Open menu

maandoverzicht 256x192Volgens onze regering staat minder vlees eten te ver van onze belevingswereld. KLM schrapt vlees uit de vliegtuigmenu's. In de toekomst eten we broccoli met dunne stelen en hamburgersla. Doritos zijn opvallend verslavende chips. Nutella zorgt voor een hazelnootrel in Italië. De plantaardige Schijf for Life zorgt voor discussie. De Verenigde Naties worden beschuldigd nota bene met fastfood voedselhulp te verlenen. September 2021 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

De Nederlandse ministeries hebben in 2019 het advies om minder vlees te eten uit de klimaatcampagne "Iedereen doet wat" geschrapt. Dat onderwerp lag toentertijd "politiek gevoelig" en nog te ver "van [onze] belevingswereld" dan nu, was de verklaring. Inmiddels is het advies wel in de campagne opgenomen, al is het wel in een verborgen hoekje en enigszins omfloerst geformuleerd.

Vlees verdwijnt van het vliegtuigmenu bij KLM. Dat wil zeggen, in de toeristenklasse - en daar werd stiekem al een poosje geen vlees op vluchten binnen Europa geserveerd, wat bijna niemand had gemerkt. In de business class blijft vlees en vis nog wel op het menu, maar dan wel biologisch en met een keurmerk.

Volgens een Australisch onderzoek zou 70% van de mannelijke bevolking liever tien jaar korter leven dan vanaf nu volledig vegetarisch te moeten eten. Tegelijkertijd gaf 81% van de mannen wel aan milieubewust te zijn. Als echte man wil je nu eenmaal vlees, vonden de deelnemers.

aspergeburger

Supermarktperikelen

De supermarkten PLUS en Coop gaan fuseren, nadat al eerder onder andere Super de Boer, C1000 en Edah uit het straatbeeld zijn verdwenen. Volgens experts wordt dit mede veroorzaakt door veeleisende klanten die lage prijzen, een ruim assortiment en een goede service verwachten en bovendien ook online willen bestellen. Dat kan alleen door schaalvergroting.

Groentetelers en biotechnologen als Syngenta presenteren deze week nieuwe groenten, zoals broccoli met een dunne steel, babybloemkooltjes die spierwit blijven en 'hamburgersla', met blaadjes die precies op een hamburgerbroodje passen. Naar eigen zeggen om de verspilling tegen te gaan: consumenten moeten nu eenmaal blijkbaar niets van die dikke broccolistelen hebben.

Van alle chips lijken Doritos het meest verslavend te zijn: met een mix van verschillende kazen en kruiden wordt de ideale verhouding van umami, suiker, vet en zout bereikt. De smaak is zo complex dat je er veel van kunt eten zonder een 'sensorische burn-out' te krijgen.

"Hoge prijs, lage kwaliteit". Deze opvallende slogan stond dankzij een verstrooide medewerker een poosje op de website van Aldi België. Het management kon er wel om lachen.

nachos schaal

De boer op

De twintig grootste veebedrijven ter wereld stoten met elkaar meer broeikasgas uit dan een land als Duitsland, Groot-Brittannië of Frankrijk. De sector wordt zodanig gesubsidieerd dat de productie tot 2029 moeiteloos nog kan groeien. Volgens de milieuorganisatie Friends of the Earth biedt de vleesvervangerindustrie geen alternatief en is de enige oplossing meer regulering.

In de Keuringsdienst van Waarde werd uitgezocht waarom sommige boter keihard blijft, ook buiten de koelkast. Het geheim hangt samen met het voer dat de koeien krijgen. Gras zorgt voor zachte boter, soja en (palm)vet voor een blok beton.

Een hazelnootrel in Italië: de boeren hebben geen zin om nog meer noten voor Nutella te produceren: boeren en natuurorganisaties vrezen voor een monocultuur die slecht voor de waterhuishouding in de bodem is.

hazelnoten

Lekker gezond

 Een groep diëtisten vond dat de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum te veel op dierlijke producten is gebaseerd. Om die redenen lanceerden ze de plantaardige Schijf for Life. Het Voedingscentrum ziet de alternatieve schijf niet als een aanval, maar juist als een aanvulling. Ook onze redacteur Sophie juicht toe dat er steeds meer aandacht voor plantaardig eten is, maar plaatste afgelopen maandag toch enkele kritische kanttekeningen.

Veel organisaties uiten kritiek op de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, die toenemend onder invloed staat van de grote voedselproducenten. Bedrijven als Mars veroorzaken juist in arme landen 'welvaartsziekten' als diabetes met hun fastfood en snoep. Ook omstreden biotechnologiebedrijven als BASF, Bayer en Syngenta hebben een flinke vinger in de pap. De FAO is hier naar eigen zeggen ook niet blij mee, maar heeft bij gebrek aan geld geen andere keuze.

Een Zweedse studie weerlegt meteen een groot aantal 'voedingsmythes': melkproducten verlaagt het risico op hart- en vaatziektes, er is onvoldoende bewijs dat je vijf porties groente en fruit per dag moet eten, er is geen reden om minder zout te eten, er is niets mis met onbewerkt vlees, en we kunnen zoveel eieren eten als we maar willen. Wellicht is het handig om niet meteen alle aanbevelingen op te volgen en eerst de reacties uit de wetenschap af te wachten.

BBC Future legt uit waarom het goed is om 'alle kleuren van de regenboog' te eten. In het kort komt het er op neer dat verschillende kleuren duiden op verschillende voedingsstoffen. Dit geldt natuurlijk niet automatisch voor een diepvriespizza met kleurrijke toppings.

Petra Lammers van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie roept op om eten en drinken voor onze kinderen gezonder te maken. Zo vraagt ze zich af waarom kinderen na een training of wedstrijd regelmatig snoep of ranja krijgen.

limonade glazen

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama