Open menu

maandoverzichtIn coronatijd eten we minder brood en meer troosteten. Omdat Colorado een 'MeatOut Day' heeft, voert het conservatieve Nebraska een 'Meat on the Menu Day' in. Het Nijmeegse groenterestaurant De Nieuwe Winkel heeft een Michelinster gekregen. Twee Duitse online supermarkten veroveren Nederland, twee Nederlandse supermarkten veroveren Duitsland. Albert Heijn schaft de plastic groentezakjes af. Na een Chinees importverbod eet de rest van de wereld Taiwanese ananas. Een café in Melbourne vraagt 123 euro voor een kopje koffie. Het verzamelen van kruiden en eetbare plantjes is een coronatrendje. Maart 2021 in vogelvlucht.

Corona culinair

Corona verandert onze eetgewoontes: afgelopen jaar hebben we bijna 50 miljoen kilo minder brood gegeten. En nee, dat is niet omdat we zo veel meer zelf bakken, maar vooral omdat we geen broodje bij de horeca meer (kunnen) eten.

Vrouwen hebben tijdens de pandemie meer behoefte aan troosteten, comfort food. Het ijs dat in het onderzoek specifiek wordt genoemd suggereert dat dit met name voor Amerikaanse vrouwen geldt.

ijs bessen

Een Spaans restaurant serveert kroketten die ter plekke met kaas worden geïnjecteerd. Dit om mensen aan te moedigen zich tegen corona in te laten enten.

Een brouwerij in het Amerikaanse Virginia heeft een bier genoemd naar de verwensingen die een mondkapjesweigeraar de manager naar het hoofd heeft geslingerd.

beales manager bitch

Lekker vegetarisch

Het Amerikaanse Colorado heeft 20 maart tot 'MeatOut Day' verklaard, een dag waarop vegetarisch eten in het zonnetje wordt gezet. Als reactie daarop heeft het conservatieve Nebraska nu die dag tot 'Meat on the Menu Day' uitgeroepen: vegetarisch eten is tenslotte een 'directe aanval op onze manier van leven'.

In een blog wordt geargumenteerd dat het juist goed is dat plantaardige burgers niet gezond zijn: wie wil er nu gezond eten als hij of zij naar een fastfoodrestaurant gaat? Salade en fruit zijn tenslotte niet de meest populaire producten bij McDonald's. Plantaardige burgers moeten vooral lekker zijn. Wie wel gezond wil eten, die heeft nu al meer dan genoeg keuze. En dat terwijl ik net ouderwetse fijne sojabrokken als gezond alternatief voor 'regulier' vegagehakt heb gespot.

Twee dagen te vroeg was al uitgelekt welke restaurants dit jaar Michelinsterren krijgen. Hieronder het onvolprezen Nijmeegse groenterestaurant De Nieuwe Winkel.

emile van der staak

Snelle supermarkten

Twee Duitse online supermarkten, Gorillas en Flink, komen naar Nederland. Hun gat in de markt is dat ze je (kleine) boodschappen binnen tien minuten per fietskoerier kunnen bezorgen, mits je in een specifiek gebied woont. Gewone supermarkten zullen hier waarschijnlijk weinig last van hebben, maar de leverdiensten van kant-en-klaarmaaltijden des te meer, is de inschatting.

Twee Nederlandse online supermarkten, Picnic en Crisp, willen op hun beurt Duitsland gaan veroveren. Crisp biedt verse producten van regionale boeren en bakkers, en Picnic gaat met de grote supermarktketen Edeka samenwerken.

Albert Heijn schaft de plastic zakjes voor groente en fruit af. Vanaf 19 april krijgen klanten twee weken lang gratis herbruikbare zakjes, daarna kosten die zakjes 30 cent. Nu hopen dat ook het overige overbodige plastic, bijvoorbeeld rondom de bosjes radijs, gaat verdwijnen.

supermarkt

Eten is politiek

China heeft de import van Taiwanese ananassen verboden - zogenaamd vanwege ongedierte dat in een lading zou zijn aangetroffen, maar ongetwijfeld vooral om politieke redenen. In reactie hierop heeft Taiwan een succesvolle 'freedom pineapples'-campagne gelanceerd. Ook de rest van de wereld doet mee en er verschijnen overal ananasrecepten op de sociale media.

ananas

Ondertussen worden Taiwanezen opgeroepen hun naam niet in 'zalm' te veranderen. Deze opmerkelijke naamverandering vroegen Taiwanezen aan om te profiteren van een stunt van een sushiketen: iedereen met 'zalm' in de naam mocht samen met vijf vrienden gratis zo veel eten als ze wilden. De politici en bestuurders zagen er de lol niet zo van in en vonden het vooral een verspilling van belastinggeld en werktijd.

De online Vlaamse parlementaire televisieomroep krijgt meer financiële middelen. Het gerucht dat ze hier onder andere een kookprogramma met parlementsleden mee zouden financiëren wordt echter als 'fake news' afgedaan.

De man achter de sauzen van Go Tan heeft als publiciteitstunt zijn eigen Sriracha Partij (SP) opgericht: 'Voor een hetere wereld’.

killersambal habanero

Killersambal. Als je de sambal jalapeño van Miranda met habanero-pepertjes maakt speel je echt met vuur.

Opmerkelijk culinair

Op zich een goed idee van de makers van Recipeasly: het 'repareren' van online recepten door die irritante ellenlange levensverhalen weg te knippen en op een site zonder advertenties te herpubliceren. Foodbloggers zagen dit echter (terecht) anders: het is gewoon ordinaire diefstal, waardoor zij advertentie-inkomsten mislopen. Al snel is de website, met veel excuses, offline gehaald.

Een café in het Australische Melbourne vraagt zo'n 123 euro voor een kopje speciale koffie uit Panama. Er zijn vast liefhebbers voor te vinden, maar uit de meeste reacties blijkt dat men vindt dat je wel wat beters met je geld zou kunnen doen.

koffie ontbijt

Een voortvluchtig maffialid is opgepakt nadat de Italiaanse politie hem had herkend in kookfilmpjes op YouTube. Zijn gezicht kwam weliswaar nooit in beeld, maar zijn kenmerkende tatoeages wel.

Een Amerikaanse astronaute heeft al twee keer kaas uit West-Vlaanderen naar het Internationaal Ruimtestation ISS over laten vliegen.

De Franse politie dacht bij een inval een lading drugs buit te maken. Het bleek echter onschuldig Haribo-snoep met aardbeiensmaak te zijn.

haribo

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama