Werknemers van Volkswagen en Berlijnse studenten krijgen vegetarische kantines. 14de-eeuwse Britse monniken hebben aan den lijve ondervonden dat te veel vlees tot klachten kan leiden. Na 130 jaar wordt de productie van de plantaardige margarine van Blue Band van Rotterdam naar het buitenland verplaatst. Tweederde van het voedsel dat jongeren eten is ultrabewerkt. Meer dan 85% van levensmiddelen bedoeld voor kinderen is ongezond, met vaak veel te veel suiker. Door corona doen we onze boodschappen liever in één keer dan elke dag een klein beetje. Lidl heeft de onlangs geïntroduceerde hennepproducten snel weer uit de schappen genomen. In Luxemburg mag je het fruit van bomen in de openbare ruimte gewoon plukken. Augustus 2021 in vogelvlucht.
Weg van de curryworst
Werknemers van Volkswagen in het Duitse Wolfsburg kunnen nu lunchen in een volledig vegetarische kantine, als ze dit willen - de overige 29 kantines blijven 'gewoon' niet-vegetarisch. Desondanks leidt die stap tot boze reacties, onder andere van de oud-bondskanselier Gerhard Schröder, die online stampvoette: "#rettetdiecurrywurst". Het idiote is dat door de vegetarische kantine het aanbod niet wordt verkleind, maar juist vergroot.
Wel vrijwel volledig vegetarisch worden de maaltijden in de kantines van de universiteiten in Berlijn. En dat op wens van hun klanten: de studenten kwamen steeds vaker op hun af met de wens naar duurzamere maar nog wel betaalbare maaltijden. Sowieso konden studenten al minstens tien jaar een duurzaam, plantaardig 'Klimaessen' in de kantine krijgen.
Dat te veel vlees niet goed is voor de gezondheid, hebben 14de-eeuwse Britse monniken ondervonden, toen de paus bepaalde dat ze twee keer per week 'viervoeters' mochten eten. Het dieet van de monniken was al niet bijster gezond, maar de toevoeging van vlees leidde al snel tot constipatie of juist diarree, waar de monniken dan wel weer effectieve kruidenmedicijnen tegen hadden bedacht.
Wereldwijd is de trend niet naar minder vlees, maar juist naar méér vlees. Mensen zijn nu eenmaal dol op kipnuggets en dergelijke. Kweekvlees wordt gezien als een oplossing om desondanks de intensieve veehouderij, met al haar misstanden, in ieder geval gedeeltelijk te vervangen. In een long-read van the Guardian wordt uitgebreid ingegaan op ethische problemen die hierbij nog overwonnen moeten worden; het is in ieder geval onwenselijk dat het kweekvlees wordt geproduceerd door slechts een handjevol megabedrijven die hun werknemers ongebreideld kunnen uitbuiten.
Vanaf eind 2023 zijn er eindelijk geen plofkippen meer te koop in supermarkten; ook supermarktketen Boni heeft nu laten weten dat ze dit doel kunnen halen. De diepvrieskip daarentegen zal nog steeds geen Beter-Leven-ster nodig hebben, maar Wakker Dier hoopt dat klanten die links zullen laten liggen.
Zonder zuivel
Al 130 jaar wordt in Rotterdam de 100% plantaardige margarine Blue Band geproduceerd. Destijds is het product vooral vanwege de lange houdbaarheid ontwikkeld en tot de jaren 1970 steeg het in populariteit, totdat er toenemend concurrentie van onder andere olijfolie kwam. De productie van Blue Band - in Duitsland overigens bekend als Rama - wordt naar het buitenland verplaatst.
Na soja-, amandel- en havermelk lanceert een Zweedse startup nu 'melk' van aardappelen in de varianten original, barista en ongezoet - dat laatste roept overigens bij mij de vraag op waarom het 'original' bij veel plantaardige dranken überhaupt gezoet is.
Een rechter heeft bepaald dat de antizuivelcampagne van Dier&Recht moet stoppen. De campagnebeelden suggereren ernstig dierenleed, wat ze echter niet voldoende hard kunnen maken. "Het publieke debat mag uiteraard gevoerd worden, maar niet op een wijze die onrechtmatig is jegens de melkveehouders", aldus de rechter.
Een zwangere veganiste pleit voor meer kennis en beter voedingsadvies voor zwangere veganisten.
Verslaafd aan fast-food
Toen vijftig jaar geleden de eerste McDonald's opende, kon je er naast burgers ook erwtensoep en ook toen al de McKroket kopen. Erg warm liepen de Nederlanders toen nog niet voor die Amerikaanse hamburgers. Dat is inmiddels duidelijk veranderd.
Ondertussen is maar liefst tweederde van het voedsel dat door jongeren wordt gegeten ultrabewerkt, zoals diepvriespizza, chips en koekjes, zo blijkt uit een studie. Dat is met name zorgelijk omdat de eetpatronen die jongeren in die fase ontwikkelen vaak een leven lang blijven hangen. Ultrabewerkte kant-en-klare producten zijn echter nu eenmaal lekker makkelijk en bovendien 'ontworpen' om verslavend lekker te zijn.
Een marktonderzoek van foodwatch wijst uit dat meer dan 85 procent van de levensmiddelen waarvoor specifiek reclame gericht op kinderen wordt gemaakt ongezond zijn. De beloftes uit 2007 dat de industrie zichzelf zou reguleren hebben dus niet veel opgeleverd. Britse wetenschappers hebben ondertussen onderzocht hoeveel suiker 'kinderyoghurt' bevat en, in het kader van 'naming and shaming' de resultaten openbaar gemaakt.
De pizzaketen Pizza Hut wil kunstmatige intelligentie gebruiken om pizza's aan te raden op basis van het weer.
De grote en de kleine boodschap
Boodschappen doen - en winkelen in het algemeen - is tijdens de coronapandemie steeds minder populair geworden. Steeds meer consumenten doen nu een of twee keer per week 'de grote boodschap' in plaats van dagelijks een paar spontane aankopen. De verwachting is dat we dit ook na corona blijven doen, omdat we hebben ontdekt dat je hiermee geld en vooral veel tijd bespaart. De supermarkten zijn de grote winnaars van deze trend.
Hiermee samenhangend is al een poosje een dalende trend op de markt zichtbaar: "De pastageneratie heeft op de markt niks te zoeken" Met nieuwe producten, lokaal en biologisch, wordt geprobeerd het tij te keren.
Tegen deze trend in worden winkels waar je duizend-en-één - lokale, bijzondere en/of seizoensgebonden - variaties van hetzelfde product kunt kopen, zoals de Pindakaaswinkel, in grotere en toeristische steden juist wél steeds beter bezocht.
Over pindakaas gesproken: marktexperts begrijpen niet waarom nootjesfabrikant Duyvis juist nu - of nu pas - met een nieuwe doorsneepindakaas op de markt komt.
Stoned in de supermarkt
In Duitsland heeft Lidl zijn cannabis-producten, waaronder hash-brownies, weer uit de schappen gehaald, nadat de politie in München een lading in beslag had genomen. Volgens Lidl was er echter niets mis met de producten, die geen THC en geen CBD zouden bevatten. Volgens andere bronnen was het THC-gehalte in de in beslag genomen producten juist wel te hoog.
Ook in Nederland heeft Lidl hennepthee teruggeroepen, omdat er te veel THC in zat. Dat is dus verboden en kan leiden tot bijvoorbeeld stemmingswisselingen of vermoeidheid.
De Duitse supermarkt Edeka stuurt de smoothies van True Fruits waarop 'reclame' voor de rechts-populistische partij Afd (Alternative für Deutschland) wordt gemaakt, terug naar de producent. De smoothieflesjes met de partijprogramma's van de andere grote politieke partijen mochten wel blijven. True Fruits laat weten "de AfD ook 'scheiße' te vinden", maar dat mensen informeren nu eenmaal beter is dan een grote, (nog steeds) legale partij te boycotten. De AfD heeft Edeka alvast bedankt "voor deze geweldige reclame".
Foto: True Fruits
En verder
- Het fruit van fruitbomen in de openbare ruimte rot vaak weg en dat is zonde. Luxemburg begint daarom de campagne "Gielt Band - Hei dierft Dir plécken". Met een gele band wordt dus aangegeven dat je het fruit van die boom mag plukken.
- Een Canadese helicopterpiloot is in een klein plaatsje op een illegale plek geland, zodat een passagier een ijstaart kon kopen. Hij moet binnenkort voor de rechter verschijnen.
- Instagram heeft het account van Sonja Bakker offline gehaald, nadat verschillende foodbloggers hadden gemeld dat ze hun recepten had gestolen.
Meer!
- Juli 2021: wegwerpplastic, supergrote eieren en exotisch eten
- Juni 2021: kweekvleesethiek, snoep onder een vergrootglas en supermarkthummus
- Mei 2021: pizza uit de muur, vegetarische kantines en plantaardige restaurants
- April 2021: vliegtuigmaaltijden op vaste bodem, ketchup in schijven en tompoucebier
- Maart 2021: gevaccineerde kroketten, vrijheidsananas en een duur kopje koffie
- Februari 2021: Odekoeken, pho en krokettenbakkers
- Januari 2021: plantaardige prijzen, monolieten van peperkoek en gevulde pizzaranden
- December 2020: thuisbioscoopsnacks, zelfscanoplichters en plantaardige spam
- November 2020: een hapje mensenvlees, appeltjes van oranje en coronajunkfood
- Oktober 2020: veganyoghurtverbod, bitterballencrisis en vliegtuigmaaltijden
- September 2020: plantaardige soaps, politiek correcte rijstproducten en dubbele prijskaartjes
- Augustus 2020: wijnvensters, afgelikte vingers en paprikasaus op zijn Hongaars