Open menu

maandoverzicht 256x192Restaurants en snackbars mogen geen plastic borden, bakjes en bestek meer gebruiken. De dagelijkse boodschappen worden duurder. De meeste voedingsproducten worden door slechts een handjevol bedrijven geproduceerd. Kleinere eieren zijn kipvriendelijker. Vlaanderen experimenteert met soja van eigen grond. Zelfs als je 'exotisch eten' als een compliment bedoelt, is het eigenlijk racistisch. Ben & Jerry's verkoopt geen ijs meer in Israëlische nederzettingen. Festivalbier bevat net zoveel alcohol als 'gewoon' bier. Juli 2021 in vogelvlucht.

Weg met plastic

Sinds deze maand is wegwerpplastic in de hele Europese Unie verboden. Terwijl restaurants en snackbars de resten opmaken, wordt er hard gewerkt aan alternatieven. In Duitsland zijn er meerdere statiegeldsystemen opgezet voor servies en bestek gemaakt van bijvoorbeeld hout of bamboe. Recyclen is duurder en zorgt voor extra werk, maar uiteindelijk profiteert iedereen van de milieuwinst.

Een snackbar in Warnsveld werkt al met duurzame kartonnnen bakjes en houten bestek. Sommige klanten vinden het maar niets, anderen vinden het niet meer dan logisch.

In Japan zijn ze nog niet zo ver. Het land is na de VS de grootste veroorzaker van plasticafval. Sinds een jaar moeten klanten betalen voor plastic tasjes, wat Japanners ondanks de zeer bescheiden prijs van zo'n twee eurocent gelukkig toch zonde van het geld vinden. Helaas onveranderd blijft de Japanse gewoonte om vrijwel alle producten - inclusief bijvoorbeeld bananen - apart in heel veel plastic te verpakken.

patat in een bakje

De dagelijkse boodschappen

Levensmiddelen gaan de komende tijd duurder worden. Er is door de lockdown en achterblijvend aanbod meer vraag naar graan, olie en suiker, waardoor bijvoorbeeld palmolie 70% duurder is geworden. Als gevolg hiervan stijgen de prijzen of worden de verpakkingen bij gelijke prijs kleiner; dit geldt vooral voor producten die minder vaak worden gekocht.

Na Duitsland is Gorillas ook al een poosje in Nederland actief. Ze beloven binnen tien minuten je kleine boodschap te bezorgen, mits je centraal in een grote stad woont. Het blijft de vraag of ze op den duur succesvol zullen blijven: in grote steden vind je tenslotte op elke straathoek een supermarkt, de werknemers klagen nu al en grotestadbewoners worden gek van de stroom aan snel rijdende bezorgers in hun straten.

supermarkt

Bewust consumeren

Je denkt misschien dat je in de supermarkt volop keus hebt, maar uit onderzoek blijkt dat 80% van de aankopen in de Verenigde Staten wordt geproduceerd door slechts een handjevol megaconcerns, zoals PepsiCo, Coca Cola, en Kellogg Company. Bij ons zal het beeld iets minder extreem zijn, maar ook in Europa hebben dit soort monopolieposities negatieve gevolgen voor consumenten, boeren en kleine producenten.

Met name in Engelstalige landen geeft men de voorkeur aan XL- of zelfs XXL-eieren. Voor kippen leidt het leggen van supergrote eieren tot stress, pijn en mogelijk zelfs de dood. Kleinere eieren zijn dus kipvriendelijker, en de doosjes met eieren van verschillende groottes het meest duurzaam. Liefst biologisch natuurlijk.

eieren nest

In Vlaanderen loopt een proefproject waarin meer dan 1000 mensen soja in hun tuin kweken, om uit te zoeken onder welke bodemomstandigheden soja het beste groeit. De eerste lading soja ligt al in het laboratorium, het project duurt nog 2.5 jaar. Het doel is de import van soja uit Zuid-Amerika - dat vooral voor veevoer wordt gebruik - te verminderen.

Een Britse commissie pleit voor een flinke belasting op suiker en zout. Dit niet alleen om ongezonde producten onaantrekklijker te maken: de opbrengst zou ook moeten worden gebruikt om het gemiddelde Britse eetpatroon duurzamer en gezonder te maken. Onder andere zouden Britten op school veel meer moeten leren over gezond eten en waar hun eten vandaan komt.

Eten is politiek

Volgens de Washington Post mogen we gerechten of ingrediënten niet meer 'exotisch' noemen. 'Exotisch' is namelijk een westers woord waarmee alles wordt aangeduid wat niet-westers en/of niet-blank - en dus onbekend, vreemd, ongeliefd - is. In de culinaire wereld betekent dit gerechten die veel mensen liever niet in een restaurant zouden bestellen en ingrediënten die je niet gewoon in de supermarkt kunt kopen. Dat 'exotisch' vaak ook juist als compliment wordt gebruikt doet hier niets aan af. Uiteraard zijn er ook tegengeluiden die dit perspectief wel heel 'woke' vinden, zoals opgemerkt door onder andere Fox News.

IJsproducent Ben & Jerry's heeft aangekondigd geen ijs meer in de door Israel bezette gebieden te verkopen. Dit heeft geleid tot scherpe kritiek van de Isrealische regering. De bewoners van de Joodse nederzettingen reageren wat gelatener: "Het is maar ijs." Ben & Jerry's is overigens opgericht door twee Joodse Amerikanen en het bedrijf staat bekend om zijn sociale en politieke standpunten.

ben and jerrys

Weet wat je eet - en drinkt

Het blijft een hardnekkig gerucht dat festivalbier minder alcohol bevat. Dit klopt echter niet: mensen worden er minder snel aangeschoten van omdat je op festivals minder snel drinkt, rondloopt en ook regelmatig iets eet.

Britse scholieren hebben een originele manier gevonden om niet naar school te hoeven: met behulp van suikerhoudende frisdrank kunnen ze de uitslag van een corona-zelftest positief laten uitvallen.

Een hongerige student pelde een banaan en vond hierin niet één, maar twee bananen. Duobananen zijn niet eens zo heel zeldzaam, maar de meesten worden 'netjes' uitgesorteerd voordat ze de supermarkt bereiken.

dubbele banaan

En verder

  • Zweedse gevangen hebben twee bewakers gegijzeld. Ze eisten 20 pizza's, die ze ook hebben gekregen. Betaald zijn de pizza's opmerkelijk genoeg niet.
  • Na enkele incidenten met agressieve klanten heeft een restaurant in het Amerikaanse Cape Cod de deuren voor een dag gesloten, zodat het personeel op deze 'day of kindness' wat op adem kon komen.
  • In het Belgische Harelbeke hebben de nieuwe fonteinen tot twee keer toe de marktkramen ondergespoten. Bij een snoepkraam is al het snoepgoed verloren gegaan.

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama