Open menu

maandoverzicht 256x192Vivera komt in Braziliaanse handen. Volkswagen krijgt een vegetarisch bedrijfsrestaurant. Duitsers eten veel meer vlees dan ze zelf denken. Ook het Japanse Nippon Airways biedt vliegtuigmaaltijden-aan-de-grond aan. In Amerika is een nijpend tekort aan kleine zakjes ketchup. Minder restaurantbezoek is goed voor onze gezondheid. Een Duitse supermarkt biedt ketchup in vaste schijven aan en Hema komt met tompoucebier. April 2021 in vogelvlucht

Vlees noch vis

Vivera wordt overgenomen door JBS, een Braziliaanse vleesgigant. Net als de Vegetarische Slager hoopt Vivera door de schaalvergroting de "transitie naar plantaardig voedsel te versnellen". Vivera blijft een zelfstandig onderdeel van JBS.

De Volkswagenfabriek in het Duitse Hannover krijgt een compleet vegetarisch bedrijfsrestaurant. Volkswagen wil in 2050 volledig emissievrij zijn en daar hoort naast een overgang naar elektrisch rijden ook een bewuster, duurzamer aanbod voor het middageten bij. Werknemers die niet zonder hun 'echte' currywurst kunnen of willen, kunnen bij een van de andere bedrijfsrestaurants terecht.

In Singapore kun je al kweekvlees eten, kip uit het laboratorium. Voordat het op de Europese markt komt, zijn er nog vele hindernissen. Naast goedkeuring door de Warenautoriteiten moet ook de toekomstige consument worden overtuigd. De verwachting is dat (doorgewinterde) vegetariërs er geen behoefte aan zullen hebben.

aspergeburger

Duitsers eten meer dan 70% meer vlees dan ze zelf denken. Dit bleek uit een onderzoek waarin de eigen inschatting van consumenten werd vergeleken met de daadwerkelijke verkoopcijfers.

Plantaardige melkvarianten - op basis van soja, haver, amandel, kokosnoot, cashewnoten, erwten of pistache - worden steeds populairder: een op de tien liter 'melk' is plantaardig en de consumptie van koemelk is gedaald van 56 kilo in 2014 naar 50 kilo per persoon per jaar. Ook grote merken als Danone, die onder andere Activia en Actimel produceert, hebben de plantaardige markt ontdekt: het huidige streven is dat een op de vijf Danoneproducten vegan zal zijn. Plantaardige melk is een stuk duurzamer, maar niet per se gezonder.

haver

Corona culinair

Na eerder al Singapore Airlines biedt nu ook het Japanse Nippon Airways eersteklas-vliegtuigmaaltijden in op de grond geparkeerde vliegtuigen aan. Gasten moeten van tevoren al kiezen wat ze willen eten. Ondanks de beperkte keuze is het verlangen naar vliegen klaarblijkelijk zo groot dat klanten er omgerekend zo'n 450 euro per persoon voor over hebben.

Een in Schotland wonende Oostenrijker, die vroeger maandelijks naar familie in Thailand, Zwitserland en Spanje vloog, heeft een goedkopere en creatievere manier gevonden om zijn verlangen naar vliegtuigmaaltijden te stillen: hij kookt ze gewoon zelf in het weekend na, en heeft daarmee een klein Instagramhitje gecreëerd.

vliegtuigmaaltijden thuis

Foto: flysoplane op Instagram

Een goed jaar na de wereldwijde hamsterepidemie zijn we niet massaal in paniek geraakt toen de blokkade van het Suezkanaal tot een gebrek aan toiletpapier dreigde te leiden. We lijken steeds meer te beseffen dat onze voorraadkast in crisissituaties niet per se tot de rand toe vol gevuld hoeft te zijn.

De horeca in tijden van corona

Amerikaanse restaurants zijn de wanhoop nabij: er is een nijpend tekort aan kleine zakjes ketchup, omdat de fabrikanten de door thuisbezorgen sterk toegenomen vraag niet aankunnen. De Texaanse overheid heeft aangeraden om de zakjes saus niet standaard mee te geven, maar alleen op verzoek.

De chef-kok van een brasserie in het Vlaamse Moerbeke-Waas heeft zijn klanten opgeroepen hem zijn porseleinen borden terug te geven. Als dat niet gebeurt, heeft hij op 8 mei - als in België de terrassen openen - te weinig borden om zelf ook te kunnen openen.

borden porcelein

Dat de restaurants tijdens de lockdown gesloten waren, heeft een onverwacht positief effect op onze gezondheid: wie zelf kookt eet gezonder - meer vitamines en minder vet - dan mensen die regelmatig in het restaurant eten. Wie twee keer per dag uit eten gaat heeft maar liefst 50% meer kans vroegtijdig te sterven dan iemand die zich slechts één keer per week dat genoegen gunt.

In Parijs zijn twee geheime luxerestaurants door de politie gesloten. De bezoekers moeten een boete betalen, de restauranteigenaars zijn vastgenomen.

Lekker gezond

De Belgische Hoge Gezondheidsraad geeft advies over gezond vegetarisch en veganistisch eten: "Variatie is het belangrijkste"; we moeten vooral meer en verschillende groenten eten. Slechts 5 procent van de Belgen eet genoeg groenten.

Het Amsterdam UMC gaat onderzoeken of lagere prijzen en meer aandacht voor gezonde producten leidt tot gezondere keuzes. 115 klanten van de supermarkt Coop doen mee.

supermarkt

Maar liefst tien procent van de patiënten met een eetstoornis overlijdt. Door corona neemt het aantal patiënten toe, met langere wachttijden tot gevolg.

Opmerkelijk culinair

De Duitse supermarkt Penny biedt sinds kort ketchup in vaste schijven aan. Door de (dankzij gelatine verkregen) vaste consistentie vermijd je het probleem van zompige burgerbroodjes, is het idee. De media en de klanten zien dat anders: het meest onnodige product van het jaar.

Nee, het is geen grap: de Hema komt met tompoucebier, een lekker zomers roze biertje, gebrouwen met vanille en framboos.

Een Poolse vrouw meldde een onbekend dier dat haar vanuit een boomtop scherp in de gaten hield. Het bleek een croissant te zijn.

croissant boom polen

Foto: KTOZ op Facebook

En verder

  • De feijoa is een citrusachtige vrucht die buiten Nieuw-Zeeland nagenoeg onbekend is. Een Poolse emigrante kreeg de vrucht in haar quarantainehotel en merkte al gauw dat Nieuw-Zeelanders er erg trots op zijn.
  • Klanten van HelloFresh klagen over de slechte kwaliteit van de groenten. Toen het sociale-mediateam een raadselplaatje op Facebook zette, kwam het antwoord al gauw: "De paprika die niet in mijn pakket zat."
  • De Cypriotische kaas halloumi krijgt het Europese label "beschermde oorsprongsbenaming": alleen kaas die op Cyprus wordt geproduceerd mag halloumi heten. De verwachting is dat de kaas daardoor een stukje duurder gaat worden.

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama