Open menu

maandoverzicht 256x192Half Nederland eet flexitarisch en de Belgen hebben afgelopen jaar 54% meer vegetarische afhaalmaaltijden besteld. In Groot-Brittannië is een tekort aan slagers. Het is raar dat de EU oproept om minder vlees te eten en tegelijkertijd vleescampagnes financiert. In Frankrijk mogen groente en fruit niet meer in plastic worden verpakt. Koffie wordt duurder. Duitse boeren telen ondertussen pinda's, abrikozen en tempranillo-druiven. Een Australisch pretpark zet zijn gasten op de weegschaal. De chocoladepepernoot verslaat de traditionele kruidnoot. Oktober 2021 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

Bijna de helft van de Nederlanders eet flexitarisch, dus minimaal enkele dagen per week zonder vlees en vis, blijkt uit een enquête. Slechts één op de vijf Nederlanders eet nog dagelijks vlees of vis, en dat zijn meestal mensen die buiten de Randstad wonen. Het aantal vegetariërs blijft bij zes procent hangen.

De Belgen bestelden het afgelopen jaar meer dan 180.000 vegetarische maaltijden bij Takeaway, maar liefst 54% meer dan vorig jaar.

Ook op de grootste Europese levensmiddelenbeurs, ANUGA in Keulen, is de trend naar vegetarisch, gezond en duurzaam eten duidelijk merkbaar. Daarnaast willen consumenten duidelijkere labels en minder onnodige toevoegingsstoffen in de producten die ze kopen.

Plantaardige alternatieven voor kwark en yoghurt zijn smakelijk en duurzaam, maar bevatten doorgaans wel vrij veel vet en hebben relatief weinig voedingswaarde.

vegan ontbijt

Vleselijke lusten

Mede door de Brexit zijn er in Groot-Brittannië te weinig slagers. Hierdoor zullen de Britten deze Kerst minder vleesspecialiteiten in de schappen vinden. Een vervelender gevolg is dat er varkens zullen moeten worden geruimd, omdat de stallen beginnen uit te puilen.

Niet alleen voor de dieren is de Europese vleesindustrie een kwelling, ook voor het personeel: de via schimmige constructies ingehuurde, veelal buitenlandse, medewerkers die het vuile werk moeten opknappen, worden chronisch onderbetaald en werken en leven vaak onder slechte omstandigheden.

ProVeg vindt het niet met elkaar te verenigen dat de EU aan de ene kant oproept om minder vlees te eten, en tegelijkertijd nog steeds vleesafzetbevorderende campagnes financiert. De reacties vanuit Brussel zijn nogal vaag en onspecifiek.

Een slagerij in het Vlaamse Elsene krijgt kritiek van buren omdat er karkassen in de etalage hangen. "We doen dat zodat mensen kunnen zien waar hun vlees vandaan komt".

kalf windmolen

Een beter milieu

Vanaf volgend jaar mogen in Frankrijk onder andere komkommers, aardappels, wortels, bloemkool en appels niet meer in plastic worden verkocht. Kwetsbaardere groenten en fruit volgen op een later moment. Maar liefst 45% van het plasticverbruik in Frankrijk wordt door verpakkingen van levensmiddelen veroorzaakt.

Door het veranderende klimaat en de nasleep van de coronacrisis in de transportsector zijn koffiebonen 70% duurder geworden. Daarnaast dreigen vele soorten koffieplanten uit te sterven. Een kopje koffie wordt dus duurder en mogelijk minder lekker.

Ook in Duitsland heeft de klimaatverandering gevolgen. Zo stappen steeds meer boeren over van aardappelen op pinda's, en van appels op abrikozen. Ook de tempranillo-druif wordt al in Beieren gekweekt. Het is even omschakelen, maar de boeren legt het vooralsnog geen windeieren.

In Britse supermarkten zijn steeds vaker groenteschappen afgedekt met kartonnen afbeeldingen van producten als asperges en versschappen opgevuld met flessen tomatensaus, om de tekorten minder zichtbaar te maken. De lege schappen zijn niet alleen het gevolg van Brexit, maar ook door de toenemende populariteit van online boodschappen doen en het streven om minder onverkochte voedingswaren weg te gooien.

asperges karton supermarkt

Foto: @shitlondon op Twitter

Maak je niet dik

In de afgelopen tien jaren is het aantal Duitse kinderen met extreem overgewicht sterk gestegen. Corona heeft het probleem nog verder versterkt. Dit leidt tot gezondheidsproblemen, nu en in de toekomst, maar ook tot pesterijen en depressie.

Het Australische pretpark Adventure World zet zijn gasten voor bepaalde attracties op de weegschaal. Wie zich van tevoren niet zelf discreet weegt kan daardoor publiekelijk te kijk worden gezet. Volgens de directie doen ze het niet om te 'bodyshamen', maar omdat er voor bepaalde attracties een maximaal toegestaan gewicht per persoon is vastgesteld.

Veel fitnessstudiobezoekers drinken voor hun workout een proteïneshake. De nieuwste trend is echter om 'gewoon' een lepel droog eiwitpoeder naar binnen te werken, gevolgd door een slokje water. Artsen waarschuwen dat de sporters op die manier gevaarlijk veel caffeïne in één keer binnenkrijgen en dat het poeder ook nog eens in de longen terecht kan komen.

weegschaal

Eetcultuur

Een Leuvenaar schenkt een kookschrift uit 1803 aan het stadsarchief. Uit de aantekeningen krijg je een goed beeld van wat mensen vroeger aten. Het desbetreffende, welgestelde gezin at heel seizoensgebonden en veel 'vergeten groentes', maar ook opvallend veel vlees en vis en dan wel de betere, duurdere stukken.

Het traditionele klassenonderscheid is nog steeds zichtbaar in de reputatie van bepaalde voedingsmiddelen. Quinoa, polenta en gnocchi en moestuinieren gelden bijvoorbeeld als erg middle-class, terwijl de liberale elite zich vereenzelvigt met eveneens bescheiden producten als linzen die toevallig in beroemde restaurants als het Londense River Café werden geserveerd. De pro-Europese elite eet graag avocado's en hummus, de conservatieve Torys eerder Tyrrell-chips.

Pepernoten behoren tot de Nederlandse eetcultuur. Na een mager sinterklaasjaar zal de verkoop dit jaar naar verwachting fors toenemen. De duurdere chocoladepepernoot lijkt zelfs populairder te worden dan de traditionele kruidnoot.

pepernoten chocolade

Kort restaurantnieuws


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama