse kinderen leren al vroeg dat gezond en lekker heel goed samengaan: hun schoollunches zijn gevarieerd, vers, uitgebreid en smakelijk. Eigenlijk is het de bedoeling dat ze zwijgend en geconcentreerd van het eten genieten, maar ook Japanse kinderen kunnen het niet laten om tijdens het eten te kletsen en naar muziek te luisteren.
Zoals muziek kan afleiden van het eten, kan ook de aanwezigheid van eten afleiden van het genieten van bijvoorbeeld muziek of een goed boek. Als je vrienden of familie uitnodigt, kun je beter het eten pas op tafel zetten als het tijd is om aan te vallen.
In tien jaar tijd is het ongezonde voedselaanbod in Nederland flink gestegen. Dit geldt met name voor gemeentes die veel toeristen trekken - al hoeft meer toeristen niet per se meer junkfood te betekenen.
Nu er minder wordt gevlogen, verlangen veel mensen naar vliegtuigmaaltijden - al dan niet gewoon op de grond. Een van de redenen is dat vliegen doorgaans wordt geassocieerd met het begin van een vakantie of een nieuw avontuur. In de begindagen van de luchtvaart werden alleen simpele, koude gerechten geserveerd, maar in de hoogtijdagen - toen vliegen nog een luxe was - pakten vliegtuigmaatschappijen flink uit met (doorgaans niet erg vegetarische) luxe, exotische gerechten voor hun passagiers.
De historicus Paul Freedman heeft een boek over onze gastronomische geschiedenis geschreven: Why Food Matters. De belangrijkste boodschap: het doet er wel degelijk toe wat en hoe we eten, onze keuzes hebben een maatschappelijke en politieke impact.
De wereldmarkt
In Japan verkoopt McDonald's alleen nog maar kleine porties friet. De reden hiervoor is een aardapeltekort door leverproblemen vanuit Amerika. Ondertussen is een Amerikaanse expediteur begonnen met het overvliegen van aardappelen om dit nijpende probleem op te lossen.
De inflatie van de Turkse lira zorgt voor een hazelnotencrisis; voor Turkse boeren is de productie en transport te duur geworden in vergelijking met de opbrengst, die door de inflatie juist is gedaald. Voor Nutellafans is het dus raadzaam alvast wat extra potjes te hamsteren.
Ook koffie zal duurder worden: de koffieoogst in Brazilië viel tegen, de transportkosten vliegen de pan uit, en voor het roosteren van koffie is duur gas nodig.
De oogst van esdoornsiroop in Canada was erg middelmatig, terwijl de werdelwijde vraag naar maple syrup flink is gestegen. Om vraag en aanbod weer in evenwicht te brengen, gooit Canada nu 22,7 miljoen kilo uit de strategische voorraad op de markt.
Rond de kerstdagen zie je veel feestelijke, luxe verpakkingen van bijvoorbeeld chocolade. Het komt vast niet als een verrassing dat die duurdere verpakkingen doorgaans juist minder inhoud bevatten.
Een beter milieu
Het is lekker gemakkelijk: snel die paar producten die je ineens heel erg nodig hebt bij een flitsdienst als Gorilla bestellen. Voor dat gemak betaal je natuurlijk duidelijk meer dan in de supermarkt, maar die extra ritjes hebben ook een fikse impact op het milieu, de verkeersdoorstroming en de veiligheid in grote steden.
Zout strooien is slecht voor het milieu en daarom wordt in het Duitse Beieren nu geëxperimenteerd met augurkensap als alternatief strooimiddel.
Milieubewuste Utrechtenaren kunnen hun kerstboom bij een lokale brouwer inleveren, die er lekker bier van maakt.
Culinair opmerkelijk
Een Britse basisschool heeft zijn excuses aangeboden nadat foto's van hun wel erg karige kerstlunch op de sociale media zijn verschenen. De ouders vonden dat er wel erg veel druk in het openbaar moest worden uitgeoefend voordat de school het incident toegaf.
De Consumentenbond kwam er eindelijk ook achter dat er vooral zout en meel, en nauwelijks kruiden in kant-en-klare kruidenmixen zitten.
Koopmans heeft vergeten gist in de oliebollenmix te doen, althans bij een kleine lading pakken die vooral door regionale supermarkten zijn verkocht. Wie met Oud en Nieuw geen bakstenen wil eten, kan het beste alsnog naar de bakker rennen.
En verder
- Fox News heeft een lading feitjes over de Amerikaanse kerstkoekjestraditie verzameld.
- In Amsterdam is een pop-up geopend waar mensen voedsel kunnen doneren, om de mensen die afhankelijk zijn van de plaatselijke voedselbank te helpen.
- In Brussel deelt een vrijwilligersorganisatie niet-verkochte voedingswaren uit aan mensen in armoede.
Meer!
- November 2021: hondenvlees, mannenmaaltijden en immuunsoepen
- Oktober 2021: kokosyoghurt, pinda's uit Duitsland en een Australische weegschaal
- September 2021: een huiverige regering, hamburgersla en een hazelnootrel
- Augustus 2021: curryworst, margarine en henneptee
- Juli 2021: wegwerpplastic, supergrote eieren en exotisch eten
- Juni 2021: kweekvleesethiek, snoep onder een vergrootglas en supermarkthummus
- Mei 2021: pizza uit de muur, vegetarische kantines en plantaardige restaurants
- April 2021: vliegtuigmaaltijden op vaste bodem, ketchup in schijven en tompoucebier
- Maart 2021: gevaccineerde kroketten, vrijheidsananas en een duur kopje koffie
- Februari 2021: Odekoeken, pho en krokettenbakkers
- Januari 2021: plantaardige prijzen, monolieten van peperkoek en gevulde pizzaranden
- December 2020: thuisbioscoopsnacks, zelfscanoplichters en plantaardige spam